Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ивайло Калфин: На човек без доходи да се предлага заем е извращение -- ДЕПУТАТИТЕ ОТНОВО СИ ВДИГАТ ЗАПЛАТИТЕ: С 500 лв.

.

Икономимческите мерки не са достатъчно ефективни и чувството за справедливост липсва. Подпомагат се хора, които имат доходи. За останалите има мярк, която не работи. На човек без доходи да се предлага заем е извращение. В същото време се предлага увеличение на заплатите в администрацията. Има хора, които ще изпаднат в крайна бедност, и такива, които ще забогатеят. Това ще предизвика огромно разделение.
Това заяви пред bTV бившият социален министър Ивайло Калфин.

Той остро разкритикува реакцията на правителството и предприретите мерки за подпомагане на засегнатите от кризата с COVID-19.

"Под 300 милиона са отишли до бизнеса от март месец досега. Когато започна кризата, ЕС ни позволи да си пренасочим европейски средства и да ни даде допълнително около 2 милиарда. Взехме заем. Има 13 милиарда евро във фискалния резерв. Трябва декември месец да похарчи 5 милиарда, което не може да го направи. Наляхме милиарди в германската икономика за кораби. Това ефективно ли е?", попита Калфин.

По думите му голям е проблемът и с пенсиите. Според бившия социален министър се поставя под въпрос смисъла на пенсионното осигуряване, поради причината, че от следващата година половината пенсионери у нас ще вземат една и съща пенсия.

"Изляха се милиарди в европейските държави при първото затваряне. Поемат се постояни разходи с правителствено решение за бизнеси. В България има огромно преразпределение между хора, които изпадат в крайна бедност и хора, които забогатяват. Това ще предизвика огромно разделение", посочи още Калфин.

Той коментира и спорът между България и Република Северна Македония и решението на София да блокира Скопие по пътя към ЕС. Според Калфин ще се стигне не просто до изолация не само от страна на Европа, но и от страна на Балканите.

"Очевидно е, че ние чакаме РСМ да се държи по друг начин. Изненадващо и за мен блокирахме сега стартирането на преговори. Месец преди това бяхме изготвили един меморандум, с кото информирахме страните в ЕС какви са ни проблемите. Той е много неразбираем за чужденец. Не обяснихме какво искаме", посочи Калфин.

Той определи аргументите, които България е представила, като неразбираеми за европейските партньори на страната ни.

"Това не са формално аргументи и критерии за започване на членство. Изрично казано е, че двустранни проблеми се решават извън преговорите. Няма кой да ни разбере с тези аргументи. Ние можем да си налагаме ветото, с което се изолираме в ЕС и второ - спряхме и Албания по пътя към ЕС. Това е по-лошо. Отложихме ги неизвестно за кога", посочи още Калфин, който е и бивш министър на външните работи.

Според него България не може да вдигне цената си със защитата на този свой национален интерес, защото ще изпадне в изолация.

"Не може да претендираш, че си лидер и да го спираш. Опитваме се да си решим проблемите с РСМ и да използваме френски ключ, за да развием винт. Това не е пътят. Отключихме всички онези, които са против - това са сърбомански кръгове, сили извън нашия регион. Дадохме аргументи на онези, чиито възгледи не приемаме. Какво спечелихме? промяна в отношението? Това ли целяхме - огромна антибългарска кампания?", попита още Калфин.

ДЕПУТАТИТЕ ОТНОВО СИ ВДИГАТ ЗАПЛАТИТЕ: С 500 лв. по-висока спрямо юни

4 803 лв. е вече минималната заплата на депутат от септември, като повишението спрямо юни е с 500 лв. Това става ясно от данните на НСИ за средната заплата.

Депутатското възнаграждение е равно на три пъти от средното за държавната администрация от последния месец на всяко тримесечие, което за септември е 1 601 лв.

Народните представители получават и по 15% за участие в комисия, което важи за всеки от тях. Имат и по 1% добавка за всяка година трудов стаж. Така за депутат с 20-годишен стаж, каквито са повечето народни избраници, заплатата става близо 6500 лв.

Най-високата сред държавниците взема президентът. С добавката за прослужено време заплатата на Румен Радев става над 15 хил.

Председателят на парламента Цвета Караянчева и премиерът Бойко Борисов получават с 50% повече от депутатите, или 7 204 лв. С добавката за трудов стаж месечната заплата на Борисов скача до над 10 хил. лв. Министрите ще получават вече близо 6 245 лв.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: Ивайло Калфин: На човек без доходи да се предлага заем е извращение (frognews.bg)

ДЕПУТАТИТЕ ОТНОВО СИ ВДИГАТ ЗАПЛАТИТЕ: С 500 лв. по-висока спрямо юни | Евроком | (eurocom.bg)

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!