Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Сънят "освобождава" в мозъка място за информация

actualno.com

Сънят не само ни помага да се възстановим от стреса и умората на изминалия ден, но и подготвя мозъка за приемане на нова информация, показва американско изследване, цитирано от в. "Дейли мейл".

Екипът на невролога д-р Пол Шо от Медицинския институт на Вашингтонския университет изследвал плодови мушици и открил, че докато тялото почива, мозъкът "отваря" място за нови връзки между невроните.

Поведението на плодовите мушици е сходно с човешкото и затова учените смятат, че откритието им важи и за хората. Невролозите предполагат, че човешкият мозък се претоварва с информация и губи способността си за научаване на нови знания. За да се поема нова информация, някои от връзките, наричани синапси, които са изградени през деня, трябва да се премахнат.

Изследването на американските учени показало, че сънят освобождава място в мозъка на плодовите мушици за нови знания. Специалистите успели също да проследят как се създават нови синапси у насекомите по време на процесите на научаване и да докажат, че сънят намалил броя на връзките в мозъка им. На учените още не е известно как ненужните синапси се елиминират. Те обаче са сигурни, че мозъкът задържа полезната или важната информация. БТА

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!