Как се става Бойко Борисов – член на БКП от 18-годишна възраст, комсомолски секретар, майор от УБО и... МК

Как се става ББ по бащина линия

Бойко Методиев Борисов е един от най-младите комунисти в България станал член на БКП още на 18-годишна възраст. Отгледалият го Методи Борисов е с чин майор от ДС. Борисов напуска пожарната която е част от системата на МВР защото отказва да се съобрази с новия приет закон за деполитизиране на силовите министерства. Борисов е активист на митингите на БКП, после БСП като не пропуска нито един от тях. Борисов още не си е върнал партийния червен билет.

Четох интересна справка, която доц. Красен Станчев, сподели в своя Фейсбук профил. От нея става ясно, че „след 1879 г., от 96, само следните са били министър председатели три пъти: Петко Каравелов, Константин Стоилов, Денев, Васил Радославов, Андрей Ляпчев, Кимон Георгиев, Георги Кьосеиванов (4 поста), Никола Мушанов (5 поста) и Бойко Борисов. 1944-1990 са изключени от сметката“.

Откакто Борисов влезе в политиката преди 15 години върви дебата за стила на управление, маниери и простодушното му говорене, което в крайна сметка опростачи политиката у нас и срина институционалния авторитет. Още като главен секретар медиите и обществото възприемаха неговите думи и действия наивно. Така например по повод убийството на Бай Миле в столично заведение, Борисов призова гражданите да се оттеглят от обществени места, ако видят съмнителни лица.

Всички бяха във възторг от „неговата смелост“ да назове нещата такива каквито са. Това е нон сенс, защото главният секретар на МВР, който е призван да гарантира нашата сигурност, обяснява как трябва да се покрием, ако видим мутри в кафенето. Тогава никой не сметна, че тази негова реплика е скандална, а тя всъщност е еманация на неспособността или нежеланието да се справи със ситуацията. Тази нелепа реплика символизира това, което предстоеше. Когато беше кмет на София, всяко негово действие беше новина и еуфория. Медиите напоително отразяваха с възхищение всяко негово движение.

Спомням си как откри нов светофар на Околовръстното шосе при разклона за квартал „Овча купел“. Беше мегасъбитие, напоително отразено от всякакви репортери и репортерки. Тогава недоумявах какво толкова е станало – нито е първият светофар у нас, нито е някаква нова система за управление на движението. Колкото повече го мисли човек, толкова по-безумно звучи, защото новината всъщност беше, че той се появил някъде, а „мисирките“ винаги са били част от антуража му.

Друг случай, който е показателен за неговия натюрел, е онзи приятелски мач между него и световната тенис легенда Борис Бекер. Тогава Бойко Борисов, който караше първия си премиерски мандат, се разсърди на Бекер, защото не му е пуснал фандък – всичко това мина под сурдинка, такива работи никога не се потвърждават официално. Великият тенисист не остави Бойко да го бие. Но това не е нито първата, нито последната такава случка.

В кулоарите на властта легенди се разказват за това как неведнъж правителственият самолет е кръжал над София, докато премиерът победи на белот придружаващите го министри. Тежко му на този, който пътува с него, и му върви на карти. Вероятно, ако съставът на правителството от третия мандат беше подбран по-внимателно, ако се назначаваха на ключови позиции по-грамотни хора и ако главният прокурор беше по-обран и по-прецизен в поведението си, Бойко Борисов имаше всички шансове и за четвърти мандат. Днес подобно развитие е почти невъзможно.

Пред нас стои въпросът изгуби ли България 10 години от своето развитие и вероятно още толкова в бъдеще защото щетите, нанесени от неговото управление, тепърва ще се изчисляват. Очаква ни период на политическа нестабилност, цикъл от предсрочни избори. Но това е етап от процеса на проглеждане на обществото ни, което вече има съвсем нов вид претенции към политическата класа. Оттук нататък на всеки трябва да е ясно, че прагът на търпимост и поносимост на българина вече е рязко свален и започва да граничи с тези на останалите европейци. Но ни предстои още дълъг път на израстване след като най-рейтинговият министър в кабинета след Томислав Дончев е Емил Димитров – Ревизоро. Този факт е силно притеснителен защото показва, че все още не сме си научили урока след като със същите похвати, популизъм и манипулативно поведение, Ревизоро се готви да се закотви във властта задълго.

Далеч съм от мисълта, че ще бъде премиер, но пък има вероятност още дълго да го гледаме по телевизията в любимото му аплоа на спасител. Така през 2001 г. тръгна да изкоренява корупцията в митниците. 9 месеца обясняваше какво е заварил, какви са лошите практики и схеми на контрабанда и колко е пълна с недъзи системата. Той непрекъснато обикаляше страната, придружен от журналисти и правеше пресконференции и изявления по села и паланки, на КПП-та и въобще колкото по-екзотично мястото, толкова по-добре. Все пак в биографията си той е бил и хореограф. Тоест има усет към сцената, знае как да общува с публиката и какво да й даде.

В качеството си на депутат пък се опита на няколко пъти да прокара спорни законопроекти. Винаги когато трябваше да обяснява действията си, той умело влизаше в ролята на човек, който безкористно иска да направи добро, но е неразбран. И в тези моменти изиграваше една от любимите си сценки – няма ненаказано добро. Какво настоящият екоминистър е свършил досега? Кои належащи и неотложни проблеми е решил в сектора? Разбрахме от първите му изяви начело на екологията, че много дела са затлачени и че той се опитва да се справи с въпроси, които от години стоят на дневен ред, проспани от Нона Караджова, Ивелина Василева и Нено Димов. Това е внушението, което Ревизоро направи, оправдавайки се за неразбориите и предложените промени в Натура 2000, лифта в Банско и т.н. Само че тази тема се изчерпа. Явно в търсене на нова спасителна акция, вдъхновен от кризата с водата в Перник, Димитров реши да проектира този казус върху цялата държава. Месеци наред за каквото и да бъде попитан, той говореше все в посока състоянието на язовирите, което, по думите му, на места е критично.

Заплаши многократно целокупния български народ, че предстои тежка водна криза. Напоително обясни, че за 10 години нищо не е направено, за да се предотврати подобен сценарий. Съзнателно или не, той казва, че ГЕРБ са виновни, а същевременно се надява, декларирайки безусловна лоялност към премиера, да намери място в техните листи. София област е добър вариант, все пак Ревизоро е от Перник. Този човек с лекота буквално жунглира с националната ни сигурност, без това да прави впечатление на обществото.

Той до такава степен се вживя в тази си роля, че управляващите едва сега се усетиха, че всяването на страх у хората от евентуална водна криза започва да се връща като бумеранг срещу тях. Цял месец Ревизоро обясняваше колко е трагично положението с водните ресурси по морето, без да си дава сметка, че това негово говорене може да се окаже последния пирон в ковчега на умиращия български туризъм. Секторът, който далеч не се е съвзел от загубите в резултат на COVID-19, сега трябва да обяснява на малцината останали смели чуждестранни оператори, че другото лято техните туристи ще имат вода в хотелските си стаи и ще могат да си измият ръцете и евентуално да се изкъпят.

Наложи се заместник-министърът на регионалното развитие Николай Нанков да успокои и хората, и туристическата индустрия, че вода има поне за две-три години и да напомни, че ВиК е в ресора на неговото ведомство. Оттогава насам темата с язовирите вече е табу за Ревизоро. Иначе неговите постижения за разрешаването на проблемите с водата, освен всяване на паника, са на практика нула. Той позволи от ОПОС над 500 млн. лв., предназначени за рехабилитация на ВиК инфраструктурата в общините, да бъдат пренасочени за покупка на електрически автобуси. На места загубите по водоснабдителната мрежа достигат 80%, и това беше една от основните причини за кризата в Перник, и вероятно е така на много други места. Но покупката на автобуси е далеч по-лесна, докато проектите за ВиК са по-трудоемки и с по-дълъг времеви хоризонт. Спря проектите за национален мониторинг на водите – нещо, което сме задължени да правим по силата на членството на България в ЕС, и за което започват да текат срокове от 1 януари 2020 г. Сега новата му любима тема са пестицидите от соца. Бил ги открил заедно прокуратурата. После стана ясно от Евдокия Манева, че нищо не е открил. Министерството на околната среда и водите и подопечните му РИОСВ-та имат регистър с тези пестициди и се знае всеки килограм от тях къде и как се съхранява.

Оказа се, че редовно се наблюдават и поетапно през годините се унищожават. Въпреки това Ревизоро, изцяло погълнат от новата си роля, продължи да се вихри из села и ТКЗС-та. Отново придружен от медии, отразяващи личното му участие в „тяхното“ откриване. Дори докара френски експерти от фирмата, която ще унищожи опасните отпадъци.

Никой обаче не зададе въпроса защо сега? Как е избрана фирмата? И колко ще струва всичко това на българския данъкоплатец? И куп други въпроси? Неговите етюди напомнят на любимите сюжети на премиера – магистрали, пътища, интерконектори и диверсификация, рейтингът на България според Moody’s, Fitch и т.н Има английска поговорка, която гласи така: „Да ме заблудиш един път е срам за теб, но да ме заблудиш втори път е срам за мен“.

Автор: Добринка Златкова

Източник: Actualno.com

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: https://narod.bg/

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви!

Научете за преследването на Фалун Гонг от ККП (Китайската комунистическа партия)

Преследването на Фалун Гонг: Насилствено потискане на 100 милиона души

Настоящите събития в Китай предоставят ясен избор на длъжностните лица и гражданите в страната, както и на хората по цял свят: подкрепа или противопоставяне на преследването на Фалун Гонг. Историята ще запише избора на всеки човек.

Необходимо ли е да се осъди комунизма: Фотоархив на комунистическите зверства

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Осъдете комунизма, напишете заявление и Вие...