Защо са ни бързи тестове с точност от 34%? Само, за да скачат бройките заразени ли?

От днес здравният министър обяви масово използване на бързи тестове в България, което премиерът обрисува като „фургон и професор до всяка болница”. Но това не е същото като задължително масово тестване, каквото направиха в Словакия и то показа, че само 1% от населението е позитивно, при положение, че в страната има 61 000 случая – колкото у нас, но 8 пъти по-ниска смъртност с коронавирус.

Това стана дни, след като Урсула фон дер Лайен обяви, че Европейската комисия, която оглавява, е отделила 100 000 000 евро от извънредния ковид фонд за неизвестен брой такива тестове. Той не се споменава в официалното й съобщение, нито в новинарските емисии на тв и сайтове, които разпространяват новината.
Според Световната здравна организация нормалната цена на бърз тест не бива да превишава 5 долара. Това прави 8,35 лв. или 4,27 евро. Или ЕС следва да е купил нещо като 25 милиона теста за своите 27 страни-членки. Но те, разбира се, не се разпределят равномерно, поради разликите в населението. Според него на България би следвало да се падат към 300 000 броя.  
Тези тестове имат предимството на бързината – стават за около 30 минути.

Какъв им е проблемът според Световната здравна организация?
Неточността.

Достоверността им е „от 34% до 80%”, пише СЗО. Тя нарича това качество не прецизност, а „чувствителност”. Което не променя същината на нещата.

Обаче СЗО не дава информация как човек може да знае от кои бързи тестове е неговият – от „познаващите” 1/3 или от предвиждащите с 4/5 сигурност. За сравнение, ПиСиАр тестовете имат прецизност 67-70%, тоест в постоянна и голяма степен са достоверни.

Какъв интерес, освен харчене на милиони пари, би имала властта у нас от подобно мащабно тестване?

Най-вероятно  - постоянен ръст на инфектираните – колкото повече тестове се правят, толкова повече заразени се откриват. Независимо, че както вече държавите, където има истински научни медицински изследвания доказаха, минимум 2/3 от хората с положителни проби НЕ са болни, нямат дори най-слаби симптоми. А безсимптомните, събрани с онези, които имат леки достигат 92% от всички случаи.

Наличието на по-голяма бройка заразени, която НОЩ и правителството наричат с несъществуващия в българския език русизъм „заболеваемост” трябва да им послужи като алиби, че не свършиха нищо в 6-те месеца между първата и втората вълна на коронавируса, за да осигурят повече легла в интензивните отделения и в другите, където се лекуват пациенти с такива остри симптоми.

Как Словакия с нейната 8 ПЪТИ по-ниска К19 смъртност от нашата тества 2/3 от гражданите си

Словакия, където смъртността С коронавирус е 8 пъти по-ниска от леталността у нас, проведе масови бързи тестове на населението си, за да не се налага да затваря. Оказа се, че при минали през тестването 2/3 от 3,6 млн. жители, позитивни се оказаха 38 359 души, предаде CNN. Процентът им е сравним с процента досега известни позитивни, чиято бройка е почти като българската – 61 829 души. И двете числа са над 1%, но под 2% от населението, сиреч 3 пъти под границата на статистическата грешка. Т.е. не може да се каже, че при 30% положителни тестове за ден, някоя страна наближава стадния имунитет. Няма такава зависимост, сочи опитът на Словакия. Очаква се до края на месеца да има второ тестване. От него ще бъдат изключени децата до 10-годишна възраст. А също хората с тежки патологии и пожелалите да не участват, на които обаче поради това се налага карантина.  

 Снимка: бТВ

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: https://19min.bg

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!