Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Петър Марков от Оксфорд: Не е изключено в края на месеца смъртните случаи да  стигнат до 360 на ден

кадър Нова тв

Прогресивното увеличение на заболелите и починалите с Ковид в България допуска възможността до края на месец ноември починалите да достигнат 360 души на ден. Това коментира в ефира на Нова тв Петър Марков, епидемиолог и преподавател в Оксфорд.

"Това, което наблюдаваме в момента, е екстремно нарастване на новите случаи на коронавирус за ден. Преди около седмица коментирах, че има период на забавяне между момента на заразяване и момента, в който пациентът се влошава и евентуално умира. Този период обикновено е около 3 седмици. Това означава, че ако в момента имаме много голям брой новозаразени, то може да очакваме след няколко седмици броят на смъртните случаи също да скочи. Днес имаме 63 смъртни случая, преди няколко седмици те бяха около 10. Тоест, това е увеличение с над 6 пъти. В тази връзка не е изключено след още 3 седмици смъртните случаи да  стигнат до 360 на ден. Не се ангажирам обаче за точни прогнози", посочи той.

По думите му втората вълна в Западна Европа засяга повече млади хора.

"В България пропорцията на смъртните случаи спрямо броя на заразените е по-висок. Това е така, защото средната възраст у нас е по-висока", поясни Марков. И допълни, че  COVID-19 мутира постоянно. "Това е РНК-вирус, който е изключително изменчив. Нас ни интересуват главно мутациите, които се отразяват върху заразността и патогенността", каза още преподавателят в Оксфорд.

Ако всички носят маски, предаването на вируса намалява и няма нужда от по-сериозни мерки и обратното, категоричен е епидемиологът.

Той поясни, че някои от видовете настинки се причиняват от други коронавируси. "Има индикации, че има кръстосан имунитет между другите коронавируси и новият. Тоест, при прекарана такава настинка през последните години, е възможно това да ни защити от сегашния. Не може обаче да разчитаме на това", смята Марков.

По думите му няма тест за коронавирус, който да е 100 % надежден. 

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: https://petel.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!