Следвайте "Буднаера" в Телеграм

В Полша все повече бизнеси отварят отново въпреки забраните

Подобно на италиански и германски бизнес лидери, финансово изнемогващите полски дребни търговци възобновиха посрещането на клиенти под лозунга #OtwieraMY („Ние отваряме“), насърчени от неяснотата около законността на правителствените ограничения.

„Към днешна дата много фирми отварят въпреки ограниченията. Това вече е огромно движение ”, гласи заглавие от понеделник, 18 януари, в полското издание на икономическия информационен сайт Business Insider. Докато кафенетата и ресторантите са затворени за обществеността от октомври, а хотелите и магазините, считани за несъществени, вече не могат да функционират от края на декември, порталът вече е преброил на интерактивна карта на „бунтовнически“ заведения повече от сто фирми, решили да отворят отново вратите си въпреки забраната.

„Някои от тях започнаха да посрещат клиенти миналата седмица, някои отвориха днес [18 януари], а други обявяват да го направят през следващите дни. Започват да отварят и в част от планинските региони, бунтът на бизнес лидерите вече е национален “, отбелязва сайтът. Разширяването му може да се обясни по-специално с решението на правителството да удължи общото затваряне, което трябваше да приключи на 18 януари. Това движение се заявява по-специално в социалните мрежи с помощта на хаштаг #OtwieraMY.

Бизнес изданието Dziennik Gazeta Prawna, което обсъжда „Предизвикателство, отправено към властите от страна на икономическия свят“, дава пример с лазерна игрална зала в Замошч, в източната част на страната, която започна да посреща посетители отново на 6 януари:

До момента собственикът не е получавал глоби или санкции, въпреки

многократните проверки. Здравните служби вече са идвали два пъти, първоначално, за да проверят дали кухнята отговаря на всички стандарти. Тъй като нямаха възражения, те се върнаха с решение на прокурора за достъп до записите на видеонаблюдението. Освен това полицията идва в заведението всеки ден, но все още не е предприела никакви действия. „

На въпрос на вестника собственикът каза, че не се страхува от глоби, защото няма какво да губи. Той също не се страхува от евентуално обратно изплащане на спешнате държавна помощ, общо 1100 евро, пзплатена по време на пролетните затваряния. „Това е капка вода в морето, само наема на помещението струва 2 800 евро на месец. Ако искат, ще им върна парите, но няма да бъда лишен от източника си на доходи. Много компании вече са фалирали, ние също бяхме тръгнали по този път, но решихме да излезем от него ”, обясни собственикът.

В допълнение към икономическите ограничения и чувството за „отчаяние“, Business Insider посочва още един елемент, който насърчава бизнес лидерите да се противопоставят на забраната: „Решението на съдa, коeто определи като противоконституционно правителственото постановление приетo през пролетта, налагащо забрана на някои икономически дейности като фризьорски и козметични салони. ”

Министърът на икономиката Ярослав Говин също е доста спокоен, заявявайки, че „най-тежката санкция за компаниите, които нарушават правилата, ще бъде невъзможността за достъп до държавна помощ“.

Държавният секретар Майк Помпео потвърждава, че Института по вирусология в Ухан е мястото на произхода на COVID-19

Милиони осъдиха комунизма осъдете го и Вие...

Източник: Archyde

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: В Полша все повече бизнеси отварят отново въпреки забраните – Измамата Ковид19 (wordpress.com)

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!