Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Нов закон цели коригиране на китайската ‘стъкмистика’

Jason Ma, Epoch Times

…Международната енергийна агенция (МЕА) посочи неотдавна необяснимото несъответствие между намаляващото потребление на петрол и електричество в Китай и оповестения от ККП растеж на БВП от 6.1% за първото тримесечие. Противоречието в цифрите хвърля съмнение върху бързото възстановяване на китайската икономика, заявено от режима…

Статистиката на една страна играе важна роля и определя много неща, като например как тази нация разпределя ресурсите и прави планове за бъдещето. Тя информира също така хората зад граница какво се случва в дадената страна. Китайската комунистическа партия (ККП) отдавна има статистически проблеми – цифрите от различни източници в Китай не винаги си съответстват. Сега ККП се опитва да разреши този проблем с наскоро ревизиран Закон за статистиката, който ще влезе в сила през 2010 г.  

Със все по-важната роля на Китай в световната икономика, статистическите данни, оповестявани от режима, са обект на все по-критично разглеждане през последните няколко години. Особено откакто китайската икономика започна да забавя растежа си през 2008 г. Както китайски, така и международни учени поставят под въпрос няколко ключови икономически цифри, оповестени от Националното статистическо бюро (НСБ) на ККП и други държавни бюра.

Например Международната енергийна агенция (МЕА) посочи неотдавна необяснимото несъответствие между намаляващото потребление на петрол и електричество в Китай и оповестения от ККП растеж на БВП от 6.1% за първото тримесечие. Противоречието в цифрите хвърля съмнение върху бързото възстановяване на китайската икономика, заявено от режима.
НСБ опроверга незабавно това несъответствие, но този акт, заедно с бързата забрана на Китайската асоциация на електрическите генератори да се публикуват данни за употребата на електричество, успяха единствено да засилят дискусиите относно достоверността на статистическите данни на Китай.

През последните няколко месеца противоречива статистика и несъвместими данни по отношение на други ключови икономически цифри, като процент на безработицата, среден доход и брой продадени недвижими имоти, поставят за пореден път режима на ККП в неудобно положение. Всички тези неща подчертават спешната за режима нужда от ревизиране на 26-годишния Закон за статистиката.

Последователност, точност и пропаганда

Изправени пред една все по-усложняваща се икономика, членовете на режима на ККП изпитват смесени чувства относно статистиката. От една страна, на централните власти на ККП им се иска да разполагат с достоверна, стабилна статистика, което би им позволило да упражняват още повече контрол в Китай. От друга обаче, те искат да

продължават да използват статистиката, наред с държавните медии, за да поддържат розовата картина относно развитието на Китай, стимулирайки потреблението в страната и примамвайки чуждестранни инвестиции.

За съжаление в много от случаите тези две функции на статистиката са в конфликт една с друга. Така се получава, че издадените от различни правителствени отдели статистически данни се разминават и са съобразени със съответни цели. Едни от данните наблягат на първата функция на статистиката като индикатор на социалната активност, а други – на втората й функция като инструмент за пропаганда. Това несъответствие позволява на външни икономисти да насочат вниманието си към несъответствията между данните, издавани от режима на ККП.

В отговор на този въпрос, ревизираният Закон за статистиката разглежда внимателно ролите на централния и местните статистически клонове, както и връзката между местните власти и местните статистически клонове. Ревизираният закон подчертава, че статистическите задачи трябва да бъдат ясно разпределени между статистическите клонове на различни нива, като забранява застъпването на няколко статистически клонове в работата им, което исторически е първоначалният източник за разминаване на статистическите резултати.

Новият закон набляга и на това, че местните власти трябва да предоставят първоначалните данни на своите статистически клонове, а статистическият клон незабавно да предоставя обратно статистическите резултати на местните власти за преглед и одобрение. Това тясно сътрудничество между местните власти и техните статистически клонове ще намали значително вероятността от присъствието на друг източник с несъвместими статистически резултати. Всъщност по време на разглеждането на новия закон, параграф в проектозакона изрично заявяваше, че местните власти не могат да публикуват никакви статистически данни, които са в разрез с данните, издадени от техните статистически клонове. Въпреки че този параграф бе премахнат от окончателната версия, неговата насоченост бе запазена в приетия закон.

Отровна култура

Ако този закон бъде стриктно приложен в Китай, можем да предвидим, че ККП драстично ще намали случаите на издаване на несъвместими данни от различни източници и така ще подобри съгласуваността между публикуваните данни. Това ще спаси режима от постоянното занимаване с неудобни въпроси относно достоверността на неговите данни и статистика. Този закон обаче би могъл също да направи достъпа до действителната ситуация в Китай още по-труден, тъй като остава под въпрос дали съвместимите статистически данни, издадени от ККП, ще отразят китайската действителност.

Усложнените процедури по разглеждане и одобрение на данните, указани в този нов закон, ни уверяват, че бъдещите данни ще бъдат политически по-коректни. Същевременно искреният му тон относно спирането на практиката за нагласяване на необработени данни предполага, че централните власти са поне толкова нуждаещи се да получат реални данни от местните власти и компании, колкото са и специалистите извън системата.

Но само искрен тон и реална необходимост може да не са достатъчни. В една система, в която независимият медиен мониторинг е забранен, и където чиновниците се повишават въз основа на изпратени от самите тях данни и спускани отгоре решения, подправянето на данни се е превърнало в такава рутина на различните нива на местните власти (и в обществените и частни компании), че това фалшифициране е станало част от една отровна култура в Китай.

По думите на една опитна китайска счетоводителка, почти всички компании, които са я интервюирали, са й задавали въпроси, които конкретно да проверят колко добре тя би могла да фалшифицира незабелязано счетоводните сметки, за да заблуди официална инспекция. Режимът признава дори открито, че 68% от големите държавни корпорации имат сериозни счетоводни грешки. За малките частни компании никой не си е правил и труда да разбере какви са съответните проценти.

При такова качество на входните данни на китайската статистическа система, е оправдана дозата цинизъм по отношение на опитите на този закон да осигури съвместимост на статистическите доклади. Първият закон на статистиката гласи: „Смет вкарваш – смет изкарваш”.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!