Деница Сачева: Можем да усвоим 12,2 млрд. евро от ЕС... в Чекмеджетата?

12,2 милиарда евро са средствата, които се надява да получи България от Европейската комисия. Това съобщи социалният министър Деница Сачева в интервю за БНР.

Тя разкри, че до 29 ноември ще продължи общественото обсъждане на Националния план за възстановяване и устойчивост. До края на годината планът трябва да бъде депозиран в Брюксел за съгласуване с Европейската комисия. Европейската комисия препоръчва инвестициите да бъдат насочени в седем водещи области.

"Документът в момента съдържа основната визия за начина, по който бихме могли да усвоим тези 12.2 милиарда евро", каза Сачева.

Тя уточни, че е важно планът за възстановяване да се гледа заедно с Многогодишната финансова рамка, защото част от мерките ще бъдат финансирани през оперативните програми.

Не трябва да се разглежда като самостоятелен документ, а като документ, който е в корелация с останалите 16.7 милиарда евро, които очакваме в следващите 7 години, посочи Сачева в предаването „Преди всички".

„Говорим общо за 29 милиарда заедно с многогодишната финансова рамка.“

До края на годината изпращаме описание на темите, по които ще работим и няма да се разработват проекти в детайли, допълни министърът на труда и социалната политика.

Спекулативно е да обвързваме този план за реформи по какъвто и да е начин с изборите, заяви Деница Сачева. 

„Тези 12 милиарда няма да дойдат сега. Ние поставяме общата рамка накъде се движим, какви цели си поставяме, какви са общите насоки, в които можем да развиваме държавата в следващите години, а самите проекти, в детайли разписани – това е доста далече от изборите във времето“, коментира социалният министър.

Този план ще бъде изпълняван от минимум две правителства оттук нататък, отбеляза Сачева.

Многогодишната финансова рамка ще се развива успоредно – от 2021 до 2027 година, Планът за възстановяване и устойчивост ще следва приоритетно инфраструктурните нужди, а паралелно с това ще се развиват и останалите проекти, стана ясно от думите на Деница Сачева.

Това не е план само на правителството, на една партия или на една политическа сила, а на цялото общество, изтъкна още Сачева. По думите й „със сигурност ще има дискусии и една от дискусиите ще бъде в парламента".

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: https://petel.bg/

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви!

Научете за преследването на Фалун Гонг от ККП (Китайската комунистическа партия)

Преследването на Фалун Гонг: Насилствено потискане на 100 милиона души

Настоящите събития в Китай предоставят ясен избор на длъжностните лица и гражданите в страната, както и на хората по цял свят: подкрепа или противопоставяне на преследването на Фалун Гонг. Историята ще запише избора на всеки човек.

Необходимо ли е да се осъди комунизма: Фотоархив на комунистическите зверства

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Осъдете комунизма, напишете заявление и Вие...