Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Facebook споделя данни на своите потребители с китайски фирми / BBC News

Facebook потвърди, че има партньорство за споделяне на данни с китайски фирми, включително Huawei, компания, която преди това беше отбелязана като заплаха за сигурността oт американско разузнаване

Споразуменията предоставиха на китайските фирми известен достъп до данните на потребителите, за да им помогнат да изградят Facebook „опит“ на своите смартфони.

Facebook заяви, че всички събрани данни остават на телефоните на потребителите, а не на сървърите.

Huawei заяви, че сътрудничеството му с Facebook е за подобряване на потребителските услуги.

Говорител на Huawei заяви: “Подобно на всички водещи доставчици на смартфони, Huawei работи с Facebook, за да направи услугите на Facebook по-удобни за потребителите. Huawei никога не е събирала или съхранявала никакви потребителски данни на Facebook.

Facebook вече е под наблюдение как използва информацията на членовете.

Той е блокиран в Китай от 2009 г., но компанията се опитва да намери други начини за достъп до огромния потенциален пазар.

„Законни опасения“

Ню Йорк Таймс съобщи по-рано тази седмица, че Facebook е предоставил на поне 60 производители на устройства достъп до данните на потребителите – и тези на техните

приятели във Facebook – без да получи изрично съгласие и че в някои случаи данните се съхраняват на собствените сървъри на фирмите .

Facebook отхвърли твърденията, че това е било нарушение на обещанията за поверителност, които е дал на своите членове и американски регулатор.

Сенаторът Марк Уорнър, който е член на комисията по разузнаване на Сената на САЩ, заяви, че новините, че Huawei е сред компаниите, получили привилегирован достъп до данните във Facebook, пораждат “законни опасения”.

Във вторник Facebook отговори, че “заедно с много други американски технологични компании са работили с тях [Huawei] и други китайски производители, за да интегрират своите услуги в тези телефони”.

Франсиско Варела, вицепрезидент на мобилните партньорства за Facebook, заяви, че интеграциите с Huawei, Lenovo, OPPO и TCL са били „контролирани от самото начало“ и че „одобрихме опита на Facebook, изграден от тези компании“.

“Предвид интереса на Конгреса, искахме да изясним, че цялата информация от тези интеграции с Huawei се съхранява на устройството, а не на сървърите на Huawei“, добави той.

През 2012 г. комисията по разузнаване на камарата на САЩ предупреди американските компании да не се занимават с Huawei и друга китайска телекомуникационна фирма ZTE.

Доклад на комисията пита дали фирмите са твърде близки до китайската комунистическа партия и нейните военни. Той също така предполага, че техните продукти и услуги могат да представляват дългосрочна заплаха за сигурността на САЩ.

Facebook вече беше подложен на обстрел заради участието си в скандал с участието на консултантска фирма Cambridge Analytica.

Фирмите бяха в центъра на спора относно събирането и използването на лични данни – и дали това е било използвано, за да повлияе на резултата от президентските избори в САЩ през 2016 г. или референдума в Обединеното кралство за напускане на ЕС.

Основателят на Facebook Марк Зукърбърг през май се извини на законодателите от ЕС за ролята на компанията в скандала Cambridge Analytica и за това, че позволи на фалшивите новини да се разпространяват на нейната платформа.

Facebook потъна с 4,5% в понеделник, тъй като инвеститорите продължиха да се противопоставят на забраната на платформата на президента Доналд Тръмп. Слайдът показа 33,6 милиарда долара, изтрити от пазарната капитализация на Facebook при най-ниските дневни нива. Оттогава акциите понесоха известни загуби и сега търгуват с около 2.6% по-ниско. Спадът на акциите идва, когато Уолстрийт се примирява с ролята на президента да насърчава поддръжниците да щурмуват Капитолия в сряда. Главният изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг обяви в четвъртък, че компанията ще забрани Тръмп “за неопределено време”, добавяйки, че рисковете да му позволи да остане на платформата “са просто прекалено големи”. Twitter съобщи в петък вечерта, че освобождава платформата си от Доналд Тръмп завинаги. Мнозина приветстваха този ход – включително стотици служители в Twitter – но акциите на компанията се събудиха за махмурлук в понеделник, спад от 12,3% в началото на търговията и пропускане на около 5 милиарда долара пазарна стойност. Цената на акциите се възстанови донякъде през целия ден в понеделник, губейки 6,4% в рамките на деня.

Източник: bbc.com

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: Facebook споделя данни на своите потребители с китайски фирми / BBC News – UFOBG.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!