Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Докато народът протестира: Бойко се пече на таен плаж край Варна, скрит дори от кадастъра

Три плажа около правителствената резиденция „Евксиноград”, официално нанесени на кадастралната карта, са буквално присвоени от Бойко Борисов, респективно Министерския съвет.

Стопанство „Евксиноград”, на чиято територия е разположена едноименната правителствена резиденция край Варна, на практика си е присвоило трите плажа, заключени между територията му и морето, показа нова проверка на „Дневник”.

Без да посочват основание за това, от администрацията на Министерския съвет съобщиха в отговор на зададени въпроси, че водното спасяване, медицинското обслужване и почистването на плажовете се извършва от и за сметка на стопанството.

Трите плажа не фигурират и в актуализирания регистър на плажовете по Черноморието, изготвен от министъра на туризма Марияна Николова в края на август.

Плажът, който властта е скрила дори от кадастралната карта

Още по-скандалното е, че има и четвърти плаж, който е толкова таен, че дори не е нанесен в кадастралната карта.

Плажът е малък и обслужва единствено „Слънчевото бунгало”, в което отдъхва с предимство Бойко Борисов.

Това е луксозна двуетажна вила, в която са почивали само бившият диктатор Тодор Живков и семейството му. Сега нощувката там е сред най-скъпите в резиденцията – 800 лева на вечер.

Според чл. 4., ал. 1 от Закона за устройство на Черноморското крайбрежие обаче „гражданите имат право на свободен и безплатен достъп до морските плажове”.

Той може да бъде ограничен само в случаите, свързани с националната сигурност и отбраната на страната, охраната и контрола на държавната граница, опазването на защитени територии и обекти, при опасност за здравето или живота им, както и в други случаи, определени със закон.

До този момент в информацията, предоставена от администрацията на Министерски съвет, относно блокирания достъп до плажовете „Евксиноград – 1, 2 и 3“, няма данни те да попадат в нито една от споменатите категории.

„Дневник“ изпрати въпроси и до Националната служба за охрана (НСО) дали и какви ангажименти имат към охраната на плажовете, но до края на работния ден в петък отговори не бяха получени.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: https://narod.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!