Следвайте "Буднаера" в Телеграм

САЩ с ултиматум: Имате 30 дни да спрете строежа на „Турски поток“

Един месец срок за напускане получиха фирми, свързани с „Турски поток“ и „Северен поток 2“ от Държавния департамент на САЩ. Предупреждението важи както за непосредствените строители на газопроводите и техните продължения, така и за предоставящите различни услуги на собствениците на кораби и съоръжения. След този срок те подлежат на американски наказателни мерки.

САЩ ясно заявяват от месеци насам, че правителството на Бойко Борисов строи не „Балкански поток“, а именно продължение на руския „Турски поток“, в което влага над 2 млрд. лв пари на българските данъкоплатци, пише „Дневник“.

Сега Вашингтон отново разяснява обхвата на Закона за защита енергийната сигурност на Европа (PEESA) и от съобщението се вижда, че вече става дума и за – но не единствено за – дейности като монтиране на допълнително оборудване и модернизация на корабите за „Турски поток“ и „Северен поток 2“, както и за предоставянето на финансиране за такива работи.

От 20 октомври да тече 30-дневен срок за т.нар. добросъвестно прекратяване на подобна дейност от тези компании, което ще ги освободи и от заплахата от санкции.

Новият обхват на PEESA не засяга услуги за безопасността на корабите и на екипажите им, както и поддръжката им за избягване на аварии с екощети. Това важи и за продълженията на двата газопровода.

„Държавният департамент и Министерството на финансите на САЩ ще използват пълния набор от пълномощия за санкции, за да прекратят строителството на тези газопроводи“ и техните възможни продължения, се казва в съобщението.

Новите мерки отчасти съответстват и на предложеният от конгресмени проектозакон „За уточняване на закона за защита на енергийната сигурност на Европа“ (PEESCA), който в момента се обсъжда в парламента на САЩ. В него се говори за санкциониране на тези, които помагат за „модернизиране и разполагане на заваръчно оборудване, модификация и дооборудване на морски съдове и съединяването им в тандеми“.

„Продължаваме да призоваваме Русия да прекрати употребата на енергийните си ресурси за изнудване. Русия използва тези експортни тръбопроводи за създаване на национални и регионални зависимости от руските енергийни доставки, като употребява тези зависимости за разширяване на своето политическо икономическо и военно влияние, отслабване на европейската сигурност и подкопаване на американската национална сигурност и външнополитически интереси. Тези тръбопроводи намаляват енергийното разнообразие в Европа и поради това отслабват европейската енергийна сигурност“, пише в съобщението.

Във влезлият в сила на 20 декември 2019 г. закон PEESA има изрично изискване Конгресът да получава от държавния секретар на САЩ доклад на всеки 90 дни, в който да се посочат конкретно кои кораби и фирми се занимават с двата газопровода „или който и да е проект, който е тяхно продължение“.

Когато държавният секретар посочи чужденец или чуждестранни фирма като нарушител, президентът на САЩ получава съгласно закона право да блокира техни собственост и участие в собственост в САЩ или такива, които се контролират от американски гражданин, където и да живее по света. Санкционираните нямат право да влизат в САЩ (и им се отнема издадената виза), да бъдат допускани или амнистирани от властите или да получават каквито и да е услуги по имиграционния закон.

В същото време PEESA позволява на президента да премахне санкциите, „ако е в името на националните интереси на САЩ“ и Конгресът бъде подробно информиран за мотивите му да вземе такова решение. Понеже законът не изброява основания и стандарти за прилагането на тези правомощия от президента, то и обитателят на Белия дом има широк спектър от причини, на които да се позове.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: http://onovini.eu/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!