Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Двойна цена на прегледите заради екостикерите, а държавата ще плати 50% повече от броя превозни средства по 20 лв. парчето

Техническите прегледи на превозните средства ще удвоят цената си заради новите екостикери, които с приет окончателно закон ще печата депутатът от БСП и кандидат за нов, противоуставен според нормите в партията мандат, Петър Кънев. Причината е, че екостикерите, които той ще произвежда, ще бъдат с цена 20 лв. бройката и няма да бъдат, както депутатите твърдят, от старите. Ще имат вграден чип. Отделно, както показа анкета на бТВ в автосервизите, те ще си сложат горница около 10 лв. на преглед, защото уж ще вършат допълнителна работа. Всъщност, според приетия закон трябва да се преглеждат само онези автомобили и товарни возила, които нямат в регистрацията си упомената екокатегория. Другите 99,75% от МПС-тата у нас просто ще си плащат едни допълнителни пари, показа разследване на 19 минути.

Още по-големият скандал е, че държавата ще поръча 6 милиона стикера за година, и така всяка следваща година, при положение, че в страната към началото на 2020 г. има едва 3 752 566 превозни средства. Като се прибавят новопридобитите през м.г , когато спадът у нас беше най-големият в ЕС – 48%, числото няма да достигне дори 4 милиона. Разликата между разход от 120 000 000 лв. и 80 000 000 лв. е огромна, особено за държава, която не плаща по 1000 лв. на медиците на първа линия и не дава 300 000 лв. за разработката на собствена корона-ваксина от БАН.

Защо е необходим на държавата 50% надтираж на екостикерите, който да плати с нашите пари не е ясно. Досега обаче така се правеше и с протоколите на секционните комисии за изборите, докато ги печаташе Демакс на депутата Кънев. Там надпечатката беше над 60%, както доказа в свой репортаж преди години Оффнюз. По този начин беше де факто улеснено и нагаждането на изборните резултати.

В МВР също има недоволство, защото там ще трябва да бъдат направени огромни разходи за нова трета поред система за контрол, която на всичко отгоре е абсолютно ненужна, тъй като толът за 320 000 000 лв. вече върши тази работа. При това той е най-авангардната възможна технология, докато „новата” с екостикерите  е 2 поколения (15 г.) назад.

По номера на автомобила полицаите и сега веднага проверяват абсолютно всичко за превозното средство – има ли застраховка Гражданска отговорност, минало ли е технически преглед, каква е екологичната му категория. Това прави абсолютно излишни трите вида съответни стикери – единия, който вдига цената на застраховките ни, втория, който оскъпяваше досега минимално техническите прегледи и третия, който предстои да плащаме вече доста скъпо. Освен това, стикерите са и незаконни според чл. 105 от Закона за движение по пътищата, тъй като пречат на видимостта.

Според информация на 19 минути обаче държавата е договоририла 55 млн. лв. за стикери с печатницата на семейството на червения депутат Кънев, без да обозначава какви точно, а тепърва ще дава още повече пари от нашите данъци и за новите стикери, след приемането на закона и на второ четене. Още по-скандалното е, че чрез европрограмата Иновации и конкурентоспособност държавата е съфинансирала купуването на машина за подобни холограмни изображения за Демакс чрез Министерството на икономиката, при положение, че Петър Кънев е председател на Икономическата комисия на парламента, която контролира въпросното министерство. Ние бихме могли да проверим информацията, ако депутатът Кънев беше благоволил вече 3 работни дни, откакто сме се опитали да се свържем с него, индикирайки темата, да коментира. Ала той не желае.

Вместо това, с нас се водят други – доста неприлични разговори, които тепърва ще опишем...

Огромна загуба от новите екостикери ще имат и общините. Те вече инвестират в камери за идентифициране на екостикерите, още преди законът да е приет. Всъщност, кметовете и техните общински дружества за мобилност биха могли да печелят огромни пари от обратното – да правят както се практикува в цяла Европа в големите градове – да се контролира влизането на автомобили в центровете по логиката на Синята закона.  

Това е и единственият начин реално да се контролира потокът. Слагането на екостикери не означава, че някой би могъл да спре използването на автомобили, които не отговарят на съответните категории да се движат из градовете. Тоест, ефектът както за природната среда, така и финансово ще бъде нулев, освен за семейството на депутата Кънев и за внасящите, продаващите и слагащите камери на постаменти, както и за мобилните оператори, които ще направят милиони от наглата схема.

Шофьорите протестират от миналата година, зам.-министър: „Това е положението”

Председателят на Българското обединение на шофьорите Христо Радков разказа пред 19 минути, че още от миналата година организацията поставя въпроса за наглата схема за източване на бюджета и водачите чрез екостикерите, които са напълно ненужни. В разговор със заместник-министър на транспорта обаче им е било обяснено кратко и ясно: „Това е положението”. В смисъл: „пито-платено”.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: Двойна цена на прегледите заради екостикерите, а държавата ще плати 50% повече от броя превозни средства по 20 лв. парчето | Новини | Новини от България и Света | 19min.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!