Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Икономист разкрива действителното икономическо положение на Китай

Fu Ming, Zhao Ziyun – Радио Sound of Hope

Експертът по китайска икономика и главен редактор на Modern China Studies, г-н Ченг Шиаононг (Cheng Xiaonong), дискутира опитите на служители на Китайската комунистическа партия (ККП) да засилят международното доверие в китайската икономика, като в същото време са нащрек за вероятни широкомащабни протести, предизвикани от вътрешната икономическа криза на Китай. Ченг изложи също така, че китайската икономика е пред срив, но благодарение на измамите на ККП и на страха на китайските икономисти да говорят, външният свят не знае истината за икономическото положение на Китай.

Скорошен доклад показа, че способността на китайската икономика да се възстанови не е така висока, както се е очаквало. През четвъртото тримесечие на миналата година тримесечният растеж на икономиката на Китай беше почти нула.Tози февруари износът на Китай спадна с 26%. Това накара някои експерти да започнат да смятат, че действителните жертви на глобалната финансова криза не са страните свръх-консуматорки, като САЩ и Великобритания, а страните свръх-производителки, като Китай.

В свое интервю за Радио Sound of Hope китайският икономически експерт, Ченг Шиаононг, посочи, че статистическите данни за китайската икономика се предоставят от Националното статистическо бюро на Китай. Както и че при авторитарната система на ККП, това бюро е под контрола на комунистическата партия, и то няма избор, но да съдейства на създаваната от ККП пропагандна илюзия за просперитет.

„Националното статистическо бюро е икономическата уста на правителството. Всяка информация, която тази агенция публикува, е с единствената цел за пропаганда. Информация, която те сметнат, че ще навреди на правителството, бива или спирана, или манипулирана и пускана като фалшива. При тези обстоятелства е много трудно за китайския народ да знае какви проблеми всъщност има китайската икономика. Това е и причината защо повечето чужди наблюдатели до сега са оставали с добри впечатления за китайската икономика. Всъщност, в много от случаите тези впечатления са били

насърчавани от ККП”, каза китайският експерт.

Ченг смята, че от публикуваната от ККП официална информация човек не може да научи истината за китайската икономика. Причината защо китайските власти говорят все още за вярата в икономиката на страната, е защото режимът на ККП контролира медиите, редовно манипулира общественото мнение и разпространява фалшива информация от трибуната на своя Отдел за пропаганда.

Ченг обясни в интервюто:

„ККП счита всичката тази информация за 'държавна тайна' и не я разкрива. Само в редки случаи, например, в някой медиен репортаж или официална реч, едно-две изречения може да „изтекат”. Самата ККП не е публикувала никога систематично подобна информация.  Известно е, че безработицата надвиши 30% още преди пет години. Основната причина защо ККП използва Отдела за пропаганда да контролира редовно медиите и световното мнение е, че тя иска да направи пред света да изглежда така, че икономиката на страна с безработица от 30% е по-добра от икономиката на страна с безработица от 5-6%, с което ККП иска да измами целия свят”.

Сън Чунлан (Sun Chunlan), вицепредседател на Националната федерация на профсъюзите на Китай, обяви открито през м. февруари, че профсъюзите трябва да се предпазват силно от „неприятелски сили”, инфилтриращи организациите на мигриращи работници и причиняващи вреда.

Ченг смята, че всъщност служителите на ККП са знаели много добре през февруари, че мигриращите работници нямат вече никакъв начин да се издържат, поради което ККП се е разтревожила много за ситуацията - с големия брой безработни мигриращи работници нова серия от инциденти може да започне в резултат на недоволство.

Според Ченг ако „обикновени работници, включително мигриращи работници и завършващи университети, кажат, че техният стандарт на живот е добър, тогава можем да кажем, че китайската икономика е добре. Ако кажат, че жизненият им стандарт е лош, това показва, че икономиката на Китай е действително в лоша форма! Сегашното положение на мигриращите работници и завършващите университети не може да бъде по-лошо! Да вземем за пример работната заетост за тази година на завършващите университети в провинция Гуандонг (Guangdong) – провинцията с най-добрите икономически условия. Работната заетост на студентите, завършили тази година, не е превишила 8%. Това означава, че 92% не са могли да си намерят работа. Подобно на това, цифрата на безработните мигриращи работници е достигнала 30 милиона.”

Освен това Ченг отбеляза, че много икономисти вътре и извън Китай не са склонни да говорят за действителното положение, защото имат лична полза или са зависими от ККП. Поради което е действително много трудно да се разбере истината за икономиката на Китай.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!