Открито изявление осъжда официалните медии на китайския режим

Двадесет и осем китайски журналисти и адвокати направиха съвместно изявление, озаглавено „Сбогом! Пропаганда и лъжи”, което осъжда лъжите и неверните репортажи, публикувани от официалните китайски медии през последните 60 години. То последва по-ранно тяхно изявление, „Бойкотирайте CCTV, отхвърлете промиването на мозъци”, също критикуващо официозите на Китайската комунистическа партия, като PeoplesDaily и Централната китайска телевизия (CCTV).  

Авторите на изявлението предлагат на населението да не слуша, гледа, чете или купува материали от тези медии. Те предлагат също така китайците да протестират и разобличат тези официози, като използват телефони, факсове, имейли, блогове, форуми и текстови съобщения. Самите 28 участника заявяват, че няма вече да съобщават невярна информация, да покриват новини, да участват в интервюта или да са публика на тези официални медии. 

Според Линг Кангджоу (Ling Cangzhou), дългогодишен пекински репортер, това изявление е мирен протест на онези, които са недоволни от сегашното положение със свободата на словото в Китай. Той каза: „Управляващата партия е начело на Китай в продължение на 60 години. Смятам, че поне трябваше да се направи преглед на свободата на медиите и словото в Китай за последните 60 години.”   

Изявлението осъжда вестника People’s Daily и CCTV за „непълни репортажи, забавяне и пренебрегване на такива значителни инциденти, като различни протестни действия, катастрофи и други новини, придаващи негативен имидж на управляващата партия. В допълнение на това, CCTV дори похвали качеството на детското мляко на Sanlu (заразеното с меламин мляко на прах) и използва пропаганда в тяхна услуга”.      

Изявлението призовава също така хората да използват всички възможни средства, като Интернет, блогове, имейли, и текстови съобщения, за ще разпространят статии, излагащи факти съобразно закона в Китай.

Карикатуристът Уей Ке (Wei Ke) каза по време на интервю с Радио Свободна Азия: „Ние използваме похвата на не-сътрудничество, за да протестираме. Всъщност, невежеството е силно послание. Ако населението приеме тази идея, това ще помогне да се промени положението със свободата на пресата и словото”.

Има случаи, когато медийни публикации излагат истината за новината. Но длъжностните лица наказват често съответните репортери и медии. Така например, китайският Financial Times бе обвинен в нарушаване на закона и му бе забранено да излъчва за три месеца, след като миналата есен предаде информация за нередности в Китайската селскостопанска банка (China Agricultural Bank).

В заключение журналистът Джианг Уейпинг (Jiang Weiping), лежал в затвора заради репортаж относно корупцията, каза: „За да се разкриват престъпленията на властите се иска смелост. Но за китайските журналисти няма никакво извинение да не изпълняват своите отговорности”.  

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!