Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Амнести вижда пропуски в китайския доклад за човешки права на ООН

By Gisela Sommer, Epoch Times Staff

Женева (Reuters, Laura MacInnis) - Amnesty International обвини в четвъртък Китай в "замазване на злоупотреби" срещу етнически малцинства в първия за Пекин доклад за човешките права до Съвета за човешки права към ООН, при предприетия нов процес за разглеждане на този въпрос.

Дипломати от цял свят ще разпитват Китай за доклада му в понеделник, когато идва неговия ред в новия процес за разглеждане на този въпрос за всяка страна, започнал миналата година с цел да се обнови информацията за положението с човешките права на всички страни-членки на ООН.

"Китайският национален доклад не е изброил някои от най-наболелите въпроси за страната", каза в изявление директорката на Amnesty International за азиатско-тихоокеанския регион, Розан Райф.

Докладът е избегнал въпроси, които предизвикаха критика от чужбина, като например репресиите в Тибет и в северозападния район Шинджиянг.

Амнисти съобщава също така, че докладът не е коментирал нищо и за преследването на Фалун Гонг, както и не засяга въпроса за китайската система за административно задържане, която позволява хора да бъдат затваряни без съдебен процес или достъп до адвокат.

Разкрити са изтезания

NTDTV – Практикуващият Фалун Гонг, Лиянг Шиянгуо (Liang Xianguo) е бил изтезаван докато е бил в ръцете на китайския комунистически режим в трудовия лагер Чанглинзи (Changlinzi) в град Харбин (Harbin). Лиян е само един от милионите, пострадали от преследването на духовната група Фалун Гонг от страна на Китайката комунистическа партия (ККП), започнало през 1999 г.

ККП използва различни методи за изтезаване в опитите си да принуди практикуващи

Фалун Гонг да се откажат от вярата си, включително подлагайки ги на електро-шокови удари, както и изтръгвайки ноктите им, слагайки ги да висят в продължение на часове или дни, или принуждавайки ги да седят в пресни изпражнения. Лиянг е направил разкрития за нов метод на мъчение, използван срещу него докато е бил в полицията - стоманен стол.

Този практикуващ Фалун Гонг е бил задържан в провинция Хейлонгджиянг (Heilongjiang) през 2006 г. След което бива привързан за стоманен стол в продължение на седемнадесет дни, като стоманени пръстени са пъхнати в краката му, причиняващи инфекция и засягане на нерви. Когато бил освободен не могъл да ходи. Дори година по-късно краката му все още не са се възстановили.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!