Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Човек на Цветанов направил скандалната поръчка за 290 джипа? --Lupa.bg

Само в Lupa.bg: Човек на Цветанов направил скандалната поръчка за 290 джипа?

Административният секретар на МВР Бойко Славчев е пуснал поръчката за 290-те джипа “Грейт Уол” за нуждите на вътрешното ведомство, заради които се самосезира ОЛАФ, става ясно от документи, с които Lupa.bg разполага.

Решението за започване на процедура за купуването на автомобили с повишена проходимост, а не на високопроходими коли, какво е било изискването на ЕК, е взето през януари 2017 г., преди Пламен Узунов да стане вътрешен министър в служебното правителство на Огнян Герджиков. Нещо повече подписът за откриване на обществената поръчка не е на Узунов, а на Бойко Славчев, който запазва поста си на административен секретар.

На 1 февруари 2018 г. шефът на Дирекция „Международни проекти“ Мая Петкова изпраща до зам.-вътрешните министри Красимир Ципов и Милко Бернер докладна записка, в която пише, че са променени условията за купуване на автомобилите и предупреждава, че това ще ни създаде проблеми с ЕК. Бележката на Петкова обаче не е взета под внимание от ръководството на МВР.

Вчера стана ясно, че Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) е открила нарушение при обществената поръчка на МВР за закупуването на високопроходими джипове. ОЛАФ препоръча да бъдат възстановени в бюджета на ЕС близо 6 милиона евро. В медийното пространство се появи информация, че тогава вътрешен министър е бил президентският секретар по правни въпроси и антикорупция Пламен Узунов.

Поръчката, проверявана от ОЛАФ, е за доставката на 290 джипа “Грейт Уол”. Тя беше

спечелена от фирмата “Българска автомобилна индустрия” само месеци след като се сдоби с активите на “Литекс комерс”, която се контролира от бизнесмена Гриша Ганчев.

В търга са участвали още “Мото Пфое”, “Н-Ауто София (вносителят на “Нисан”), “Тойота Тиксим” и “Киа Моторс България”. Те обаче отпаднаха по различни причини от надпреварата. Например “Мото Пфое” били изчислили грешно цената на предлаганите джипове.

Тогава предимството в полза на “Българска автомобилна индустрия” бе, че колите, които ще доставят на МВР, били сглобявани у нас.

От ГЕРБ вчера обявиха, че МВР е нямало как да не подпише договора в началото на 2018 г., защото преди това поръчката е била обжалвана последователно пред КЗК и ВАС, и е потвърдена от двата органа. „Действащият български ЗОП не предвижда възможност за отмяна на влязло в сила решение, потвърдено включително и от българския съд", посочват от управляващата партия.

Приносът на Бойко Славчев за промяна на условията за купуване на джиповете никъде не се споменава. Неговото име е известно още от времето на „Борисов“ 1, когато оглавява кабинета на Цветан Цветанов. След това вътрешният министър Румяна Бъчварова го прави административен секретар, като създава специално за него тази длъжност. Славчев до ден-днешен заема поста.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: Само в Lupa.bg: Човек на Цветанов направил скандалната поръчка за 290 джипа? - Lupa BG

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!