Следвайте "Буднаера" в Телеграм

САЩ критикуват остро българската корупция в официален доклад

Сградата на Държавният департамент на САЩ

Остри критики към “ендемичната корупция“ в големите инфраструктурни проекти и енергийния сектор в България присъстват в годишния доклад на Държавния департамент на САЩ. Документът оценява инвестиционния климат в различните държави в света. Според американците спазването на върховенството на закона в България остава основен проблем пред чуждестранните инвеститори в страната.

Съдебната система е оценена като бавна, а управляващите създава правна несигурност пред бизнеса с чести регулаторни и законодателни промени.

Държавният департамент на САЩ има сериозна загриженост за това как българското правителство спазва договорите си, включително с американски инвеститори. В доклада се дава конкретен пример с американска компания, която е срещнала “продължителни регулаторни пречки” в опитите си да навлезе на енергийния пазар в България и да се конкурира с руския държавен монопол. Името на компанията не се споменава.

През юли американският държавен секретар Майк Помпейо предупреди фирмите, които участват в строежа на газопровода “Турски поток“, че рискуват санкции. Няколко дни преди това американското посолство в София подкрепи мирните протести в страната и обяви, че те са доказателство за жизнеността на българската демокрация

Сега излязоха и критиките на Държавния департамент за корупцията в България. Американското правителство посочва, че съдебната система в страната продължава да бъде една от институциите с най-малко доверие, която работи бавно заради лоша организация. Цитират се широкоразпространените твърдения за непотизъм, корупция и неправомерно политическо и бизнес влияние.

Корупцията е навсякъде

Държавният департамент коментира, че по принцип в България се оказва помощ за основаване и развиване на дребен и среден бизнес с европейски програми за иновации и конкурентоспособност. В действителност обаче държавната Българската банка за развитие, която би трябвало да изпълнява именно тази функция, кредитира в последно време подбрани едри компании. Така се поставя под въпрос цялата представа на кого всъщност помага държавата.

Регулаторната среда за праване на бизнес в България е оценена от САЩ като сложна, непрозрачна и дори произволна. Тези фактори стимулират корупцията в обществените институции, а законът изисква лицензиране на 38 различни вида икономически дейности, сочи докладът.

“Обществените поръчки понякога са написани така, че да фаворизират конкретни местни бизнес интереси“, посочва докладът.

Държавният департамент посочва, че България има адекватни средства да прилага имуществените и договорните права съгласно националното законодателство, но в действителност нещата не стоят точно така. Американците коментира, че правителството урежда инвестиционните спорове много бавно и често се налага да се търси намеса от най-високо ниво, за да се раздвижат нещата.

Инвеститорите се оплакват, че прилагането на закона е непоследователно и националното законодателство се употребява, за да се отблъсква конкуренция от чуждестранни компании.

Комисията за защита на корупцията е обект на влияние

Държавният департамент отделя специално внимание на Комисията за защита на конкуренцията, която има за задача да наблюдава конкуренцията на пазара. В доклада се казва, че законът се прилага непоследователно, а комисията е възприемана като обект на влияние, превишаваща своите правомощия.

По отношение борбата с корупцията се подчертава, че има известен напредък при справянето с дребната корупция. Широко разпространената корупция на по-високо ниво, особено при обществените поръчки и използването на средства от ЕС, продължава да бъде един от най-трудните проблеми в инвестиционния климат в България, смятат САЩ.

Каналите за трафик на хора, наркотици и контрабанда допринасят за корупцията. Въпреки че разполага с необходимото законодателство и специализирани институции за борба с корупцията, капацитетът за разследване на правоприлагащите органи остава ограничен, сочи документът.

Критиките към прокуратурата не са спестени: „Властите често избират лесни за доказване дела на ниско ниво и България все още не е осъдила висш корумпиран служител“. Има няколко случая от висок обществен интерес, като например предполагаемо източване на милиони от държавната хазна или фондове на ЕС, по-специално такива, които включват публични търгове за големи енергийни и инфраструктурни проекти, пише в доклада.

Провежданите съдебни разследвания често се възприемат като избирателни или политически мотивирани и обикновено завършват с оправдателни присъди след продължителен съдебен процес.

В началото на тази година САЩ започнаха с инициативата да забраняват на корумпирани българи да влизат в страната заради корупция.  Първият обявен беше съдията Андон Миталов, който пусна обвинения в шпионаж в полза на руснаци Николай Малинов да пътува до Москва. След това инициативата бе рязко прекратена.

В доклада на Държавния департамент на САЩ  се отбелязва приемането на България в чакалнята на еврозоната (ERM II), като се подчертава, че приемането на еврото би премахнало напълно валутния риск. Така ще се намалят разходите по паричните преводи с някои от ключовите търговски партньори на страната.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: https://euractiv.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!