Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Кръпката, Маричков, артисти… Кой всъщност брани корупцията и фасадната демокрация и в края накраищата мутро-комунизма?

Кирил Маричков, Васко Кръпката и Райна Кабаиванска. Снимки: от видеоклипове

Иван Бакалов

Оформя се интересно явление у нас – рок-консерватори, които не обичат протести. Стари рокаджии като Васко Кръпката и Маричков се изказват скептично за протеста, а същевременно се ласкаят там на площада да пускат песните им. Впрочем, Кръпката има и условие – ако пускат песни на Слави Трифонов, той забранява да пускат и негови. Като че ли някой ще го пита.

Двете стари муцуни вече са в пенсионна възраст, може да си позволят да са на страната на олигархията. Не са бунтари като остарелите рокаджии по света.

На Райна Кабаиванска, бивша оперна певица на 85 години, която се хвърли да защитава правителството на Борисов и полицията на площада, по й отива да е консерватор, ама рокаджии… Всъщност не всички са толкова директни в защита на статуквото.

Пред БНР Маричков казва: „Сериозно е, когато протестираш срещу нещо, да предлагаш какво точно да се направи на негово място. Затова не ме виждате по протестите. … Много искам да ми се обясни, и съм се опитвал да ми обяснят хора, които участват в протеста, и то важни хора, с които съм разговарял, как точно ще стане това – „Мутрите вън” и кои ще бъдат тези, които ще заместят мутрите… Изглежда, че става дума само за някои мутри, не за всички. …Там протестират хора с коренно противоположни възгледи, хора, които помежду си не могат нищо общо да имат. Как точно са рамо до рамо? Като едните искат едно, а другите коренно противоположното… Много искам някой да ми отговори как точно и какво предлага да стане… Това не съм чул досега“ (виж тук).

Маричков, види се, не е чул, че от площада искат да се махне корумпираното правителство и да има избори. Кое е коренно противоположното? Може би трябва да му се обяснява специално.

Васко Кръпката е много по-объркан и развива пред обслужващите властта медии наивни разсъждения, каквито не можеш да чуеш и от 15-годишен ученик. В две интервюта за „24 часа” в рамките на десетина дни Кръпката говори като агитатор на ГЕРБ (виж тук и тук).

„Не мисля, че състоянието на страната ни е толкова лошо. Напротив, тук се случват много хубави неща, не съм толкова агресивно настроен към днешния живот…

…Не съм съгласен, че преходът е неуспешен. …Радвам се, че тук има производство, животът не е спрял. Много неща разцъфтяват, в културно отношение – също.

…И се въздържам от барикади, защото за първи път в историята на протестите, те са заедно с БСП. На младите хора искам да кажа, че никога не трябва да бъдат с БСП…

…Тези, които блокират някои кръстовища, са много по-малко от тези, които искат да преминат оттам. През 2013 г. вечерно време блокирахме кръстовища и протестирахме против Орешарски, тогава нямаше недоволни…

Не искам Румен Радев, който е представен от БСП и от хора, които създадоха мутрите в тази държава, да прави служебен кабинет…”

…Има и напpедък и вече не виждам ония моcквичи от миналото, а вcе по-xyбави коли и cелcкостопанска техника.

В големите гpадове започна да cтава натоваpено c коли и кaмиони. Има задpъcтвания, но пъĸ е пълно c кaкви ли не магазини, кpъчми и доcта кyлтypни cъбития. Театpи, ĸонцеpти, детcки школи по какво ли не. Просто виждам наред с бедните изоставени градчета и села и доста пооправени. Някак бавно започва да се събужда някакъв живот и да се организират хората за някаква работа и доста производства…“

А пред „Фактор.бг” Кръпката е още по-директен:

“(ГЕРБ) Управляват България с много работа, няма спор, и много строителство… и лошо, и хубаво. Борисов твърди, че е против комунистите. За мен, обаче той не направи достатъчно в посока декомунизация, лустрация и пр. …Питам се обаче – защо комунистите, от друга страна, много го мразят? Нинова бълва огън и жупел срещу него, няколко пъти вот на недоверие, заедно с ДПС, което ме навежда на мисълта, че може да има защо…

Това, което засега успя този протест, е да раздели десните, защото ДБ все още не се разграничи ясно от комунистите и техните лакеи, които също са активни протестиращи в момента….

Гласувам от години за най-десните…“

Гневно се изказа против протестиращите и младият водещ на „Преди обед” по Би Ти Ви Сашо Кадиев, ожали полицаите. Противоречиви изказвания „Добре, ще се махне Борисов, ама после какво ще дойде, какво предлагат…” са изказвали и някои актьори, певци.

Нормално е част от обществото да има консервативна позиция и да не харесва протести. Забелязва се, че някои не смеят да показват директно подкрепата си за ГЕРБ и Борисов. Изглежда вече е срамно.

Всички т. нар. консерви, имат един проблем – те приемат управлението на Борисов. Ама какво щяло да дойде след него… За някои той даже няма алтернатива.

Тоест, за тези хора Борисов не е корупция, не е дъното на ЕС, не е тотална злоупотреба с власт, фасадна демокрация, зад която си назначава главни прокурори, управлява агенции и комисии по телефона, управлява с маша телевизии, раздава футболни отбори, дава пари от нашия бюджет като от джоба си, на когото реши и за каквото реши, използва целия ресурс на прокуратурата, МВР и медиите да клевети, очерня политическите си противници. И казва, че мафията искала да го свали.

Е, защитниците на статуквото – това защитават. Те са корупцията, те са смачканата свобода на словото, те са имитацията на демокрация.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: https://e-vestnik.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!