Следвайте "Буднаера" в Телеграм

ЕП спря преговорите за бюджета, а Борисов харчи като за последно

Европейският парламент обяви в четвъртък, че е прекъснал преговорите със страните членки за следващия бюджет на Европейския съюз за периода 2021-2027 г. Депутатите  настояват за по-щедро финансиране на 15 ключови за Европейския съюз програми.

Държавните и правителствените ръководители от ЕС се споразумяха през юли за бюджет в размер от 1,074 трилиона евро за следващите седем години. Планът за съживяване на икономиката е стойност 750 милиарда евро. Решението на парламента поставя в риск изплащането на обещаните помощи и заеми.

Евродепутатите са категорични, че няма да променят решението си, докато не бъдат изпълнени условията им. Те отхвърлиха в писмо компромисно предложение на германското председателство, обещаващо увеличение от около 9 милиарда евро.

“Европейските депутати ще се върнат на масата за преговори, когато Съветът  покаже реална воля за постигане на споразумение”, обяви институцията.

Говорител на германското председателство на ЕС изрази съжаление “за пропуснатата възможност”.

Председателят на Европейския парламент Давид Сасоли направи изявление в началото на специалната среща на върха на ЕС на 1-2 октомври. В него той подчерта нуждата от една Европа, която отговаря на очакванията на хората.

“Ние поемаме към създаването на една различна, по-отзивчива, по-приобщаваща и по-справедлива Европа – такава, която осигурява осезаеми ползи за своите граждани. Наш дълг е да поддържаме курса и да не се колебаем“, каза  Сасоли и изтъкна нуждата от възстановяване на единния пазар след кризата с коронавируса, рестартиране на икономиката и създаване на работни места, намаляване на социално-икономическите неравенства и посрещане на нуждите на най-уязвимите хора.

Това обаче не може да се случи с ограничени средства. Германското председателство пък е с “вързани” ръце, защото и този бюджет беше постигнат с огромни усилия. Редица пера от многогодишната финансова рамка бяха орязани в опита на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел да договори компромис за структурата на фонда за възстановяване с т. нар. „пестеливи държави“ – Австрия, Нидерландия, Швеция и Дания – в замяна на свиване на други разходи и още отстъпки.

Борисов отпуска пари щедро

Докато Европейският парламент заплашва да блокира приемането на бюджета, в някои страни като България парите вече се разпределят. Премиерът Борисов с щедра ръка раздава на строители на пътища, администрация, манастири, замазва очите на пенсионери и... къта в чекмеджета?

Правителството изсипа 140 милиона лева за повишаване на заплати на администрацията и за субсидии в различни сектори. Само за август гласуваните от правителството допълнителни разходи към министерства и изпълнители възлизат на цял милиард. Министерството на финансите също през август раздаде близо 17 милиона на служителите си “за високи резултати“. Три месеца пенсионерите получават по 50 лева отгоре заради пандемията. Хотелиери и ресторантьори се радват на ДДС от 9%.

Според първоначалните изчисления страната ни ще получи 12.3 млрд. евро от инструмента за възстановяване. По-голямата част от средствата – 7.7 млрд. евро ще са под формата на безвъзмездни средства. Заемът, който страната ни ще може да ползва от Механизма за възстановяване и устойчивост, се очаква да бъде в размер на 4.55 млрд. евро.

Крайният срок за представянето на национален план за възстановяване заради последствията от COVID-19 пред Европейския съюз е 30 април, 2021 година. Между 10 и 15 октомври ще бъде представен първоначалният вариант на плана на България за предвидените за страната ни 25 милиарда лева от Европейския фонд.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: https://euractiv.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!