Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Проф. Румен Гечев: Какво прави Борисов 7 месеца, та сега ще трябва да вземат панически мерки?

„Бях шокиран, когато чух министърът на здравеопазването проф. Ангелов да казва, че ще приеме крути мерки срещу частните болници, които не приемат пациенти с Covid-19. Тази крута мярка е мярка на паника. Какво прави правителството на Бойко Борисов за тези седем месеца, та сега ще вземат панически мерки? Десетки пъти от „БСП за България“ поставяхме въпроса, че здравната ни система е в колапс. Че няма как да работят болници – търговски дружества. Линейките започнаха да отказват да вземат хора, тъй като нямало свободни легла. Това правителство не си мръдна пръста седем месеца, не подготви здравната система и сега се сети, преди Коледа, когато хората започнаха масово да влизат в болници с Covid-19, да вземат някакви панически мерки." Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България“ проф. Румен Гечев в предаването „Неделя 150“ по БНР, съобщиха от пресцентъра на партията.

Този коментар той направи по повод информацията, че министърът на здравеопазването ще предложи болниците, които не искат да открият Ковид звена и отказват да лекуват Ковид пациенти, да не получават финансиране от Здравната каса.

„Ще подкрепим всяка мярка, която ще спаси човешки живот“, добави Гечев, като подчерта, че правителството на ГЕРБ винаги е предприемало мерки в последния момент, за които БСП е предупреждавала с месеци и години.

На въпрос на водещата Диана Янкулова за Бюджет 2021, социалистът отговори: „Животът на човека не трябва да е за сметка на икономиката и обратно. Трябва да има баланс. Ако хората умират от глад след няколко месеца, нямат работа и мизерстват техните семейства, това няма да е по-добре. Но какво правят другите страни-членки на ЕС - те не решават дилемата дали да живеем или да развиваме икономиката, двете неща са свързани. Това, което от БСП ни притеснява е, че Бюджет 2021 не е свързан с българската икономика. За разлика от другите европейски страни, които увеличават капиталовите разходи в бюджета, които увеличават средствата за публично-частно партньорство, в България тези средства са замразени.“

Гечев подчерта, че схемата „60-40“ е най-ниското съотношение на държавно участие в Европейския съюз. Той припомни, че правителството е обещало 1 млрд. лв. за подпомагане на българската икономика. „От този 1 млрд. лв., които те обявиха, са усвоени само 120 млрд. лв. Ако допуснем, че до края на годината ще бъдат усвоени 200 млрд. лв. – а другите 800 млн.? А знаете ли в Бюджет 2021 колко пари са отделени за подпомагане на българската икономика? 300 млн. лв., от бюджет 52,5 млрд. лв. Това е между 4 и 7 пъти по-малко от това, което правят другите членки на ЕС. Това ще ни изиграе изключително лоша шега. Френският президент Макрон каза, че няма да допусне фалирането на нито едно стратегическо предприятие. Вие да сте чули нашето правителство да каже кои са ни стратегическите предприятия?“, попита риторично Румен Гечев.

По отношение на пенсиите, народният представител от левицата коментира: „Ние искаме повишение на пенсиите, само че нашата концепция е по-различна от тази на управляващите – тя е за осъвременяване на пенсиите по европейски модел. Този модел, който се предлага в момента, при това повишение на минималната пенсия на 300 лв., ще се получи така, че един главен инженер на една фирма ще получава пенсия, почти равна на пазача на фирмата. Това противоречи на здравия разум и е социално несправедливо. Вместо по този начин предизборно да се решават нещата в опит на печелене на гласове, ние предлагаме европейски подход, при който да се отчита реалния принос на всеки трудещ се.“

Проф. Гечев обърна внимание, че правителството отказва да увеличи горния праг на социалното осигуряване.

„Ние отдавна предлагаме поетапно да се увеличава този праг. Оставяйки този праг на 3 000 лв., по-голямата част от българите с ниски доходи ще продължава да обслужа по-богатата част от българския народ, която е много малка, но става все по-богата. Световноизвестно е, че когато този праг се повишава и се доближава до реалните социални стойности, тогава пенсионната система ще може да се издържа. В момента нашата пенсионна система е в дефицит от почти 6 млрд. лв.“, каза още Румен Гечев.

На въпрос дали ще се наложи България да тегли нови заеми, Гечев коментира: „Сигурно ще трябва да се вземат нови заеми, защото в Бюджет 2021 правителството е заложило увеличение на бюджетните приходи с 10%. Това е слагане на три чифта розови очила, защото дори тази криза да свърши след два-три месеца, а никой в света не може да каже кога действително ще свърши тя, няма как това да се случи.“

Социалистът припомни, че управляващите са заложили и бюджетен дефицит от 5 млрд. лв. за 2021 г., а за бюджетния период 2021-2023 г. са заложили бюджетния дълг да достигне 40 млрд. лв.

„Това е при положение, че първото правителство на Борисов наследи фискален резерв от 9 млрд. лв. и 6,5% икономически растеж. Те за 10 години не успяха да достигнат икономическия растеж от 2008 г.“, подчерта проф. Румен Гечев.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: http://epicenter.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!