БОМБА: Каква е ролята на Фандъкова и архитект №1 на София Здравко Здравков в „Барселонагейт” (ВИДЕО)

Главният архитект на София Здравко Здравков е замесен в смяната на собствеността на луксозния бутик на Борислава Йовчева в Барселона. Това твърди Светослав Спасов, бивш съветник на Бойко Борисов, негов личен астролог, бивше депутат от НДСВ и дипломат във Виена.

Ако пръст в гнусното пране на пари има архитект №1 на София, врътката няма начин да е минала без знанието и на кмета Йорданка Фандъкова, коментира източник на Narod.bg.

Както разкри БРРД, бившата съпруга на Спасов – Десислава Христова е придобила през март миналата година испанската фирма EMA BGS SL, която държеше луксозния бутик Ermanno Scervino на Paseo de Gracia – най-скъпата търговска улица в каталунската столица.

Бутикът е част от активите на бившата “Мис Бикини”, за която се твърди, че има сантиментална връзка с премиера Бойко Борисов и дете от него. От 2012 г. Йовчева и нейното семейство водят луксозен начин на живот в Барселона, където обитават къща за 3 милиона евро. Заради неясния произход на нейното благосъстояние, каталунската полиция MOSSOS D’Esquadra и испанската антикорупционна прокуратура са започнали разследване за пране на пари по сигнал на ГД БОЕЦ, стана ясно от обширна публикация на испанския вестник El Periodico от февруари миналата година.

Премиерът Борисов отхвърли твърденията, че е свързан с мистериозното забогатяване на Йовчева, но не отрече, че я познава. Българската прокуратура образува проверка, която приключи скоропостижно с отказ да бъде образувано досъдебно производство. Скандалът обаче не утихна и се пренесе в Европейския парламент. През септември миналата година темата влезе в дневния ред на комисията LIBE на Европарламента. Евродепутатите от групата за мониторинг на демокрацията и правовия ред (DRFMG) изпрати няколко въпроси до главния прокурор Иван Гешев, сред които и въпрос на какъв етап е разследването добило популярност като “Барселонагейт”. Същият въпрос беше включен в ново запитване на LIBE до българската прокуратура от 8 януари т.г.

Фирмата EMA BGS SL е попаднала в полезрението на испанските разследващи защото според тях Йовчева упражнявала “функции на управление и контрол” в магазина, който се водел на тази фирма. Предполага се, че фирмата е кръстена на детето на Йовчева Ема, за което в испанските регистри нямало данни кой е бащата. Капиталът на EMA BGS SL  от 1,75 милиона евро идва от офшорната фирма Palms Enterprises Overseas, свързана с приближени на Борисов, както и от бащата на Борислава Йовчева. Последният е вложил 1

милион евро като не е ясно откъде е намерил тези пари, тъй като до преселването си в каталунската столица е бил обикновен електротехник. Не е ясен и произходът на оборотните пари на фирмата, която търгува със скъпите стоки на италианския дизайнер на най-скъпото място в Барселона – Pasao de Gracia. Според разследващите ставало дума за още над 600 000 евро.

Palms Enterprises Overseas Limited е регистрирана в Кипър с номинален собственик, но в България е представлявана от бизнесмена Йордан Христов. Неговата съпруга Силвия Николова пък е била управител на EMA BGS SL. Христов има общ бизнес проект с Иван Саздов, който е сред най-доверените хора на Борисов. Христов се прочу и с това, че е сключил брак с Борислава Йовчева няколко дни преди публикацията на El Periodico.

Публикацията в “Ел Периодико” е датирана от 21 февруари 2020. Пет дни преди това, на 16 февруари 2020 г., Борислава Йовчева и Йордан Христов стават официално съпрузи. В коментарите си за скандала премиерът Борисов каза, че е бил предупреден поне седмица преди публикацията и е очаквал тя да излезе. Точно в този времеви диапазон Йовчева и 38 години по-възрастния от нея Христов сключват брак в режим на разделена имуществена общност. Този факт засилва подозренията, че съпружеските отношения между двамата са фиктивни и с цел да се отвлече вниманието на обществото и на разследващите от ролята на Борисов в барселонската афера.

Пред БРРД  Йордан Христов заяви, че бракът му с Йовчева бил грешка, детето ѝ не е негово, а познанството с Бойко Борисов му донесло само проблеми. Той каза, че не знае чия собственост е Palms Enterprises. Христов също така съобщи, че магазинът в Барселона генерирал големи загуби под управлението на новата му съпруга.

Бутикът се прехвърля от гербер на гербер

Веднага след публикацията на El Periodico бутикът на “Шервиньо” беше опразнен от стоката и затвори, а три седмици по-късно Ema BGS SL стана собственост на българската фирма “ВиБиДжи Енерджи” на Росица Велкова – бивш експерт на ГЕРБ, замесена в скандала “Хохегер”.  Но това е само първият етап от сделката, състояла се на 12 март. Още на следващия ден Велкова продава “ВиБиДжи Енерджи” на съпругата на Светослав Спасов – Десислава Спасова. Това се случва в петък 13-и март 2020 г. и оттогава до момента няма промяна в собствеността нито на Ema BGS S.L., нито на “ВиБиДжи Енерджи”. В испанския търговски регистър обаче и до момента се вижда името на Росица Велкова като представител на “ВиБиДжи”. БРРД не успя да се свърже с нея за коментар.

Борислава Йовчева (горе), Росица Велкова, Десислава Спасова, Румен Спасов, Бойко Борисов и брата на Борислава Йовчева

Светослав Спасов е известен като близък съветник на Бойко Борисов по време на първия му премиерски мандат и дори негов личен астролог. Сватбата му с Десислава Спасова през 2010 г. става значимо светско събитие и е отразена подробно от официоза на властта “24 часа”. Спасов обаче не изкарва мандата като съветник, а през 2012 г. заминава като постоянен представител на България при службата на ООН и ОССЕ във Виена. От 2019 г. мандатът му е прекратен от Външно и сега той работи като преподавател в УНСС.

Пред БРРД Спасов отрече да е знаел за сделката на неговата съпруга двамата са във фактическа раздяла още от 2019 г. Той обаче намекна, че главният архитект на София Здравко Здравков трябва да е в течение на сделката.

“Не знаех, наистина, ние сме в процедура на развод. Фактически тя ме напусна заради връзка с главния архитект на София Здравко Здравков… Може би той може да ви каже повече информация.  Не може моето име да бъде замесено в такъв тип сделки. Ако Здравко Здравков е консултирал или съветвал за едно или друго, попитайте него” – каза Спасов пред БРРД.

БРРД изпрати по електронна поща конкретни въпроси до главния архитект на София Здравко Здравков. Попитахме го дали е във фактическо съжителство с Десислава Спасова, дали е наясно със сделката за испанската фирма и дали има финансово участие в нея. Отговор на въпросите ни не се получи.

Потърсена за коментар Десислава Спасова отрече Здравко Здравков да има някаква роля в придобиването на “ВиБиДжи Енерджи” и чрез нея на EMA BGS SL. Тя обаче не можа да даде смислено обяснение защо е купила този репутационно токсичен актив от Росица Велкова.

Какво става с преписките в България?

Офисът на Иван Гешев е изключително сдържан в комуникацията за “Барселонагейт”. След публикацията на El Periodico прокуратурата се самосезира и образува проверка, която беше тихомълком прекратена още на 12 май, както показа проверка на в. “Сега”. През септември миналата година от Европейския парламент изпратиха въпроси до прокуратурата, включващи и искане за информация за “Барселонагейт”. От прокуратурата отговориха на евродепутатите, че е изпратено запитване до Испания, на което отговор не бил получен. Пред българския парламент пък Гешев се отчете, че Бойко Борисов е бил разпитван по този казус, но не стана ясно кога.

В новото запитване до прокуратурата евродепутатите от комисията LIBE показват, че не са удовлетворени от отговорите на Иван Гешев. “Освен, че очаквате изхода на разследването в Испания, предприели ли сте конкретни действия в България като се има предвид, че подобен сигнал е внесен в българската прокуратура много преди да бъде получен от испанските власти” – пише във въпросите на LIBE, публикувани вчера.

До момента не е известно дали българската прокуратура е открила и разпитала самата Борислава Йовчева и нейния баща, както и лицата, свързани със собствеността на къщата в Барселона и бутика. Към днешна дата това са Александър Чаушев (формалният собственик на къщата), Йордан Христов, Силвия Николова, Росица Велкова, Десислава и Светослав Спасови. В този списък вече попада и овластеният главен архитект на София Здравко Здравков.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: https://narod.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!