Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Николай Слатински: Балонът на нарцисизма, на егото, на самохвалството и търчи-лъжите се спука

С какво лекуват тулупа? - facebook.com

Лично обяснение по повод някои резки нападки срещу моите статуси: През последните 10 години на власт практически постоянно са ББ и ГЕРБ. Ето защо абсолютно всичко лошо, неефективно, неработещо, провалящо се, свързано с отговорностите и дейността на държавата е пряко свързано с тях.

Те получиха държава, извършила главното по прехода към демокрация, сравнително нормално функционираща, с относително поносим външен дълг, с общо-взето добре изградени институции и с в немалка степен започнали да се оформят що-годе по европейски обществена култура и процедури за вземане на решения.

Да, нищо не беше идеално, имаше корупция, имаше поугоен политически елит, имаше апетити за ръчно управление от олигархията.

Заложените от конституцията проблеми (прокуратура, отказ от правосъдие, държавен глава избиран от целия народ, но с предимно представителни функции, силно нарушен в полза на централната власт баланс между столицата и регионите) забавяха развитието на страната...

Но ББ и ГЕРБ не получиха нищо като изключително тежко наследство, като разпадаща се държавност, като свирепа организирана престъпност, като изобщо неработеща икономика.

Те дойдоха на вълната на умората на хората
от прехода,
от промените,
от няколкото спазъма при процеса на трансформация от тоталитарна, командно-административна система към решаващата дума на пазара и преобладаващата частна собственост,
от липсата на определеност какво се случва и ще се случва,
от постоянната турбулентност, неустановеност, противоречивост, неяснота.
Хората искаха стабилност...

Да, хората искаха стабилност. На тях им бе натрапено статукво.
Хората искаха спокойни води в българското обществено море. На тях им бе натрапено блатото на непромяната.

10 години са много дълъг период. Ето защо няма нещо, което да протича днес в страната ни, оставащо несвързано с ББ и ГЕРБ и не повлияно от тях.
Страната бе набрала някаква инерция, донякъде ни дисциплинираха европейските норми и перманентният мониторинг.

При едно по-плавно и постепенно развитие слабостите на управлението на ББ и ГЕРБ не бяха особено видими.

За по-проницателните и мислещи наблюдатели недъзите на управлението на ББ и ГЕРБ - некомпетентност, лоша образованост, корупция, арогантен кадрови подбор, липсата на визия и стратегия и др., бяха очевидни.

Аз поне от самото начало, както може лесно да се види на моя сайт, където е всичко, което съм написал и изговорил през това десетилетие на безпътица и безвремие, непрекъснато съм предупреждавал, че при поне мъничко ускоряване на процесите, при поне отчасти възникнала извънредна ситуация, тези недъзи ще експлодират като мини със забавено действие.

И ето, ковид-пандемията показа, че управлението на ББ и ГЕРБ е провал след провал. То е късогледо, безидейно, живеещо в измислена реалност и непознаващо действителното положение на нещата у нас.

Резултатът е започнала трагедия в страната, която ще разбие здравето на стотици хиляди българи и ще коства живота на хиляди и хиляди българи.
И друг виновен няма! 10 години безпределна власт на ББ и ГЕРБ правят невъзможно хвърлянето на вината върху когото и да било другиго.

Балонът на нарцисизма, на егото, на самохвалството и търчи-лъжите се спука, беше надуван, надуван и днес стана на парчета.

Сега вече място за вайкане няма. Като общество получихме заслуженото.
Защото обществото е система, а в теорията на динамичните, сложните, самоорганизиращи се системи има теорема - колкото повече и по-дълго една система взема своите решения без да отчита началните и граничните условия, външните и вътрешните въздействия, колкото повече тя взема решенията с имитация, симулация, импровизация и дезорганизация, толкова по-близо е моментът и толкова по-голяма е вероятността тя да вземе решение с катастрофични за нея последици.

Цялото отношение към вируса след средата на май, пълното игнориране на този риск, оставянето спрямо него на държавата на автопилот, тоталното игнориране на всякаква подготвеност на здравната система за неизбежната ескалация на вируса, доведоха страната ни до катастрофа.

Ние се намираме в посткатастрофическа ситуация. Катастрофата се състоя пред очите ни.

Това не значи, че сме обречени! Но това изисква качествено различна стратегия -
на минимизиране на щетите,
на преприотизиране на целите,
на понижаване на вероятността от възможни пробиви през уязвимостите,
на мобилизиране на всички ресурси - материални, финансови, информационни и човешки - на държавата,
на огромно напрежение на държавния административен апарат - тези хора и особено определени, пряко свързани с ББ и ГЕРБ части от тях, досега си живееха живота, получаваха доста високи преки и допълнителни парични стимулирания, те са длъжници на обществото и трябва да бъдат впрегнати в противодействието срещу вируса - като организатори на процесите, като пряка връзка на държавата с обществото, като нервните възли, през които да тече управленската воля и да се материализира тя в ефективни действия.

Нещо подобно се отнася и до силовите структури. Те затова са в по-специални уславия и част от тях са първа категория труд, за да се превърнат в част от first responders. Държавата поради тази причина им дава повече блага и социални защити, за да може, в час на беда да разчита на тях и техните усилия.

Няма какво да се лъжем и да си крием главата в пясъка - едно безотговорно и некомпетентно управление на ББ и ГЕРБ ни доведе дотук, остави неподготвени като държава за бедата на вируса.

Сега ние сме като Барон Мюнхаузен - трябва да се хванем за косите и да се извлечем от пропастта, в която ни тласнаха ББ и ГЕРБ. Трябва да се справим, пък после ще теглим чертата.

И ще въздадем всеки му според заслугите, всекиму заслуженото, а на някои - това, което заслужават. 

Николай Слатински, Facebook

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!