Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ивайло Дичев: Идва краят на ерата Борисов, той е комунист

Бойко Борисов ходи с джипа и хвърля пари от прозореца. Типичен ляв популизъм – харесваш се на бедните хора, като има раздаваш пари без условия, без реформи, без нищо. Краят на ерата Борисов обаче предстои. Това коментира проф. Ивайло Дичев в предаването „По острието“, видя Narod.bg.

„Новите медии правят възможно фрагментирането на самото ни мислене. Залети сме от всякаква информация, която дори не можем да обработим. Започваме да реагираме като амеби само на дразнения. Някой казва нещо интересно, обърнеш се, после някой друг се изкаже – забравяш първия и насочваш вниманието си в новата посока. В интернет пространството оцелява най-шумният и агресивният. За да те забележат, трябва да псуваш, да представяш радикално различно мнение. Ако кажеш нещо нормално, разумно и възпитано – никой няма да те забележи“, смята проф. Дичев.

Обществото се хвърля от един скандал в друг и се въвлича в културни войни, които само целят да го разединят и настроят хората едни срещу други:

„Вместо да се съсредоточаваме върху социалните и икономически проблеми – те ги изместват в посока, която е повече свързана с емоциите, историята и фантазиите. Последното, което ме възмути, е решението да се спре Македония по пътя ѝ към ЕС. Заради Каракачанов, който иска отново да влезе в парламента – проваляме мечтите на дедите ни да няма граница между двете държави.

Отново се проявяват културната война и избликът на примитивни страсти. Преди това беше битката за стратегията за детето, още преди това Истанбулската конвенция, преди нея пък историята с бежанците/мигрантите“, коментира проф. Дичев.

Въпреки това подобни трикове няма да послужат дълго време още на управляващите и изглежда, че краят на ерата Борисов предстои. А тя продължи толкова дълго, отчасти защото той „успя да играе между различни крайности и умело противопостави леви и десни, но изглежда, че дори това омръзна на хората“.

Няма ляво, няма дясно – всичко е популизъм

За съжаление и левите, и десните политически сили не се заемат активно с тези проблеми, а се плъзгат все повече към културните войни и популизма, коментира Ивайло Дичев.

„Левият и десният популизъм започнаха да се сближават. Бойко Борисов управлява България, член на ЕНП, уж дясна и консервативна партия – какво прави? Ходи с джипа и хвърля пари от прозореца. Това дясна политика ли е? Типичен ляв популизъм – харесваш се на бедните хора, като има раздаваш пари без условия, без реформи, без нищо“, смята проф. Дичев.

Същевременно либералната левица е обвинявана, че  е забравила социалните проблеми и се е заела с т.нар. културен марксизъм: битка за права на малцинства, „онази фантазия за смяна на половете“, социални програми и други подобни.

„Социалната база на левите партии в момента не е работническата класа. Тя вече е при крайнодесните. Базата на левите е социалната демокрация и цялата кохорта хора, които по някакъв начин са свързани с нея: администратори, университетски преподаватели, чиновници. Темите за равенство и права са важни за нас, но не за човека, който произвежда обувки. Той мисли за парите, които ще изкара, за пазара, за цените. Това разделение е много важно“.

Това ясно чертано разделение е освен всичко друго и образователен проблем: по-слабо образованите хора гласуват за популисти и крайни националисти. Така например в Щатите по-образованото население масово гласува за демократите, а „за Тръмп гласуват по-аграрните щати“. В Европа наблюдаваме същото, като за пример бе даден Брекзит.

Избирателите искат да се разпознаят в управляващите. Бай Иван не се разпознава в тези хора, те не говорят неговия език, те не ходят при него и не знаят какъв е животът му. Обществата се разпадат, когато хората спират да се разпознават във властта“, обяснява културният антрополог.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: https://narod.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!