Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Шокиращ алуминиев артефакт от Аюд, Румъния

алуминиевият артефакт от Аюд, Румъния
thelivingmoon.com
Leonardo Vintini, Epoch Times  

…Учените са доста шокирани, тъй като алуминият, в чист вид, не може да бъде намерен в природата, а технологията, необходима за създаването на нещо с такава степен на чистота, е била на разположение на човечеството едва от средата на 19в. Тънък външен оксидиран слой, равномерно покриващ алуминиевия блок, спомага за датирането на обекта на около 400 години. Но геоложкият слой, в който е намерен, предполага, че той вече е съществувал 20 000 години по-рано – през Плейстоцена…

„Неуместен артефакт” (OutOfPlaceARTifact / Oopart) е термин, прилаган за десетки открити на различни места по света праисторически обекти,  чието  технологично ниво е в пълно противоречие с определената им въз основа на физически, химически и геологически данни възраст. Често неуместните артефакти са обезсърчаващи за конвенционалните учени, но носещи радост на авантюристичните изследователи и любителите на алтернативни научни теории.

През 1974 г , само на една миля от гр. Аюд в Румъния, група работници извършват археологически разкопки по крайбрежието на р. Муреш. Копаейки, те се натъкват на няколко фосила, както и на загадъчен метален артефакт.

Освен фосилизираните кости от мастодонт, намерени по време на разкопките, работниците откриват и алуминиево клиновидно блокче, затрупано под 10,6м пясък. Металното блокче изглежда изработено, тъй като не наподобява животинска кост или геоложко образувание.

Странният блок е бил дарен на Историческия музей на Трансилвания, но въпреки необичайността на находката, през следващите 20 години задълбочено изследване на обекта не е извършено. По-късно, през 1995 г,  редакторите на румънско списание за НЛО открива артефакта в музейно хранилище. Металният клин тежи около 2,3 кг и е с приблизителни размери от 21х12,7х7 см.

Артефактът е подложен на химичен анализ в две лаборатории, за да се определи съставът му – едната лаборатория е в Археологическия институт на Клуж-Напока, а другата – в Лозана, Швейцария. И двете стигат до подобни заключения – че обектът е съставен основно от алуминий (89%), наред с 11 други метала в специфични съотношения.

Учените са доста шокирани, тъй като алуминият, в чист вид, не може да бъде намерен в природата, а технологията, необходима за създаването на нещо с такава степен на

чистота, е била на разположение на човечеството едва от средата на 19в.

Тънък външен оксидиран слой, равномерно покриващ алуминиевия блок, спомага за датирането на обекта на около 400 години. Но геоложкият слой, в който е намерен, предполага, че той вече е съществувал 20 000 години по-рано – през Плейстоцена.

Поради химичния му състав и определено подлежалата на изработка форма възникват няколко хипотези за истинския му произход. Докато някои учени са на мнение, че той много вероятно е част от създаден от човека инструмент (без конкретен инструмент да бъде уточнен), други предполагат, че алуминиевата находка може да е била компонент от древен космически кораб.

Инженер по аеронавтика, изследвал обекта, го сравнява с опорна част за по-малка версия на модул за космически проучвания (като лунния модул) или крака на сондата “Викинг”. Според тази хипотеза обектът, бидейки част от извънземен космически кораб, може да се е озовал в реката след принудително кацане.

И така, какъв е действителният произход на блока от Аюд? Дали е бил просто част от инструмент, създаден от древна цивилизация, която е била в състояние да произвежда алуминий с голяма чистота стотици и дори хиляди години преди останалото човечество? Или принадлежи, както вярват някои, на древен космически кораб? И дали този кораб е бил създаден от човека или е с извънземен произход?

Какъвто и да е случаят, както анализът на оксидираната му повърхност, така и геоложкият слой, в който е намерен, не успяват да предоставят адекватно обяснение за това, как нещо от толкова високо технологично ниво би могло да съществува в такава отдалечена епоха.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!