Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Китайски журналисти призовават за извинение след избухване на чиновник

Ли Хонгджонг (вляво), губернатор на провинция Хубей. Epoch Times

В необичайно настоятелен ход няколкостотин китайски медийни работници изискали от губернатора на провинция Хубей (Hubei), Ли Хонгджонг (Li Hongzong), да се извини и дори да подаде оставка заради публичните заплахи, крясъци и отнемане на записващото устройство от репортер на неотдавнашна пресконференция.

Инцидентът се случил сутринта на 7-ми март 2010 г. по време на „Двете сесии” (годишните събрания на Народната политическа консултативна конференция и Националния народен конгрес). Репортер от в. People’s Daily задал въпрос на г-н Ли, свързан с горещия случай на изнасилване в Хубей, жертва на което е сервитьорката Денг Южиао (Deng Yujiao). Случаят, в който са замесени и двама партийни служители, бе сред най-дискутираните теми в китайското Интернет пространство миналата година.

Ли се вбесил от въпроса и попитал от коя медия е репортерката. Когато открил, че тя е от People’s Daily, той се провикнал: „Наистина ли сте от People’s Daily и задавате този въпрос? Вие сте говорителите на партията? Как водите общественото мнение? Как се казвате? Ще говоря с началника ви!”

Пред потресената тълпа от наблюдаващи репортери Ли отишъл и сграбчил записващото устройство от ръцете на ужасената репортерка.

Инцидентът привлече вниманието на членове на Националния народен конгрес и Народния политически комитет, като продължи да ескалира. Работещи в медии и специалисти от различни области в Китай разкритикуваха режима, като някои поискаха извинението на г н Ли, а други – оставката му.

На 12-ти март базираната в Хонконг НПО Китайски защитници на човешки права (Chinese Human Rights Defenders) публикува обща петиция относно поведението на Ли и я изпрати на Националния народен конгрес от името на работещи в медии и специалисти. За 24 часа бяха добавени стотици подписи.

Професор Шя Иелянг (Xia Yeliang), известен учен, написа на своята страница в Twitter следното: „За тези репортери, които имат възможността да посетят сесията, на която премиерът Уен Джябао (Wen Jiabao) ще отговаря на въпроси, бъдете сигурни да задавате въпроси, свързани с инцидента с Ли Хонгджонг. Надявам се да видя историческата снимка на това, как служителите на сесията отнемат записващото устройство на репортера”.

В условията на медийна буря г-н Ли се защити, заявявайки: „Ние бяхме разтревожени, че тя не е репортер, така че й взехме записващото устройство, за да погледнем. Не мисля, че трябва да се извинявам за това”.

Протестът от толкова много медийни работници идва веднага след друг безпрецедентен случай на медийна солидарност, когато на 1-ви март, точно преди откриването на годишната среща на Двете сесии, 13 китайски вестника публикуваха една и съща уводна статия, призоваваща правителството да промени системата за регистрация на домакинства на страната, която е смятана за нечестна от мнозина.

Според хонконгския вестник Ming Pao до 5-ти март президентът и главният редактор на Economic Observer – вестникът, инициирал уводната статия – вече са били предупредени, помощник главният редактор, който подготвил черновата й, е бил уволнен, а всичките 13 вестника са получили официално предупреждение от Централния отдел пропаганда.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!