Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Нов ГЕРБ резил: Ресен иска главата на Петя Аврамова заради безводие! Народът пита: Как римски водопровод на 2000 г. още работи, а ние стоим на сухо?

Най-голямото село в региона на Велико Търново – Ресен, поиска главата на регионалния министър от ГЕРБ Петя Аврамова заради хронично безводие. Местите са изпратили протестна подписка до провалената министърка, до областния управител и до община Велико Търново, научи Narod.bg.

Над 630 жители на най-голямото село в региона, управлявано от Йорданка Колева от ГЕРБ, са се подписали под искането след десетилетия бездействие най-накрая властимащите и водният оператор да спрат да си прехвърлят отговорността и да им решат проблема.

Чест прави на кмета Йорданка Колева, че напук на членството си в хунтата ГЕРб, е подписала документа заедно със своите съселяни, потвърди регионалният в. „Борба”.

Настъпилото продължително засушаване доведе до силно намаляване на дебита в резервоарите на водоизточника за питейна вода в Ресен, заради което местните са на траен воден режим. „Търпението ни не е безгранично. В Ресен живеят над 2200 души, има детска градина, училище, голям хлебозавод и множество фирми.

Преди 20 века римляните са направили действащ и досега водопровод, който снабдява Никополис ад Иструм от Мусина и минава край нас, а ние в XXI век нямаме вода”, се казва в протестното писмо. Другият парадокс е, че през землището на селото минават три реки и има множество извори. От „ВиК Йовковци“ инкасират огромни загуби от 60-годишната местна водоснабдителна мрежа, която е направена от токсичен азбест.

През последните десетилетия хората в Ресен имат дълга кореспонденция с институциите и управниците, която, съвсем по герберски, изобилства от неизпълнени обещания, т.е., лъжи:

„Ще стане, като отпуснат пари по европейски програми“, а през февруари от местното ВиК даже им пратили писмо, че в селото… нямало проблем с водата.

„Уважаеми господа, ако сме засегнали някого с протестната си подписка, не се обиждайте и не го приемайте лично. Лично обидени се чувстваме ние, когато отворим крана на чешмата“, обяснява Васил Драганов, председател на Инициативния комитет за преодоляване на безводието в селото.

Представители на Великотърновския общински съвет вече са насрочили среща с ресенчани за решаване на проблема с водоснабдяването. Подписката е подкрепена и от кмета Йорданка Колева. „Борба“ ще следи развитието на случая.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: https://narod.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!