Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ребия Кадир: „Китайците също са жертви на бруталната власт на ККП”

Ребия Кадир

Ребия Кадир, президент на Световния конгрес на уйгурите (Matthias Kehrein/Epoch Times)

Florian Godovits, Epoch Times

Столицата Урумчи е „като концентрационен лагер за уйгурите”, твърди говорителката на уйгурите, г-жа Ребия Кадир. Но омразата на уйгурите не е насочена към китайците, които са етническото мнозинство в Китай. То е насочено към комунистическия режим, казва Кадир, една от най-богатите жени на Китай, преди да бъде обявена за „обществен враг” на Китайската комунистическа партия (ККП).
 

Животът можеше да е много лесен за тази заможна жена. Не е било нужно Кадир да избира пътя на „обществения враг”; могла е просто да се наслаждава на своите пари и да се радва на единадесетте си деца, грижейки се за своята бизнес-дейност.

Но съдбата на нейния народ, около девет милиона ислямски уйгури в района на Шинджиянг (Xinjiang), Китай, не й позволила да стои в удобната сянка. Като член на Китайската комунистическа партия и на Народния конгрес на Китай, през 1997 г. Кадир дръзва да критикува открито пекинската „политика на железен юмрук” спрямо Шинджиянг.

Две години по-късно самата тя ще попадне под ударите на този „железен юмрук”, бивайки хвърлена в затвора и държана при нечовешки условия, заради „разпространяване на държавни тайни”. По време на нейните пет години в затвора, тя става свидетел на жестоки методи за изтезание, които описва в своята книга „Скитникът в небето”.

От края на 2006 г. до сега, 61-годишната Кадир е президент на Световния конгрес на уйгурите (World Uyghur Congress / WUC), чийто главни офиси са в Мюнхен и Вашингтон.

В интервю за Epoch Times, Кадир използва силни думи, за да опише съдбата на уйгурите в Шинджиянг, думи като „концентрационен лагер” и „геноцид”. Според нея „железният юмрук”  не е решението. Никога не е било и няма да бъде, убедена е Кадир.  

ЕТ: Какво е положението сега в Източен Туркестан, най-вече в Урумчи?

РК: Положението в Източен Туркестан е тежко. Там е като полицейска държава, наводнена с китайски военни сили. Урумчи е като концентрационен лагер за уйгурите, които живеят в абсолютен страх. Уйгурите се страхуват за живота си както от

китайските военни сили, така и от китайските банди.

ЕТ: Според Световния конгрес на уйгурите, какъв е броят на загиналите уйгури от 5-и юли насам?

РК: Броят на загиналите уйгури на 5-и юли е над 400, според много източници в Източен Туркистан. Но този брой се увеличи значително от 6-и юли насам, когато китайските банди излязоха на улиците, за да отмъщават на уйгурите. Някои непотвърдени съобщения посочват, че действителната цифра е около хиляда. Но ние няма да знаем колко са убитите и ранени уйгури, докато Китай не разреши да се направи независимо международно разследване в Източен Туркистан.

ЕТ: Комунистическият режим каза, че вие сте предизвикали протеста на 5-и юли. Истина ли е?

РК: Това напълно не отговаря на истината. В Китай е обикновена практика да винят мен за всичко, което става в Източен Туркистан, както и да обвиняват Негово светейшество Далай Лама за всичко, което става в Тибет, като миналата година например. Това, което предизвика протеста на 5-и юли, бяха нападенията на китайските банди, биещи и убиващи невинни уйгурски работници от фабриката за играчка в град Шаугуан (Shauguan), провинция Гуангдонг (Guangdong), станало на 26 юни.

ЕТ: Каква е връзката между Световния конгрес на уйгурите и живеещите в Китай уйгури?

РК: Световният конгрес на уйгурите представя колективния интерес на уйгурите в Източен Туркистан и в чужбина. Конгресът няма директен контакт с уйгурите в Източен Туркистан, но ние сме осведомени за положението там и наблюдаваме внимателно брутално управление на китайското правителство в района.

ЕТ: Мислите ли, че китайците в Източен Туркистан мразят уйгурите? И ако да, защо?

РК: Аз не смятам, че мнозинството от китайците мразят уйгурите в Източен Туркистан. Но някои от тях го правят, поради ултра-националистичната пропаганда и индокринирането от страна на китайското правителство. Така че уви, някои китайци са с промити съзнания и смятат, че уйгурите са "диви, насилствени, мързеливи, терористи, сепаратисти" и т. н.

ЕТ: Към кого е насочена омразата на уйгурите - към китайците, или към комунистическия режим?

РК: Омразата на уйгурите е насочена към 60-годишната репресивна политика на китайското правителство, не към китайския народ. Всъщност, уйгурите смятат, че китайците са също жертви на бруталното управление на ККП в Китай.

ЕТ: Какво трябва да е разрешението на проблема с тази омраза от двете страни?

РК: Разрешението е китайското правителство да промени своята дългогодишна репресивна  политика и да създаде предпоставки за мирното съжителство на уйгури с китайци, базирани на равенство, уважение и справедливост.

ЕТ: Какви са условията за живот на уйгурите в Източен Туркистан?

РК: Ужасни. Много уйгури живеят в бедност. Повечето нямат работа. Но жизненият стандарт на китайските пришълци е много по-висок. Те контролират и притежават всичко: власт, привилегии и пари. Уйгурите нямат нищо.

ЕТ: Как са членовете на Вашето семейство, които все още живеят в Източен Туркистан, имате ли още деца там?

РК: Да, имам пет деца в Източен Туркистан. Китай хвърли в затвора двама мои синове през 2006 г,  единият за седем години, другият за девет години. От протеста на 5-и юли насам съм загубила напълно връзка с моето семейство. Надявам се да са добре, но е трудно за вярване, защото моето семейство е взето на прицел от китайските власти.

ЕТ: Ху Джинтао (Hu Jintao), който беше управител на Тибет преди да стане Генерален секретар на партията, напусна срещата на G-8 и иска да поеме лично нещата относно положението в Източен Туркистан. Вярно ли е, че той не е осведомен за много от жестокостите, ставащи на ниво правителство в Шинджиянг?

РК: Г-н Ху е напълно осведомен за жестокостите в Източен Туркестан. Той се върна от Италия в Пекин, за да подкрепи своя съучастник Уанг Лечуан (Wang Lequan), партийният секретар на Шинджиянг, който покани всичките тези репресии, превърнали се в културен геноцид в Източен Туркистан вече повече от десетилетие.

ЕТ: Каква е вашата позиция относно политиката на „железния юмрук” на Пекин към протестиращите уйгури? Според режима за тях ще има смъртно наказание.

РК: Протестът на уйгурите от 5-и юли доказа пълния провал на репресивната политика на Китай в Източен Туркистан. „Железният юмрук” не е разрешение. Не е бил и няма да бъде. Екзекутирането на уйгурите ще създаде повече нестабилност в Източен Туркистан.

ЕТ: Представлява ли проблем за уйгурите ако някои уйгури работят като служители на комунистическия режим или са членове на Китайската комунистическа партия?

РК: Дар това е така. Но има и много добри уйгури, които работят за правителството и са членове на ККП. Истинските проблеми идват от онези уйгури, които предават собствената си нация в услуга на Пекин, като сегашния председател Нур Бекри. Той е мразен от всички уйгури, защото е предател.

ЕТ: Какъв е процентът на уйгурите-мюсюлмани в Източен Туркистан?

РК: Мнозинството уйгури са умерени суни-мюсюлмани.

ЕТ: Като президент на Световния конгрес на уйгурите, вие не сте техен духовен лидер. Каква роля играе Исляма във Вашата организация?

РК: Уйгурите ме смятат за тяхна духовна майка. Те очакват от мен да им помогна в тяхното страдание под бруталното управление на Китай в Източен Туркистан. Аз ще направя всичко на което съм способна, за да им помогна така, че един ден да могат да живеят свободни и с достойнство. Религията е важна за мен и моя народ. Но нашата мирна борба не е религиозна.

ЕТ: Защо ислямският свят не говори за уйгурите?

РК: В момента те не са много осведомени на нашата ситуация. Аз съм уверена, че в бъдеще те ще се застъпят за уйгурите.

ЕТ: Какво трябва да направи сега международната общественост?

РК: Международната общественост трябва да осъди избиването на уйгури от китайското правителство, да призове за освобождаването на всички арестувани уйгури, да апелира Китай да не екзекутира уйгурите и да позволи международно разследване за това, какво точно се е случило в неделя, на 5-и юли.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!