САЩ с ултиматум: Имате 30 дни да спрете строежа на „Турски поток“

Един месец срок за напускане получиха фирми, свързани с „Турски поток“ и „Северен поток 2“ от Държавния департамент на САЩ. Предупреждението важи както за непосредствените строители на газопроводите и техните продължения, така и за предоставящите различни услуги на собствениците на кораби и съоръжения. След този срок те подлежат на американски наказателни мерки.

САЩ ясно заявяват от месеци насам, че правителството на Бойко Борисов строи не „Балкански поток“, а именно продължение на руския „Турски поток“, в което влага над 2 млрд. лв пари на българските данъкоплатци, пише „Дневник“.

Сега Вашингтон отново разяснява обхвата на Закона за защита енергийната сигурност на Европа (PEESA) и от съобщението се вижда, че вече става дума и за – но не единствено за – дейности като монтиране на допълнително оборудване и модернизация на корабите за „Турски поток“ и „Северен поток 2“, както и за предоставянето на финансиране за такива работи.

От 20 октомври да тече 30-дневен срок за т.нар. добросъвестно прекратяване на подобна дейност от тези компании, което ще ги освободи и от заплахата от санкции.

Новият обхват на PEESA не засяга услуги за безопасността на корабите и на екипажите им, както и поддръжката им за избягване на аварии с екощети. Това важи и за продълженията на двата газопровода.

„Държавният департамент и Министерството на финансите на САЩ ще използват пълния набор от пълномощия за санкции, за да прекратят строителството на тези газопроводи“ и техните възможни продължения, се казва в съобщението.

Новите мерки отчасти съответстват и на предложеният от конгресмени проектозакон „За уточняване на закона за защита на енергийната сигурност на Европа“ (PEESCA), който в момента се обсъжда в парламента на САЩ. В него се говори за санкциониране на тези, които помагат за „модернизиране и разполагане на заваръчно оборудване, модификация и дооборудване на морски съдове и съединяването им в тандеми“.

„Продължаваме да призоваваме Русия да прекрати употребата на енергийните си ресурси за изнудване. Русия използва тези експортни тръбопроводи за създаване на национални и регионални зависимости от руските енергийни доставки, като употребява тези зависимости за разширяване на своето политическо икономическо и военно влияние, отслабване на европейската сигурност и подкопаване на американската национална сигурност и външнополитически интереси. Тези тръбопроводи намаляват енергийното разнообразие в Европа и поради това отслабват европейската енергийна сигурност“, пише в съобщението.

Във влезлият в сила на 20 декември 2019 г. закон PEESA има изрично изискване Конгресът да получава от държавния секретар на САЩ доклад на всеки 90 дни, в който да се посочат конкретно кои кораби и фирми се занимават с двата газопровода „или който и да е проект, който е тяхно продължение“.

Когато държавният секретар посочи чужденец или чуждестранни фирма като нарушител, президентът на САЩ получава съгласно закона право да блокира техни собственост и участие в собственост в САЩ или такива, които се контролират от американски гражданин, където и да живее по света. Санкционираните нямат право да влизат в САЩ (и им се отнема издадената виза), да бъдат допускани или амнистирани от властите или да получават каквито и да е услуги по имиграционния закон.

В същото време PEESA позволява на президента да премахне санкциите, „ако е в името на националните интереси на САЩ“ и Конгресът бъде подробно информиран за мотивите му да вземе такова решение. Понеже законът не изброява основания и стандарти за прилагането на тези правомощия от президента, то и обитателят на Белия дом има широк спектър от причини, на които да се позове.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: http://onovini.eu/

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви!

Научете за преследването на Фалун Гонг от ККП (Китайската комунистическа партия)

Преследването на Фалун Гонг: Насилствено потискане на 100 милиона души

Настоящите събития в Китай предоставят ясен избор на длъжностните лица и гражданите в страната, както и на хората по цял свят: подкрепа или противопоставяне на преследването на Фалун Гонг. Историята ще запише избора на всеки човек.

Необходимо ли е да се осъди комунизма: Фотоархив на комунистическите зверства

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Осъдете комунизма, напишете заявление и Вие...