Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Васил Филипов: Русия взима газа от Туркменистан по 130 долара. България го купува по 489-550 долара

e-vestnik.bg

Таня Киркова

Васил Филипов е назначен за изпълнителен директор на “Булгаргаз” по време на служебното правителство на Стефан Софиянски в началото на 1997 г. и е  освободен  през 1998 г. от  Иван Костов. По негово време след дълги и мъчителни преговори с “Газпром” беше подписан дългосрочен договор за доставки и транзит на природен газ до 2011 г.   Тогава България също беше изправена пред газова криза и спиране на руските доставки, защото правителството на Иван Костов не приемаше неизгодни условия за цената на горивото, които Москва искаше да наложи. Преди две години пак под натиск на Москва бившият енергиен министър Румен Овчаров прие дългосрочното споразумение да бъде променено преди неговото изтичане и в него да бъде заложена нова формула за транзитната такса за транспортираните през българска територия количества газ към съседните държави, по действащи пазарни цени за горивото, което ощетява държавата и българския потребител.
Таня Киркова

- Г-н Филипов, вярвате ли, че доставките на газ за България и Европа ще бъдат възстановени едва ли не днес?

- Не. Запозната ли сте с историята на взаимоотношенията Украйна – Русия и въобще как се е развивал този мит, тази промишленост?

- Горе-долу съм запозната.

- В сегашната газовата криза между Украйна и Русия има създаден прецедент. Руснаците няма да склонят лесно да пуснат горивото по тръбите към Европа и България. Те ще се борят хем да злепоставят до край Украйна, хем евентуално да измъкнат някакви предимства, привилегии, хем  да задържат постигнатата вече висока спекулативна цена на газа.

- Не е ли време вече да намалят цената на природния газ? Цените на петрола продължават да падат.

- Как? В момента вече може да са измислили сценария как да се смени методиката за определяне цената на газа, така че да не следва цената на петролните продукти, които участваха досега във формирането й… Понеже петролът поевтинява, руснаците  ще се опитат да наложат други критерии за цената на газа. После виждате как става - “не ни изнася цената - спираме газа, не ни изнася таксата – спираме газа”

- Нали проблемът бил в реципрочното искане на Украйна за по-високи транзитни такси за транспортиране на горивото през нейната територия?

- 30 години Съветският съюз са точили газ от Украйна. Газовата промишленост на Съветския съюз води началото си от Украйна през 50-те години. От там започва газифициране на Съюза и постепенно се разширява на север. Така, че за две десетилетия си изтощават находищата на Украйна. Делят се. Русия става наследник на Съветския съюз за позитиви, за негативи, за всичко. Изведнъж почват да ги изнудват:

ние на вас ще ви подаваме газ по толкова долара. Украинците казват: ама чакайте, ние сме съседи. На Беларус продавате евтино, а на нас искате по 250 долара (това отначало) за 1000 куб.м.. А те – е, тогава щом не искате 250, ще плащате по 450 долара. Нагли. Тогава Украйна им отговаря – ще вдигнем транзитната такса.

- Как стана така, че точно България се оказа най-потърпевша в тази газова криза?

- Защото такива са ни управляващите.

- Но нали нашите управляващи са големи приятели с  руските…?

- Слуги са, не са приятели. Те са слуги, които по разни схеми, наложени от руснаците, продават интересите на нашата държава – купуваме скъпо руските енергийни ресурси, а оттам, от Москва, им заделят част от парите, връщат им ги под масата под различна форма. Такава е нашата жалка действителност, такава беше и по-рано.

- Когато вие бяхте изпълнителен директор на “Булгаргаз”, аха да влезем в подобна газова криза заради цени, договори, интереси…

- Няма аха, те се опитаха да ни вкарат в криза. Казваха ми го в очите като се скарахме, че ще ни спрат газа. Тогава им отговорих: спирайте, аз спирам транзита… но няма да спрем дотук, ще ви изгоним от България, всичките… Шиляшки (б. р. - Иван Шиляшки, председател на Комитета по енергетика, по времето на правителството на Иван Костов) беше там, маса народ…

- Затова ли Рем Вяхирев ( шеф на “Газпром” тогава) и неговите хора поискаха да не участвате в преговорите?

- Накрая обаче аз трябваше да подписвам договорите, макар че Бакарджиев (б. р. -  Евгений Бакърджиев, вицепремиер в правителството на Иван Костов, наблюдаващ енергетиката) беше пробутал в тях някои неизгодни условия. Бяха му платили. Отидох и подписах, а не съм участвал в последните преговори. Само от време на време ходех, защото нашите преговарящи не бяха достатъчно грамотни. “Газпром” си избраха и хората, с които да преговарят. Бяха си платили, за да стане така.

- Разкажете на хората, които нямат памет за тези събития, как се разви тогава кризата? Каква беше реакцията на държавите, към които транзитираме руски газ на заплахата от спиране на горивото?

- От пролетта на 1997 г. до есента  преговаряхме с “Газпром” всеки ден – или в София или в Москва. Някъде към ноември, подготвихме и парафирахме договор за доставка, която описахме – доставната цена на газа да бъде подходяща и приемлива, направихме таблица с доставките за бъдните 10 години, защото там присъстваше и прословутата клауза – “вземи или плащай”. Тя се състоеше в следното - за количеството газ, което не купиш, а го пише в договора, трябва да депозираш 75% от стойността и т. н. Имам този договор, беше готов за парафиране. Но поставиха условието: Филипов пречи, Филипов пречи на българо-руските приятелски отношения… Викам: Хубаво, ще се оттегля. Те: “Искаме да преговаряме с тоя, тоя и тоя…” Пратих мой съветник на преговорите, който през половин час ми докладваше как вървят, какво става. И  ходих да ги озаптявам, да обяснявам за някои неизгодни клаузи, че това няма да стане, защото аз ще подписвам договора. Коригирах руския  апетит. Така продължи до пролетта на 1998 година… Приехме и базисна цена, мисля че беше 83 долара за 1000 куб.м. … Но какво стана накрая? Когато отивам в Министерски съвет да подписваме договорите и започвам пред камерите да го листя, гледам една таблица за доставките за бъдните 10-12 години – руснаците я написали и Бакърджиев я сложил към договора. Според нея ние ще имаме една непрекъсната ескалация на потреблението. А нашата промишленост беше вече раздържавена и консумацията на природен газ рязко започваше да спада. Гледам с ужас, че с всяка година според таблицата потреблението се вдига и към 2004- 2005 г. трябва да взимаме от “Газпром” над 6 млрд. куб.м. газ.

- Сега харчим около 3 млрд. кубика.

- Под 3 милиарда сме. Да, но в договора има клауза “взимай или плащай”,тоест  за количествата над 3 млрд. кубика (колкото е потреблението ни) ние трябва за 75% от  стойността да депозираме сума, която да стои там като гаранция. Тоест трябваше над 1 млрд. долара всяка година да депозираме в Газпром, защото не сме взели записаното в договора количество.

- Според вас, как може държавата да се оправи енергийно в сегашната ситуация?  Проектите за газопроводи “Южен поток”, “Набуко”… Големи приказки се изприказваха и …нищо налице.

- “Набуко” отдавна трябваше да бъде готов. Нашите го спираха, за да могат руснаците да отидат на Югоизток и да договарят концесии по местата, където ние трябваше да пазаруваме газ.

- Наистина ли? Москва ги договори?

- Договори, защото нашите седяха и чакаха нарочно. Даже може да са им казали (на руснаците) каква е стратегията на шесторката, която ще строи “Набуко”, откъде ще пълни тръбата с газ  и Москва са предварили. Ние провалихме “Набуко”.

- Ние или турците? От “Булгаргаз” и експертите на Министерството на енергетиката винаги са твърдели, че Турция бави проекта с различни претенции.

- Турските претенции се появиха наскоро. От Анкара казаха :  ние искаме не да транзитираме, а да купуваме иранския газ на нашата граница с Иран и  да го продаваме на българската граница на европейските държави. Тази идея на Ердоган се появи сега. Може някой да му я е подшушнал, защото Ердоган също поиска инструмент, за да изнудва Европейския съюз. Това е удобен инструмент. Преди това не  стоеше така въпросът. Ние и унгарците (и там управляват комунисти) провалихме “Набуко”.

- Какъв ход имаме сега?

- Трябва да започнем сондажи в нашата акватория, в наши води в Черно море, да търсим нефт и газ. Още навремето декларирах, че находището “Галата” не трябва да се дава на концесия, а трябва да се усвои от “Булгаргаз” и парите да отидат за издръжка на нови сондажи.

- Може би тогава щяхме да имаме някаква енергийна независимост. Румънците затова са по-добре, защото имат свои газови запаси и алтернативна тръба с Европа.

- Румънците имат свой добив на газ в Черно море.

- Държахме концесия в Либия, а на собствена територия давахме други да се разпореждат с нашите богатства…

- Защото Евгений Бакарджиев и Сашо Божков правиха разговори и преговори под масата и предлагаха на кой ли не концесията в Либия. Но мисля, че успяха да продадат само имуществото и нищо… недалновидна държавна политика.

- И нищо не стана?

- Не. Всички правителства са оцапани.

- Като са оцапани, какъв е изходът за държавата, за нас?

- Да дойде друго правителство.

- Кое друго?

- Някое друго, което да дойде с програма, което да започне да прави наистина енергетика, защото сега не се правят никакви инвестиции.

- Защо? Нали има интерес, има желаещи да строят вятърни паркове, слънчеви централи, на биомаса, водни …?

- Защото и тия, които дойдат, като ги почнат комисионерите от ведомствата, от министерствата надолу …и хората си тръгват.

- Свършиха ли одисеите ви с прокуратурата?

- Това са балони във въздуха. Водиха ми дела, които, както се казва, са в условно наклонение (“за доставка на газ за производство на торове на ишлеме и продажба на метали по занижени цени”). Вестник “Труд”, които  писаха, писаха за мен глупости, ги осъдих. Върховен касационен съд потвърди съдебното решение. Имат да ми плащат, но какво от това. Моето име е много по-ценно от някакви си пари.  Можех да продам интереса на държавата още при служебния кабинет и да си напълня гушата с пари, ако бях като всички останали… Мултимилионер щях да съм днес…Но не го направих.

- Всъщност точат ли от транзитния газ украинците?

- Защо да не точат?

- Защо да точат?

- Защо да не си заделят, московчаните са им източили трилиони кубици, и сега ще им пробутват европейски цени. Руски рекет. Хайде да не са толкова… до вчера те грабиха и ограбваха Украйна… И второ - за колко взима Русия газа от Тюркменистан?

- За колко?

- Миналата година го взимаха за 60 долара, тая година до 31 юли го купуват по 130 долара. А на нас по колко продават този газ? От 550 до 489 долара. Даже да има някакви разходи за транзита – 20-30-50 долара, останалите къде отиват? За какво говорим? Украйна е един от създателите на газовата промишленост и на тоя бизнес. Тя е изградила по-голямата част от газопроводите. А я изнудват така имперски.

- Направете прогноза как ще се развие газовата криза тази година?

- Ходил съм в Москва над 100 пъти,  имам познати и познанства на всички нива до самите върхове, навсякъде. Имам много приятели, които уважавам безкрайно много, но като държава Русия е отвратителна. Но ние трябва да  помогнем  Русия да се осъзнае.

- Как? Защо?

- Не трябва да допуснем да бъде унизена. Защото сега те ще шикалкавят, ще се търкалят…, но пред Европа Русия е джудже икономически. Не трябва да бъде смачкана и унизена, защото  Русия няма тил. В тила й дишат наследниците на Чингиз хан, които са готови да я смачкат. Едно поколение и ще го направят, китайците се промъкват, 30-40 милиона китайци вече са се настанили да живеят в Сибир.

- Газовият ход на Путин  тази година може да се окаже бумеранг?

- Това няма да свърши днес, утре, в други ден…Сега ще измислят други условия. Украинците няма да ги приемат.  Докато пътуват наблюдатели… правят си писмени условия, дългосрочни договори, пък това, пък онова… Руснаците са царе на извъртането и на прекарването – да подпишеш, да парафираш и след това изнудват…Няма да имаме газ…Газът непрекъснато намалява, местонаходищата се изтощават, а нуждите на Русия от газ растат… Още през 1997 г. от Шел предложиха българската газопроводна система да се свърже с европейската чрез връзка с румънската при Турну Магуреле.  Но българските правителства така и не  направиха нищо…

- Ще коментирате ли историята с мазута? Днес ако отворите сайтовете ще видите две заглавия едно до друго - че “Лукойл” вдига цената на горивата в България и в съседство информация за намаление цената на петрола – 41 долара за барел (б. р. - на 12 ануари цената падна и до 37 долара на барел).

- Сега сме им паднали. И да се молим някой от Москва да не нареди на “Лукойл” да спре за ремонт или да мине в авария, тогава как ще се озъбим.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!