Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Д-р Цветеслава Гълъбова: Пандемията показа, че ние нямаме лекари и медицински сестри

Непрекъснатият информационен океан ни залива с всевъзможни черни статистики по отношение на COVID-19. От другата страна обаче са фактите, че това заболяване действително съществува и има хора, които го изкарват много тежко. Всичко това води до нашия уплах и тревожност.

Това заяви в предаването „Студио Actualno“ директорът на Националната психиатрична болница „Св. Иван Рилски“, д-р Цветеслава Гълъбова. По думите ѝ специално за България здравната система се е оказала недостачъно подготвена за този проблем. „Ние имаме един хроничен недостиг на кадри и вече 10 години говорим за това, но нищо не се случва. И сега, когато ни връхлетя пандемията, тя просто катализира очевадното, че ние нямаме лекари и медицински сестри“, посочи д-р Гълъбова.

Тя коментира, че при нас, българите, неспазването на мерките не е било много трудно, тъй като ние като народ имаме някои особености, правещи ни крайно недоверчиви. Д-р Цветеслава Гълъбова обясни обаче, че българинът няма доверие на институциите си като за това самите институции имат много голям принос. „Да, ние трябва да спазваме мерките, но да – не бива да бъдем обвинявани като общество, че бройките на заболелите растат.

Вижте, такъв вирус съществува, но е по-важно да мислим в посока как да се борим с инфекцията, а не да се увличаме в конспиративни теории дали вирусът е изкуствено създаден, или е естествен“, отбеляза психиатърът.

Тя даде съвет към хората да черпят информация само от надеждни източници по темата и това да не отнема прекалено много време от ежедневието им. „Това, че казваме, че вирусът го няма и ние ще си правим, каквото си искаме, не работи в наша полза. Добре е да бъдем по-предпазливи, да ползваме главите си за мислене и да не разпространяваме непроверени факти“. Д-р Гълъбова отправи и съвет информацията, която официалните органи дават по отношение на COVID-19, да се поднася изключително отговорно, достоверно и с желание да бъде правилно разбрана. Целия разговор гледайте във видеото:

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: https://svobodnoslovo.eu/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!