Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Симеон Дянков издаде Бойко: Властта купува пенсионерите! – Ще трябва ли да се намалят пенсиите след изборите?

Симеон Дянков изневери на ГЕРБ и Бойко Борисов! Бившият финансов министър заяви пред БНР, че ситуацията с Бюджет 2021 е много сходна с това, „което през 2009 г. заварих като финансов министър с бюджета на кабинета Станишев. Той бе направен така, все едно няма никаква криза, просто да минем през изборите“.

Това е точен цитат от думите на бившия финансов министър от първото правителство на ГЕРБ.

"И сега бюджетът за догодина е правен така, сякаш кризата вече е зад гърба ни и ние се справяме с последиците. Дават се пари за няколко месеца с цел да се стигне до избори. Не са предвидени никакви буфери, които да поемат удара, ако се наложи част от икономиката отново да бъде затворена заради вируса".

"Кои са сферите, от които може да се спечелят най-много гласове? Пенсионерите", посочи Дянков. Според него обаче увеличените пари за пенсии се дават изключително неефективно и ще доведат до още по-голямо неравенство.

Дянков разкритикува проекта на бюджета за това, че раздува разходите в социалната сфера с мотива, че така се помага в коронакризата, но не прави нищо за най-силно засегнатите икономически сектори и запазването на работните места.

"В други европейски държави, които вече са представили проектите на бюджетите си за 2021 г., пера за отделните сектори са много сериозно застъпени. Има специални глави, в които ясно се посочва как се презрапределят парите към туризъм, търговия на дребно, транспорт, определени производства за износ, които са най-пострадали още при първата вълна на пандемията", посочи Дянков,

Затова финансистът призова депутатите, които трябва да гласуват основния финансов закон на държавата, да помислят за буфери и политики, които да помогнат на икономиката да се развива в условията на коронакризата .

Според него предвиденото увеличение на разходите за отбрана догодина трябва да се отложи, защото "не ни помагат във време на криза". Обратно, трябва да се даде отговор как ще се помогне на отделни сектори. "В Румъния и редица други европейски страни, например, инвестират в подобряване на влаковия транспорт, защото той е по-безопасен в пандемията за пътуване отколкото автобусния", посочи Дянков. Други държави насочват повече инвестиции в зелена икономика.

Дянков смята, че големите инвестиционни разходи в инфраструктура, които се кани да прави държавата, защото са ефектни с рязане на ленти, трябва да бъдат насочени към по-малки, местни проекти.

Данъчната система не трябва да се сменя в трудни времена, е категоричен финансистът. Според него свалянето на ДДС за определени сектори и стоки не е дало никакъв смислен резултат. "След като излезем от кризата, тогава може да мислим как да подобрим данъчната система, така че икономиката да се развива по-добре, но не и с бюджета за догодина", каза Дянков.

Все пак бившият финансов министър се надява, че следващото правителство няма да завари скрити в чекмеджетата разходи, които да надуят още повече планирания почти 5 млрд. лв. дефицит. "От 2009 г. мина доста време и има много по-ясни финансови правила", смята Дянков, чийто бюджет тогава заради кризата бе определен като "постна пица". "Не ме притеснява големия дефицит. По-важно е за какво се харчи. Надявам се все пак в Бюджет 2021 той да отиде за повече политики за подпомагане на икономиката, така че тя да се развива".

Ще трябва ли да се намалят пенсиите след изборите?

10 милиарда лева дефицит за тази и следващата година и скок на държавния дълг предвижда проектобюджетът за следващата година и актуализацията на настоящия бюджет.

Новите дългове трябва да ни плашат, когато се харчат за текущи разходи, каквито са плановете на правителството, а не за създаване на икономически растеж. Това заяви за „Дарик“ икономистът от Експертния клуб за икономика и политика Георги Вулджев.

Рекордни разходи за повишение на заплати на администрацията и на пенсии планира властта с надеждата да спечели гласове на предстоящите избори. Реформи и антикризисни мерки обаче няма.

Което и да е следващото правителство, ще бъде изправено пред дилемата да отмени част от увеличенията на пенсиите, заради предизвикването на хроничен дефицит и необходимост от нови дългове, смята Вулджев.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: https://19min.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!