Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Китайски професор критикува открито властите за техния идеологически контрол

Xin Fei, Epoch Times

Шиа Йелианг (XiaYeliang), професор по икономика в Университета на Пекин, написа неотдавна oтворено писмо до министъра на Пропагандния отдел, Лиу Юншан (LiuYunshan), критикувайки идеологичния контрол на Централния отдел за пропаганда, както и неговата репресия над академичната и журналистическата свобода.

Според проф. Шиа, катализаторът на неговото писмо станала наскорошната забрана на колекцията от мемоари на възпитаници от Университета на Пекин (УП). Той каза, че служител от Централния отдел за пропаганда, който дори не си направил труда да се идентифицира, обявил забраната пo телефона. „Издателството беше твърде изплашено, за да задава въпроси, камо ли да протестира”, въздъхва професорът. „Това е дори по-лошо от Хитлеровото Гестапо”.

Шиа намира за все по-трудно да търпи контрола на китайския комунистически режим над свободата на пресата и публикациите. „Това е най-тъмният период и аз не мога повече да издържам", каза той.

Според него тази година властите взимат всички възможни мерки, за да поддържат социалната стабилност.

„Това е такъв политически приоритет, че дори семействата на жертвите от земетресението са под надзор”, каза той. ”Те може да дойдат и за мен и аз може да заплатя висока цена за това, което написах. Но независимо какво стане, нямам никакви съжаления, защото моята страна се нуждае от такива гласове”.

Въпреки че откритото писмо е свалено вече от Интернет, съдържанието му е широко циркулирано из Китай и причинява доста шум. От публикацията на своето открито писмо насам, проф. Шиа е получил много подкрепа и насърчителни думи от Китай и

чужбина. Той каза, че е трогнат от това, както и че е признателен за положителните отзиви.

„Много поддръжници ми казаха, че се радват да разберат, че духът на УП е все още жив в някои сърца”, каза той. „Но получих и няколко отрицателни коментари на интелектуалци от академични кръгове, посочващи, че съм се жертвал за нищо. Това е малко разочароващо”.

Проф. Шиа смята, че интелектуалците трябва да са основата на обществото. „Но сега толкова много китайски интелектуалци са станали послушни кучета и не биха се борили за истина и справедливост”, каза той. „Аз не желая да съм щастливо прасе, което не се интересува от нищо друго, освен от удобството на собствения си живот”.

Що се отнася до действителния прогрес в Китай, надеждата на проф. Шиа е в хората. „През последното десетилетие различни неправителствени сили тласкаха активно напред китайското общество, включително двестата или тристата милиона Интернет-потребители", каза той.

Професорът е особено възхитен от силата на Интернет, която позволява на обикновените хора да изразят своите становища и да разкажат своите истории – нещо, невъзможно преди това. „Това дори принуди властите да вземат решения, противоположни на тяхната предишна политика. В миналото това беше просто невъобразимо", заключава проф. Шиа.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!