Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Истории от древен Китай: Не чакайте когато имате възможност да правите добро

Древна поговорка гласи: „За да правиш добро, трябва да си упорит и настойчив. Голямото започва с малкото; натрупването на милиони започва със събиране на стотинки; девететажната кула започва да се строи от основите; и пътешествие от хиляди мили се започва с първата крачка”.

Когато срещнеш възможност да направиш добро, направи го, направи го искрено и продължавай все така.

Например Хан Цин от северната династия Сун, човек с благороден характер и високи постижения, бил винаги много добър. Когато имал шанс да свърши нещо полезно, той винаги влагал много усилия в това и се стараел да го направи по най-добрия начин. Когато чувал за други, които се занимават с благотворителни дела, той ги хвалел пред другите и им подражавал. На хората им било интересно защо той постъпва така. Той им отговарял: „Решителността да извършиш добро е най-скъпоценна. Поощряването на тези, които правят добро, ще им помогне да влагат още повече усилия  и да вдъхновяват другите, които чуят  за това. Това може да накара тези, които не постъпват правилно, да се почувстват виновни и да се променят. Ето защо е много важно да се помага за разпространяването на добрите дела.

Той често четял и разпространявал книги на светии и мъдреци: „Тези книги могат да научат хората как да станат благородни”. После Хан Цин станал добродетелен министър-председател. През целия си живот той бил съпътстван от късмет, всичките му родственици получили длъжности в императорския двор и се задържали там до края  на южната династия Сун. Всеки от тях смятал, че е възнаграден за благодеянията, които е извършил.

Някои хора са затрупани с възможности да правят добро, но те се отказват и по този начин губят предоставения им шанс. Например  в края на управлението на династия Джоу, Цихуанун, минавайки покрай полуразрушената къща на семейство Го, попитал местен старец: „Защо семейство Го е разорено?” Старецът отговорил: „Те са разорени, защото не извършваха добри дела, когато им се удаваше възможност”. „Какво имате предвид?” – попитал Цихуанун.  Старецът отвърнал: „Семейство Го харесваха добрите постъпки, но никога не ги извършваха. Те не можеха да понасят лошите постъпки, но никога не възпираха онези, които ги извършваха. Точно за това те са разорени.”

За друг пример може да послужи Яо Хаовън от династия Мин. Като префект на окръга, той бил много благоразумен и неподкупен. Но не бил човек със силна воля и лесно се

поддавал на влиянието на другите.

Веднъж, към края на пролетта, когато дъждът продължил повече от 40 дни, Яо отишъл да обиколи селата, за да оцени нанесените поражения от продължителните валежи. Той видял, че няколко стотин акра селскостопанска земя в западните села била залята, докато много от насажденията в други села били останали невредими. Поискал да обяви бедствено положение за западните села, но съпровождащият го чиновник възразил: „Другите села в нашия окръг са в прекрасно състояние. Въпреки че западната част е залята, може да се изчака, докато водата спадне, и тогава да започнат да сеят други култури. Ако докладваме за това като за особен случай, хората може да се заинтересуват и да започнат щателно разследване.” Яо знаел, че този чиновник е егоист, но за да избегне неприятностите, прикрил истината и не съобщил за загубите. В резултат на това, залетите райони не получили никакви помощи.

Веднъж Яо решил да построи училища за безплатно обучение на бедните и центрове за помощи за нуждаещите се, но всички предложения били отхвърлени от местните чиновници. Той бил прехвърлил 50-те, но все още нямал деца. Майка му и съпругата му често боледували и всички в семейството били много разтревожени.

Един ден майка му загубила съзнание в резултат на някаква болест. Когато се свестила, тя му казала: „Яо, срещнах се със служител от задгробния живот. Той ми каза, че си благоразумен и неподкупен човек, и заслужаваш да имаш дете, но всеки път, когато ти се отдаде възможност да извършиш добро и ти много добре осъзнаваш какво трябва да направиш, се спираш заради това, което казват другите. Например когато стана наводнението, как можа да скриеш истината и да не разкажеш за случилото се. Заради това, че скри истината, се наложи пострадалите хора да продават синовете и дъщерите си, за да могат да си платят данъците. Грехът ти е огромен и това е причината за последвалите нещастия. Той също ми каза: „На невежия може да му се прости, тъй като той не знае, че постъпва лошо. Но тези, които знаят и въпреки това отказват да вършат добри дела, не се харесват на Небесата. Можете да кажете на сина си, че ако иска благословии, той е длъжен да се труди упорито, да върши добро и да не се бои от съпътстващи го трудности. Да виждаш, че трябва да бъде направено добро и да имаш това желание, но да се откажеш, не се брои за нищо. Ако се трудите упорито да извършвате добро, ще ви съпровожда късмет и ще можете да заплатите за извършения грях, че скрихте истината за наводнението.”

Въпреки че Яо обърнал внимание на казаното от майка му, той продължил да се проваля всеки път, когато този незначителен чиновник вършел подмолни дела. Постъпвал както и преди, без силна воля да излезе от този кръг. Накрая го уволнили и семейството му започнало да запада.

Ако Ви се удаде възможност да направите нещо добро, трябва да положите всички усилия и да го направите. Поправяйки предходните си грешки, може да наваксате загубеното, да унищожите кармата и да подобрите съдбата си. Ако продължавате да сте както преди и не се възползвате от съвети или не можете да се контролирате, то вие създавате карма. По-късно ще съжалявате много за това, но ще е вече късно.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!