Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Шефове на БНБ - агенти на ДС

kafene.net

Ръководството на Българската народна банка (БНБ) след 10 ноември 1989 и в периода на управлението на БСП 1994-1997, което ще се запомни и с фалита на голяма част от банковата система и грабежа на спестяванията на хиляди българи, е било в ръцете на лица, свързани с Държавна сигурност (ДС).

Това показва публикуваният в сряда доклад на Комисията по досиетата за извършената от нея проверка сред ръководители на БНБ. Проверкта е обхванала 309 лица. За 26 от тях са открити данни за връзки с репресивните структури на комунистическия режим.

По едно или друго време за структурите на ДС са работили и тримата висши ръководители на централната банка между края на 1989 и средата на 1997 година.

Иван Драгневски, който на 10 ноември 1989 става член на Управителния съвет, а от 20 декември до 9 януари 1991 година е неин председател, е бил осведомител и секретен сътрудник на Второ управление на ДС.

Наследилият Драгневски в УС на банката и неин управител от 1991 до 1996 година Тодор Вълчев, е бил агент на Второ управление. Комисията е открила писма от 1990 година с искане "да бъдат заличени от всички картотеки данните за аг. "Сотир" -

работният псевдоним на Вълчев.

От него поста управител на БНБ поема друг сътрудник на ДС – Любомир Филипов, агент на първо управление.

В периода 1989-1997 година на високи постове в БНБ са и други лица, работили за ДС.

Тодор Чавдаров е първи заместник-председател на банката и член на нейния УС.

Пламен Илчев, който е бил агент и секретен сътрудник на две главни управления на ДС, е подуправител на БНБ и член на Управителния й съвет от 1996 до 1997.

Сътрудници на ДС са били и още двама членове на УС на банката от 1991 до средата на 1996 година – Стоян Шукеров и Камен Тошков, както и двама началници на управления в същия период - Георги Нешев и Иван Вълков.

Свързан с ДС е бил и главният ревизор на БНБ от ноември 1996-та до края на 1997 г. Кольо Парамов.

В следващите години бивши сътрудници на ДС са работили на по-ниски нива в БНБ – включително ръководители на регионални клонове и началници на почивни бази.
Секретни сътрудници на ДС са били един от членовете на днешния ЕС на БНБ – Стати Статев и началникът на отдел Александър Урумов.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!