Доклад за България: Непрозрачна система за ипотечни кредити. БНБ няма желание да реши проблема

Отново остър доклад за България дойде от Брюксел. Този път обект на критики е системата за ипотечни кредити, като са отправени и сериозни забележки към Българската народна банка - от страна на институцията липсвало желание проблемите да се решат.
"Системата за ипотечни кредити в България се характеризира с правна сложност при договарянето, събирането на дълговете и изчерпването на националните средства за правна защита".

Това е заключението на делегация на Европейския парламент, дошла на посещение у нас през месец февруари. Тя бе сформирана след поредица от петиции за неравноправни клаузи в договорите за ипотечни кредити.

Констатациите на делегацията обаче не са никак добри. Те се превръщат в поредното черно петно в биографията на страната ни пред Брюксел, след критичния доклад на ЕК за върховенството на закона и проблемите с независимостта на съдебната система у нас. ФрогНюз припомня, че след доклада на комисията в ЕП бе гласувана и резолюция, в която се посочиха същите проблеми.

Делегатите определят системата за ипотечни кредити у нас като “сложна и непрозрачна”, а освен това липсват и гаранции за пълната защита на потребителите при събирането на дълговете. Частните банки пък се държали подвеждащо и не информират за потенциалните рискове и дребния шрифт в договорите. Докладът на делегатите посочва още, че липсва контрол и съответен механизъм за санкции за ЧСИ-тата.

Сред гражданите липсва елементарно юридическо познание, посочват делегатите, като този проблем се изостря от съществуващата непрозрачна и сложна система.

Препоръките са еднозначни: От ЕП препоръчват страната ни да гарантира правна сигурност за банките и инвеститорите и същевременно да защити потребителите. Делегатите призовават още да се предостави на КЗП повече независимост. Подчертава се сегашната зависимост на контролния орган от Министерството на икономиката. Председателят на Комисията за защита на потребителите (който в момента е Димитър Маргаритов, бел.ред.) се назначава след решение на Министерския съвет, както е по закон.

Според доклада на делегацията у нас липсва механизъм, който да пречи за въвеждането на неравноправни клаузи в договорите от банките и други финансови услуги. Липсва и механизъм за санкции.

"Българската народна банка следва да гарантира, че частните банки имат ясни правила относно кредитите, за да се гарантира, че потребителите са защитени в съответствие със законодателството на ЕС", посочват още в доклада.

Целият доклад може да видите тук.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: https://frognews.bg/

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви!

Научете за преследването на Фалун Гонг от ККП (Китайската комунистическа партия)

Преследването на Фалун Гонг: Насилствено потискане на 100 милиона души

Настоящите събития в Китай предоставят ясен избор на длъжностните лица и гражданите в страната, както и на хората по цял свят: подкрепа или противопоставяне на преследването на Фалун Гонг. Историята ще запише избора на всеки човек.

Необходимо ли е да се осъди комунизма: Фотоархив на комунистическите зверства

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Осъдете комунизма, напишете заявление и Вие...