Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Открито изявление осъжда официалните медии на китайския режим

Двадесет и осем китайски журналисти и адвокати направиха съвместно изявление, озаглавено „Сбогом! Пропаганда и лъжи”, което осъжда лъжите и неверните репортажи, публикувани от официалните китайски медии през последните 60 години. То последва по-ранно тяхно изявление, „Бойкотирайте CCTV, отхвърлете промиването на мозъци”, също критикуващо официозите на Китайската комунистическа партия, като PeoplesDaily и Централната китайска телевизия (CCTV).  

Авторите на изявлението предлагат на населението да не слуша, гледа, чете или купува материали от тези медии. Те предлагат също така китайците да протестират и разобличат тези официози, като използват телефони, факсове, имейли, блогове, форуми и текстови съобщения. Самите 28 участника заявяват, че няма вече да съобщават невярна информация, да покриват новини, да участват в интервюта или да са публика на тези официални медии. 

Според Линг Кангджоу (Ling Cangzhou), дългогодишен пекински репортер, това изявление е мирен протест на онези, които са недоволни от сегашното положение със свободата на словото в Китай. Той каза: „Управляващата партия е начело на Китай в продължение на 60 години. Смятам, че поне трябваше да се направи преглед на свободата на медиите и словото в Китай за последните 60 години.”   

Изявлението осъжда вестника People’s Daily и CCTV за „непълни репортажи, забавяне и пренебрегване на такива значителни инциденти, като различни протестни действия, катастрофи и други новини, придаващи негативен имидж на управляващата партия. В допълнение на това, CCTV дори похвали качеството на детското мляко на Sanlu (заразеното с меламин мляко на прах) и използва пропаганда в тяхна услуга”.      

Изявлението призовава също така хората да използват всички възможни средства, като Интернет, блогове, имейли, и текстови съобщения, за ще разпространят статии, излагащи факти съобразно закона в Китай.

Карикатуристът Уей Ке (Wei Ke) каза по време на интервю с Радио Свободна Азия: „Ние използваме похвата на не-сътрудничество, за да протестираме. Всъщност, невежеството е силно послание. Ако населението приеме тази идея, това ще помогне да се промени положението със свободата на пресата и словото”.

Има случаи, когато медийни публикации излагат истината за новината. Но длъжностните лица наказват често съответните репортери и медии. Така например, китайският Financial Times бе обвинен в нарушаване на закона и му бе забранено да излъчва за три месеца, след като миналата есен предаде информация за нередности в Китайската селскостопанска банка (China Agricultural Bank).

В заключение журналистът Джианг Уейпинг (Jiang Weiping), лежал в затвора заради репортаж относно корупцията, каза: „За да се разкриват престъпленията на властите се иска смелост. Но за китайските журналисти няма никакво извинение да не изпълняват своите отговорности”.  

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!