Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Европейската прокуратура започва работа. Кой, какво и как ще разследва

Бившата ръководителка на румънската антикорупционна агенция Лаура Кьовеши се закле пред Съда на Европейския съюз като първия главен прокурор на съюза. Това стана на 28 септември. Кьовеши беше начело на румънската антикорупционна агенция до 2018 г., когато беше уволнена от лявоцентристкото правителство заради "злоупотреби с правомощия". Сега тя започва 7-годишен мандат начело на Европейската прокуратура. Следващите редове обясняват какво представлява тази институция, защо има нужда от нея и как Кьовеши стана неин ръководител.

Какво е Европейската прокуратура

Европейската прокуратура е независим орган на Европейския съюз, чиято цел е да разследва и да обвинява пред съда заподозрени за престъпления, свързани с европейския бюджет. Става дума за измами, корупция и трансгранични операции за източване на ДДС на стойност над 10 млн. евро. Досега тези престъпления можеха да бъдат преследвани само от националните прокуратури на 27-те страни членки. Те обаче нямат право да действат отвъд границите на съответната държава. Институции като Европол или службата за борба с измамите ОЛАФ нямат правомощия да преследват престъпления.

За периода от 2021 до 2027 година бюджетът на ЕС се очаква да бъде в размер на рекордните 1.8 трилиона евро, като целта е да бъде възстановена икономиката след пандемията от COVID-19. Затова е обяснимо защо Брюксел държи Европейската прокуратура да заработи. Особено на фона на данните от националните правителства, че измамите с пари от европейския бюджет само за 2018 г. са на стойност над 1 млрд. евро.

Кой участва?

В Европейската прокуратура участват 22 от всички 27 страни в Европейския съюз, сред които и България.

Дания и Ирландия имат в договорите си за присъединяване към ЕС възможност да се включват в едни и да не участват в други елементи от сътрудничеството в областта на правосъдието и вътрешните работи. Двете страни избраха да останат извън Европейската прокуратура, но декларираха готовност да работят заедно с новия орган и евентуално да се присъединят на по-късен етап.

Унгария, Полша, Швеция, Дания и Ирландия са извън Европейската прокуратура.

Швеция отдавна е скептична по въпроса за необходимостта от специален прокурор на европейско равнище, който да преследва измамите. Миналата година обаче Стокхолм даде знак, че все пак може да се присъедини. Предстои парламентът на страната да обсъди въпроса.

Унгария и Полша също отказаха да се включат. Двете страни отдавна са в конфликт с Брюксел заради влошаването на ситуацията с върховенството на закона.

Европейската прокуратура има правото да разследва престъпления, извършени и на територията на петте страни, които не участват в инициативата. Това обаче е възможно в партньорство с националните власти. Ако Европейската прокуратура, например, поиска арест на заподозрян, това трябва да бъде одобрено от съответната национална институция.

Как е организирана

Европейската прокуратура има само един офис и той е в Люксембург. Институцията се ръководи от европейски главен прокурор, който работи с по един европейски прокурор от всяка от 22-те държави. Теодора Георгиева е българският европейски прокурор.

Тези делегирани прокурори ще водят разследванията в съответните страни, ще бъдат подпомагани от свой местен екип и ще прилагат националното законодателство. Заподозрените ще бъдат изправяни пред съответния национален съд. Няма да бъде създаван специален европейски съд за Европейската прокуратура. Ролята на европейския главен прокурор е да надзирава работата във всяка страна.

Кой е Европейският главен прокурор

Лаура Кьовеши е бивш главен прокурор на Националната антикорупционна дирекция (DNA) в Букурещ. Нейното освобождаване от DNA през 2018 г. беше посрещнато противоречиво. Тогавашното лявоцентристко правителство в Румъния я обвини в злоупотреба с правомощия, но много хора казват, че истинската причина за уволнението са преследванията за корупция срещу министри, политици и други високопоставени лица.

Кьовеши официално спечели конкурса миналата есен след изтощителна процедура, когато страните членки на ЕС и Европейският парламент я предпочетоха пред французина Жан-Франсоа Бонер. Това стана въпреки опитите на правителството в Румъния да блокира кандидатурата й. Кьовеши е единственият представител на страните от бившия социалистически Изток, който заема толкова висока позиция в рамките на ЕС.

Кога започва работа?

По-късно тази година. Досега Кьовеши беше заета със сформирането на екипа си. Тя пое официално поста на 28 септември. По нейните думи, Европейската прокуратура ще се заеме първоначално с близо 3 хиляди случая от 2017 г. насам, когато беше приет статутът на институцията. Кьовеши се надява, че Европейската прокуратура ще може да поеме по около 2 хиляди случая всяка година.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: https://www.svobodnaevropa.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!