Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Каква оставка? Иде голямото асфалт крадене – над 1 млрд. лв. потъват в 75 км от магистралата Русе – Велико Търново

Народът протестира над 150 дни с искане за оставката на хунтата ГЕРБ и нейния тартор Бойко Борисов. Баце обаче няма да хвърли кърпата, защото се задава голямото асфалт крадене – над 1 млрд. лв. чакат да бъдат „усвоени” само за 75,6 км от магистралата Русе – Велико Търново, разкри Narod.bg.

Тази отсечка ще струва внушителните 982.74 млн. лв. без ДДС. Сумата е с над 300 млн. лв. по-висока от тази, която беше посочена от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) преди два месеца.

В свои отговори до „Капитал“ през септември 2019г. и след това през септември 2020г. от АПИ посочиха, че „индикативната стойност за изпълнението им е 806 826 000 лв. с ДДС“ или 670 млн. лв. без ДДС (виж прикачените файлове долу). Това значи, че тези 75 км от Русе до Бяла са поскъпнали с около 45%. Според други документи за планираните капиталови разходи на АПИ от януари 2020 г., които „Капитал“ получи от свой източник, пък прогнозната стойност 908 млн. лв. или пак има разлика, само че от 74 млн. лв.

Обявената в търга стойност е „определена въз основа на прогнозно остойностяване на количествените сметки към идейния проект за АМ „Русе – Велико Търново“ на база договорени и изпълнени в последните години сходни обекти“, обясниха от АПИ в писмен отговор до „Капитал“.

Преди ден Агенция „Пътна инфраструктура“ стартира обществената поръчка за определяне на изпълнители за изработване на технически проекти и строителството на първите 75,6 км от автомагистралата „Русе – Велико Търново“. Тръжната процедура е в две обособени позиции. В първата е участъкът от Русе до Бяла, а във втората обходния път на град Бяла. Прогнозната стойност на поръчката е 982,74 млн. лв. без ДДС. Срокът за подаване на офертите е до 21 януари 2021 г.

Проектното трасе на автомагистралата е общо 132,84 км и е разделено на три участъка: Русе – Бяла, обход на град Бяла и Бяла – Велико Търново. АПИ е предложила на Управляващия орган на ОПТТИ проектът за изграждане на АМ „Русе – Велико Търново“ да бъде включен за финансиране от бъдещата програма „Транспортна свързаност“ 2021-2027 г.

Автомагистралата ще започва на 3 км източно от Дунав мост при гр. Русе, при пътния възел с път II-21 Русе – Силистра, и ще достига до град Дебелец, където трафикът ще се разделя в посока Прохода на Републиката и прохода Шипка. Обществената поръчка се обявява въз основа на изработен и одобрен идеен проект, според който проектният габарит на автомагистралното трасе е Г27, с две активни и една аварийна лента за движение в посока, средна разделителна ивица и банкети. Предвидени са необходимите пътни възли и връзки, за да може хората от отделните населени места да имат бърз и удобен достъп до трасето на аутобана.

На цялото трасе от 132,84 км се предвижда изграждането на редица големи съоръжения – 22 моста и виадукта, с обща дължина близо 15 км и 3 тунела по лявото платно и 2 по дясното в участъка Бяла – Велико Търново. Връзката на републиканските и част от общинските пътища ще се осъществява чрез 18 пътни възела. Достъпът до земеделските земи ще е чрез 12 селскостопански надлеза и 9 селскостопански подлеза.

Ще се изградят и 8 площадки за отдих, разположени двустранно на трасето. След изработване на техническите проекти за трите участъка ще бъде прецизирано местоположението, броя, вида и дължината на големите съоръжения.

Строителните работи ще започнат от участъците с най-интензивно движение, каквото е трасето Русе – Бяла. В момента първокласният път е един от най-натоварените и с висока концентрация на тежки пътни инциденти. С изграждането на магистралата броят на катастрофите по направлението ще намалее, тъй като движението ще бъде разделено в две отделни пътни платна, а транзитният трафик ще бъде изведен от населените места.

В обособена позиция 1 е участъкът от Русе до Бяла, с дължината 40,24 км. Тази отсечка ще започва на 3 км източно от Дунав мост при гр. Русе при пътен възел с път ІІ-21 Русе – Силистра и ще завършва непосредствено след пътния възел с път І-5 при 40-ти км по автомагистралното трасе. Прогнозната стойност на поръчката за изработване на техническия проект и строителството (от км 0+400 до км 40+640) е 536 391 000 лв. без ДДС. Срокът е 2120 календарни дни.

В обособена позиция 2 е обходът на гр. Бяла, с дължина 35,4 км. Той ще започва при 40-ти км, непосредствено след пътния възел с път І-5 при км 40+071 по автомагистралното трасе, и ще завършва при 76-ти км след пътния възел с път I-3 Гара Бяла – Плевен. Прогнозната стойност на поръчката за изготвяне на техническия проект и строителството (от км 40+640 до км 76+040) е 446 349 000 лв. без ДДС. Срокът е 1810 календарни дни.

Изграждането на автомагистралата „Русе – Велико Търново“ е сред приоритетните обекти, тъй като направлението осигурява връзка между държавите oт Североизточна Европа през Румъния и България с Гърция и Турция, както и между Балтийско и Средиземно море. С построяването й ще се подобри транспортното обслужване на международния и вътрешния трафик, ще се повиши безопасността на движението и транзитният трафик ще бъде изведен извън населените места.

АМ „Русе – Велико Търново“ ще бъде основната връзка, свързваща моста над река Дунав при Русе с гр. Велико Търново, с път I-4 Коритна – Севлиево – Велико Търново – п. в „Белокопитово“ на АМ „Хемус“, с път I-3 Гара Бяла – Плевен – Коритна – Ботевград и бъдещия участък от АМ „Хемус“ край Велико Търново.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: Каква оставка? Иде голямото асфалт крадене - над 1 млрд. лв. потъват в 75 км от магистралата Русе - Велико Търново - Narod.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!