Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Politico: Sputnik V влезе в престижния клуб на трите най-ефективни ваксини срещу коронавирус

/Поглед.инфо/ Докладът на списание Lancet за руския Sputnik V вкара това лекарството в престижния клуб на трите най-ефективни коронавирусни ваксини в света, пише Politico. В същото време, както отбелязва списанието, въпреки нежеланието на ЕС да закупува руската ваксина, много страни от периферията и дори в рамките на съюза могат да бъдат изкушени от този препарат, което ще постави под въпрос разумността на настоящата политика на ваксинацията в Европа.

Когато миналия август гръмна новината, че Русия е станала първата страна, която е одобрила ваксината срещу коронавирус, останалата част от света посрещна тези съобщения с голяма изненада и недоверие.

Ваксината, наречена Sputnik V, не бе тествана докрай в рутинни клинични изпитания. Експертите предупредиха, че ускореното разработване на лекарството може да подкопае общественото доверие в него. В същото време медиите отбелязват, че ваксинацията е възпрепятствана от проблеми с разгръщането на масово производство.

Впечатляващите резултати от клинични изпитвания на последния етап, които наскоро бяха публикувани в едно от най-престижните медицински списания в света, накараха научната общност като цяло да приеме Sputnik.

Новината, че руската ваксина не е по-лоша от западните си аналози, може да зарадва региони като Близкия изток и Южна Америка, където някои страни вече са одобрили ваксината. И все пак същата новина също има потенциал да алармира служителите на ЕС, които се опитват да предотвратят разпадането на коалицията, разочаровани от противоречивата стратегия за ваксинация и небрежното начало на ваксинационната кампания.

Докато страни като Унгария и Сърбия - и може би дори Германия - се опитват да организират сътрудничеството с руския разработчик на ваксината, гражданите на ЕС може да се чудят защо техните лидери са избрали да не се свързват с Москва от самото начало в полза на общественото здраве.

Положителните резултати от изследванията на ваксините ще дадат смелост на страните от периферията на ЕС като Сърбия и Беларус да разчитат на руското лекарство. Освен това

една страна в ЕС - Унгария - хареса ваксината и одобри Sputnik на 22 януари.

Междувременно Politico се свърза с всички здравни агенции в ЕС и Европейското икономическо пространство. Сред онези, които отговориха на съобщенията ни - а говорим за държави като Белгия, Словакия, Хърватия, Латвия, Холандия, Естония, Ирландия и Испания - всички тези институции отбелязват, че не са имали контакт с разработчиците на "Sputnik". Нещо повече, те и не мислят да осъществяват контакти с тях.

„В момента не се планира директно закупуване на ваксината Sputnik V“, каза Ивана Шипич Гаврилович, говорител на хърватската агенция по лекарствата. „Като се има предвид, че ваксината е получена от биотехнологични процеси, е необходима централизирана процедура за одобрение, за да се получи одобрение за пускането ѝ на пазара в ЕС.“

Що се отнася до Унгария, макар че мнозина се противопоставят на обособения подход на Будапеща към ваксините, някои експерти и политици все още вярват, че ЕС е загубил ценно време главно по политически причини.

По-специално, баварският министър-председател Маркус Сьодер беше сред последните, който заяви, че властите на ЕС трябва спешно да обмислят възможността за одобряване на руски и китайски ваксини, ако те докажат своята безопасност и ефективност. Нещо повече, въпросът за производството на Sputnik на германска територия беше повдигнат по време на телефонен разговор между канцлера Ангела Меркел и руския президент Владимир Путин.

В действителност, продължава Politico, Sputnik може да се окаже спасител за много страни, тъй като според официалните данни цената на една инжекция от лекарството е под 10 долара, което е много по-евтино от ваксините, произведени от BioNTech / Pfizer и Moderna . Независимо от това, Sputnik все още струва повече от подобна аденовирусна ваксина от Оксфорд / AstraZeneca, която ще струва 4-5 долара на доза.

В същото време важен фактор е, че за разлика от редица други ваксини, Sputnik не трябва да се съхранява при свръхниски температури. Подобно обстоятелство може да се превърне в манна небесна за бедните страни като България, които не искат да купуват лекарства, изискващи специални условия за съхранение.

Ако Будапеща започне да изпреварва съседите си по отношение на ваксинациите, съседните държави, които имат по-топли отношения с Москва, може да бъдат изкушени от Sputnik, забивайки още по-дълбоко клин между различните членове на ЕС по отношение на ваксинациите.

Един бивш министър на здравеопазването на Чехия вече заяви, че игнорирането на Sputnik е погрешно и страната трябва да обмисли одобряването на ваксината за употреба на нейна територия.

Всички планове за ваксинация обаче ще бъдат възпрепятствани от производствения капацитет. Руският фонд за директни инвестиции не разкри какви темпове на производство е успял да постигне в момента, но увери, че възнамерява да произведе 1 милиард дози до края на годината - достатъчно, за да ваксинира 500 милиона души.

Досега Sputnik V, заедно с китайските Sinovac и Sinopharm, се разглеждаха като единственият начин да се ваксинират по-малко богатите страни. Неспособни да сключат сделки с фармацевтични гиганти, тези страни се обръщат към Русия и Китай, като потенциално рискуват с по-ниско качество на продукта.

Кийт Елдър, старши съветник по политиката за ваксинация в „Médecins Sans Frontières“ /Лекари без граници/, каза, че решението на такива страни да купуват ваксини, преди да бъдат научно доказани, че са ефективни, може само да показва нивото им на отчаяние. Ето защо докладът на Lancet играе съществена роля, тъй като може донякъде да успокои тези държави.

Междувременно Тереза Фалън, директор на Центъра за изследвания в Русия, Европа и Азия, даде на руското лекарство недвусмислена оценка: според нея руската ваксина влезе в „престижния клуб от три ваксини по целия свят, чиято ефективност е потвърдена и е повече от 90%. "

„Конкуренцията е добра дори в областта на ваксинациите и колкото по-скоро се инициират програми за ваксинация, толкова по-скоро светът може да се възстанови от тази пандемия“, заключи тя.

Превод: ЕС

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: Politico: Sputnik V влезе в престижния клуб на трите най-ефективни ваксини срещу коронавирус - Поглед Инфо

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!