Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Лъчо Мозъка с нова мръсотия: Джипито на Бойко направи 7 пъти по-скъпи лекарствата за частните болници? И в кризата крадат!

Депутатът на ГЕРБ и личен лекар на Бойко Борисов – Лъчезар Иванов – Лъчо Мозъка, е в основата на нова мръсотия: Джипито на премиара направи 7 пъти по-скъпи лекарствата за частните болници? Хунтата краде и в кризата, разкри червен депутат пред Narod.bg.

Това се случва, защото през 2016 г. бяха освободени частните болници да правят търгове за лекарства по предложение на Лъчезар Иванов от ГЕРБ.

Скандалът оповести преди минути и лидерът на социалистите Корнелия Нинова в декларация от трибуната в Народното събрание.

Нинова обвини управляващите в лобизъм и корупция и риторично попита мнозинството дали ще продължи да краде и „в тази криза, която е заляла света, Европа и България“.

„Всички търсят икономически растеж и социални услуги, за да си спасят, а вие дори и в този момент нямате свян“, скочи тя.

Повод за острата й критика станаха поправки в Закона за обществените поръчки, от чийто обхват обаче не влиза задължението на частните болници да провеждат търгове за лекарства.

Тя припомни, че през януари стана ясно, че НЗОК плаща 7 пъти по-висока цена на частните болници спрямо държавните и общинските за едно и също лекарство.

„Уважаеми български граждани, вчера депутатите от ГЕРБ, ДПС, „Обединени патриоти“ и „Воля“ приеха поправки в Закона за обществените поръчки“, започна декларацията си Корнелия Нинова.

„Да припомня малко хронология по случая, за който днес правим декларация. В началото на годината през януари вече бившият управител на НЗОК д-р Дечев изнесе данни за системно ощетяване на публичните средства от Здравната каса в полза на частни интереси.

По-конкретно той тогава каза пред обществото, че Здравната каса плаща на частна болница 7 пъти по-висока цена за едно и също лекарство на един и същи производител, спрямо това, което се плаща на държавните и общинските болници“, каза още Нинова.

По думите й това е така, защото частните болници са освободени от задължението да правят търгове за лекарства.

Корнелия Нинова припомни, че това се е случило през 2016 г. по искане на Лъчезар Иванов от ГЕРБ, както и от Реформаторския блок, Патриотичен фронт, АБВ и ДПС.

„През 2016 г. частните болници бяха освободени от задължението да провеждат търгове за лекарства по предложение на депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов и така се стигна до положението да разберем в началото на тази година, че тази промяна е довела до тази гигантска несправедливост с общите ни пари“, отсече Нинова.

Тя обърна внимание, че тогава министър Кирил Ананиев е поел ангажимента да се внесе поправка в закона, която да изравни статута на държавните и частните болници.

Соцлидерката допълни, че ЕК започна процедура срещу България за нарушаване на Договора за функционирането на ЕС и е предупредила правителството, че трябва да се изравнят държаните и частните болници.

„Разбираме, че ЕК е предупредила правителството на Борисов през януари 2019 и сега през ноември 2020 за тази процедура и че веднага трябва да се поправи тази ситуация и държавните и частните болници да се изравнят“.

И какво от това? Министерски съвет тази седмица приема тази поправка и някъде по пътя между МС и тази зала на Народното събрание поправката за частните болници изчезва от закона, а вие вчера гласувахте този закон като дадохте възможност да се плаща в пъти повече на частните болници“, обвини тя управляващите.

Според нея те имат конституционен проблем, защото в основния закон пише, че държавната и частната собственост са равнопоставени.

„Имате и европейки проблем, защото ако не изпълните препоръките на ЕК, ще продължи наказателната процедура, а тя завършва с финансови санкции и ги плащаме всички български данъкоплатци“, каза Нинова.

„През закона 7 пъти по-скъпо лекарство. Кой направи това? Кой ще носи отговорност, че в последния момент изтрихте този текст от закона? И в криза ли няма да спрете? И в криза ли ще продължите да крадете? Изходът не е да се вдигат данъци, а да се ограничи това да изтичат пари? Под чий натиск гласувахте поправката в закона за обществените поръчки?“, попита Нинова.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: https://narod.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!