Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Шумът около шамфъстъка в САЩ събужда горчиви спомени

Charlotte Cuthbertson

Вестта за изтеглянето на шамфъстъка от рафтовете в САЩ събуди у Уйлям Хуанг (WilliamHuang) спомени, които той по-скоро би забравил. „Първо трябваше да поставяме шамфъстъка във вода, за да се размекне черупката му – някои затворници използваха своята урина за това”, обяснява той.
 

Шамфъстъците имат обикновено отворена черупка, като да се усмихват, поради което китайците ги наричат „щастливи ядки”. Но опитът на Уйлям Хуанг с шамфъстъка е далеч от „щастлив”. По време на своето задържане в трудов лагер в Китай, Хуанг е бил принуден да отваря черупките на тези ядки по 16-20 часа на ден.

„Нашата килия беше 10 квадратни метра за 20 затворника, като по време на работа хората се удвояваха”. Мястото, където работели, ставало нощем на легло.

Хуанг каза, че той и неговите съкилийници трябвало да отварят черупки в продължение на 3 месеца, между м. март и юни 2001 г. „Използвахме големи клещи, за да ги отваряме…Моите ръце имаха мехури, кървави мехури, които бяха много болезнени”, споделя той. Но независимо от състоянието на ръцете си, Хуанг не могъл да спре да работи, нито да лекува ръцете си.

„Първо трябваше да поставяме шамфъстъка във вода, за да се размекне черупката му – някои затворници използваха своята урина за това”, обяснява той.

Охраната от 2-ри център за задържане в Джухай (Zhuhai) им казала, че този шамфъстък идва от САЩ. След като бъде отворена черупката им, ядките се връщали обратно за САЩ. „Предупреждаваха ни да не използваме свинска мас, за да отваряме ядките, защото тя ще привлече гадини и ще създаде проблеми при обратното експортиране за

САЩ”, пояснява Хуанг.

Уйлям Хуанг е бил арестуван и изтезаван, защото практикува преследваната от китайския режим медитативна практика Фалун Гонг. Той изтърпява 5 години в „преобразователен трудов лагер” в Китай, където е бил принуден да изработва различни стоки за износ, като коледни лампички, пластмасови цветя, пуловери, плетени столове и кошници.

След излизането си от трудовия лагер, Хуанг избягва в САЩ и в момента завършва своя докторат в областта на машинното инженерство в Университета на Охайо.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!