Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Министерството на здравеопазването на Чехия обяви възможността за директни покупки на ваксината Sputnik V

/Поглед.инфо/ Експерти от чешкото министерство на здравеопазването изучават правните аспекти на възможната директна покупка на руската ваксина срещу коронавируса Sputnik V, заобикаляйки органите за регистрация в ЕС, съобщи пражката мрежа Seznam, позовавайки се на свои източници от ведомството.

„Преди няколко дни експерти от Министерството на здравеопазването бяха натоварени да разберат какви правни възможности съществуват, за да може ваксината Sputnik V да бъде разрешена за употреба в републиката без съответното одобрение на Европейската агенция по лекарствата (EMA)“, съобщава РИА Новости.

Тоест, търси се вариант, при който разрешение за използване на руска ваксина в Чешката република би било без сертификация както в EMA, така и в Чешкия държавен институт за контрол на наркотиците (GIKL).

По-рано премиерът Андрей Бабиш заяви , че Чехия по този въпрос може да върви по същия начин като Унгария. Според чешкия премиер, що се отнася до здравето на хората, политиката се отклонява и най-добрата ваксина е тази, която вече е налична директно.

По-рано беше съобщено, че ваксинацията на населението срещу новия коронавирус с руската ваксина "Sputnik V" може да започне в Унгария следващата седмица. Решава се и въпросът за употребата на руското лекарство в Чехия.

Научното списание Lancet във вторник публикува резултатите от третата фаза на клиничните изпитвания на ваксината Sputnik V, потвърждавайки нейната висока ефективност и безопасност. По време на клинични изпитвания фаза III Sputnik V демонстрира високи нива на ефикасност, имуногенност и безопасност - ефикасността на ваксината е 91,6%.

Резултатите вече са оценени от европейския офис на Световната здравна организация (СЗО). В сряда френският президент Еманюел Макрон разреши  използването на Sputnik V в своята страна. По-рано германският канцлер Ангела Меркел в разговор с Владимир Путин обяви готовността си за сътрудничество, производство и използване на руската ваксина на територията на Европейския съюз.

Превод: ПИ

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: Министерството на здравеопазването на Чехия обяви възможността за директни покупки на ваксината Sputnik V - Поглед Инфо

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!