Следвайте "Буднаера" в Телеграм

„Нито една страна не е защитена“: Как ККП проникна в медиите по цял свят

Небо затянуто тучами над площадью Тяньаньмэнь в Пекине

Нов доклад на Националния фонд за демокрация (NED) разкрива как Китайската комунистическа партия (ККП) е поела контрола върху световните медии. Авторът предупреждава, че непрекъснато разширяващото се глобално влияние на ККП представлява сериозна заплаха, така че страните трябва да са нащрек.

Докладът е представен под заглавие „След Китай в световните медии: демократични мерки за разширяване на авторитарното влияние“. Документът описва подробно как китайският комунистически режим "използва пропаганда, дезинформация, цензура и влияние върху ключови възли на информационния поток", за да накара медиите да представят Пекин в положителна светлина.

Между установената практика на дипломатическо маневриране и принуда съществува сива зона на така наречената „остра сила“. Тя включва използването на отвореността на западното общество за манипулиране на съдържанието на чуждестранни медии. И Пекин го използва в своя полза.

„Тяхната остра сила често подкопава демократичните норми, подкопава националния суверенитет, отслабва финансовата стабилност на независимите медии и нарушава местните закони“, каза Сара Кук, автор на доклада и старши изследовател в правозащитната група Freedom House.

 „Нито една държава не е защитена: набелязани са както бедни държави със слаби институции, така и богати демокрации“, каза тя.

Пропаганда в чужбина

Китайската комунистическа партия започна да говори за необходимостта от „разказване историята на Китай“ около септември 2013 г., когато китайският президент Си Дзинпин заяви на национална конференция за пропаганда и идеологическа работа, че е много важно да се направи добра работа с пропагандата в чужбина, като се разпространява „гласът на Китай".

На фона на настоящата пандемия Пекин отново говори за необходимостта да се разкаже „историята на Китай“, както и за неговите „успехи“ в борбата срещу епидемията с вируса на ККП (COVID-19).

В статия, публикувана на официалния уебсайт на ККП през юли миналата година, се посочва, че „историята на Китай“ се основава на „историята на Китайската комунистическа партия“.

През последните 10 години Пекин значително разшири методите, които използва, за да промени имиджа на ККП.

Стигна се до там, че „стотици милиони потребители на новини по света редовно преглеждат, четат или слушат информация, създадена или повлияна от ККП, често без да знаят нейния източник“, се казва в доклада.

ККП се възползва от слабостите на Запада

Докладът отбелязва, че слабостите на западните страни са помогнали на Пекин да увеличи влиянието си в световните медии.

Поради липса на средства е трудно местните медии да отказват предложения за сътрудничество или рекламни сделки на китайски държавни компании. Местните служители, мозъчните тръстове и гражданите нямат дълбоко разбиране за това какво представлява ККП.

Според доклада китайски служители са започнали дългосрочни кампании за наблюдение на чуждестранни медии на китайски език и цензура на негативни за ККП събития.

Политическите разделения, антизападните настроения в някои страни и нарастващата популярност на китайски приложения като WeChat сред китайската диаспора в чужбина също са изиграли положителна за Пекин роля.

Така например, на фона на влошаването на епидемията от COVID-19, Китайската комунистическа партия нападна американски служители за използването на термина "вируса на  Ухан", въпреки че тази формулировка по-рано се е появявала в статии на китайските държавни медии.

В доклада се споменават и хиляди пътувания на чуждестранни журналисти с финансовата подкрепа на Пекин - друг ключ за влияние върху отразяването на западните медии. Когато пътуват, журналистите обикновено са под строг надзор и им е позволено да разпространяват информация само от гледна точка, угодна за ККП.

В същото време ККП придобива местни медии, което й позволява да променя редакционната политика относно Тайван, Южна Африка и Чехия.

Миналата година базираната в Брюксел Международна федерация на журналистите проведе проучване сред своите служители. Две трети казаха, че присъствието на Китай е „забележимо“ в медиите в техните страни.

Журналистическите синдикати от най-малко осем държави заявиха, че са подписали договори с китайски организации, които обикновено включват споразумения за обмен на съдържание, програми за обмен на журналисти или участие в събития на китайското правителство.

Глобалните социални платформи като Facebook и Twitter, които все още са забранени в Китай, премахнаха редица акаунти, които водят към Китай. Тези акаунти проведоха съгласувана кампания за насърчаване на пропекински възгледи и всяване на раздори.

Какво да се направи?

В своя доклад Кук казва, че тъй като китайският комунистически режим се придържа към „метод на авторитарен контрол, включващ цялото общество“, е необходим решителен отговор от Запада.

Авторът на доклада предлага засилване на контрола върху медийните съобщения на китайски език и преди изборите. Може също така да се проверява цензурата и безопастността на китайските приложения.

Сара Кук съветва да се проведе разследване, за да се установят собствениците на медии и финансовите връзки с ККП. Освен това тя вярва, че наблюдателите на свободата на печата трябва да правят повече, за да предупреждават обществеността и законодателите за влиянието на ККП.

Източник: The Epoch Times

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: «Ни одна страна не защищена». Как компартия Китая проникла в СМИ по всему миру

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!