Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Краят на комунизма в Китай

Matthew Little, Epoch Times

Народно движение подкопава основите на тиранията в Китай


То става в китайските Интернет чат стаи и дискусионни форуми. Разпространява се след това чрез плакати с ярки букви, изобретателно окачени на телефонни жици. Решимостта му може да се види в острите изявления, изписани по стените на диктаторските здания. Изписано е даже по банкноти.

В Китай се разпространява помитащо движение, което разгражда управляващия комунистически режим на страната от самите му корени. Един след друг, китайците започнаха да извършват „Tui Dang”, или „Оттегляне от партията”.

Тази партия е Китайската комунистическа партия (ККП) – режимът, управлявал Китай приблизително 60 години. Оттеглянето от ККП прилича по-скоро на оттегляне от мафията, отколкото на прекъсване на връзките с политическо сдружение. Това е ход, който може да съсипе кариерата на човек, или да го хвърли в затвора.

Движението за оттегляне от ККП започна със серия от коментари, публикувани в този вестник [Epoch Times] преди четири години. Към днешна дата резултатът е над 47 млн. китайци, обявили публично за невалидни положените клетви да служат на партията с

живота си. 

„Девет коментара за комунистическата партия” (наричани накратко тук Деветте коментара) е най-подробното, публикувано някога описание на управлението на ККП в Китай. Книгата описва – понякога в шокиращи детайли – как ККП е използвала насилие, убийства, измами и как е изкривила понятието „национализъм”, за да контролира сърцата и съзнанията на китайския народ.

Разпространение на Деветте коментара

Обширно проучване на широкообхватната Интернет блокада на ККП, извършено от някои от най-добрите университети, в това число Харвардското юридическо училище, разкрива, че Деветте коментара е една от двете най-ограничавани теми, подложени на репресии в Интернет.

През октомври тази година изследователска лаборатория, базирана в Университета на Торонто, разкри над един милион съобщения, записани от китайската версия на Skype, пуснати както се предполага по нареждане на ККП. Значителна част от тях се отнасят до Деветте коментара и оттеглянето от ККП.

Дори само притежаването на копие от Деветте коментара  е наказуемо с четири години затвор.

Независимо от всичко това Деветте коментара се разпространяват в Китай. Както и тяхното влияние.

Екземпляри от събраните под формата на книга коментари влизат в Китай по всевъзможни начини – от спешни съобщения, до линкове, достъпни чрез софтуер за заобикаляне на Великия Файъруол, с който ККП контролира Интернет.

Някои смели граждани внасят цели контейнери с Деветте коментара, други ги пренасят тайно в куфари след пътувания зад граница. Биват изпращани и по пощата под формата на дискове, които се маскират като каквото и да било – от пиратски записи на филми до финансови съвети.

Резултатът е такъв, че може да държи будни нощем високопоставените партийни кадри.

Голям брой от оттеглянията са документирани чрез декларация на сайта за оттегляне от партията (Quit the Party Web site) – процес, разчитащ на специална технология, за да бъде заобиколен Великия файъруол. Това е същата технология, която се използва от финансираните от американското правителство Гласът на Америка (Voice of America) и Радио Свободна Азия (Radio Free Asia), за да се изпращат милиони имейли на ден до Китай.

Заявленията за оттегляне от ККП се подават чрез обмяна на бързи съобщения, Skype, безплатния номер 800 и по имейл. Когато няма друг начин, китайските граждани пишат заявленията си на публични места – по телефонни кабини, банкноти и дори по фасади на правителствени учреждения.  

Тези от заявленията, които пристигнат в задграничните центрове за оттегляне от ККП, биват проверявани от доброволци, след което всяко заявление се регистрира и публикува в Интернет в рамките на 24 часа.  

Силата на историческата акуратност

Силата на Деветте коментара е в техния дързък анализ на пропитата с кръв история на ККП. След завземането на властта в Китай преди 60 години, комунистическият режим провежда една след друга редица политически кампании, задължително насочени срещу специфична част от  огромното китайско население. 

Ранните кампании са срещу земевладелци и бизнесмени, религиозни фигури и малцинствени групи. След това идват кампаниите срещу интелектуалци и „контрареволюционери”. Общо взето, за шест десетилетия ККП е причинила неестествената смърт на 65 до 80 милиона души – основно с директни избивания, а в някои случаи – чрез предизвикан глад.    

Почти във всяко китайско семейство има човек, който е бил подложен на преследване.

Всеки от Деветте коментара разглежда определен аспект на партията – като се започне с обобщения анализ на природата на ККП, и се стигне до нейното идване на власт и усилията й да изкорени традиционната китайска култура.    

Публикацията документира в детайли действията на партията и точното естество на използваните от нея методи за потушаване на дисидентите и поддържане на властта й.

Разбиване на пропагандната заблуда

Резултатът от тази щателна документация е забележителен. Китайските граждани живеят в условия, които някои коментатори описват като масов стокхолмски синдром – състояние, при което поставени в условия на жесток тормоз пленници обикват своите мъчители и започват да им служат.  

„Такова е положението в Китай днес – казва Дейвид Гао, ръководител на нюйоркския Център за оттегляне от партията. – Но заблудата се разрушава от Деветте коментара”.

„Освен това те пробуждат и нравствеността на китайския народ, както и неговото интуитивно познание, дължащо се на 5-хилядолетната традиционна китайска култура – култура, в която липсва изкривеният начин на мислене, който ККП се опита да му наложи”, продължава той.

По думите му този начин на мислене пропагандира насилие и отрича основни морални принципи.  

„Коментарите позволяват също така китайците да се освободят от дълбокия си ужас от ККП – казва Дейвид Гао. – След като прочетат Деветте коментара, китайците не вярват вече на ККП, а това означава, че ККП губи основите на своето влияние.”

За да запази това влияние, комунистическият режим на Китай стига далече, дори назначавайки десетки хиляди Интернет-полицаи като част от Великия файъруол. Западни компании като Nortel и Cisco предоставиха на режима технологията, необходима за наблюдението на китайците, сърфиращи из мрежата, и за цензурирането на Интернет. Компании като Yahoo и Google се съгласиха да помогнат, фиксирайки търсения по теми като „Кръвопролитието на пл. Тянанмън” и „Фалун Гонг”.

Ужасът от една тирания

Поради силата на Деветте коментара да разваля магията на информационния контрол на ККП, режимът не жали усилия, за да спре разпространението на публикацията.

Освен че правят всичко възможно да задушат всякакви опити за разпространяване на Деветте коментара в Интернет, властите арестуват хора на всякаква възраст, дори 70-годишни, за разпространение на книгата. Посещаващи Китай туристи също са били пропъждани за притежание на екземпляр от нея. Пилот от China Eastern Airlines потърсва убежище в Лос Анжелис след приземяване на самолета си, тъй като едва избягва арест заради разговор за книгата с техник преди да излети от Китай.

Режимът има основание за параноя

През последните години Китай става свидетел на наплив от размирици и има случаи на разгневени китайски граждани, нападащи правителствени офиси и полиция. Именно при тези условия се  разпространяват Деветте коментара и хората се оттеглят от ККП.

Най-големият метеж за последните години избухва в град Лонгнан (Longnan) в северозападната китайска провинция Гансу (Gansu). Демонстрацията е поради подкрепян от правителството проект за отнемане на имуществото и незадоволителни компенсации на прогонени от домовете си жители. Десетки хиляди от тях се опитват да атакуват щаба на ККП и подпалват правителствени автомобили. Бунтът е жестоко потушен от въоръжена полиция, която ранява няколкостотин фермери в процеса и, според очевидец, е възможно да е убила около 20 души.

Китай става свидетел и на протести на таксиметрови шофьори, особено в гр. Чончинг (Chongqing), поради тайно споразумение между режима и компании за превоз, в резултат на което таксиметровите шофьори заплащат цената на ниските тарифи и покачващите се разходи.    

През изминалия юни 30 000 души се разбунтуваха пред правителствените клонове на ККП в провинция Гуиджоу (Guizhou) и запалиха правителствени автомобили, след като местно момиче е изнасилено и убито – трагедия, за която се говори усилено, че е била потулена от полицията и чиновници на ККП.

Може би по-обезпокоителен е протестът пред шанхайски съд през октомври т.г., когато около 1000 души се събират в подкрепа на Янг Джия (Yang Jia), осъден за убийството на шестима полицаи. Поддръжници на Янг заявяват, че преди това той е бил пребит от полицията и че прикриване на фактите от страна на правителството е дезинформирало хората за случая. По време на протеста мнозина скандират антиправителствени лозунги и около 40 души са арестувани. 

В потребителския профил на Янг на сайта MySpace.com е получено съобщение, което гласи: „Ти направи това, което повечето хора искат, но нямат достатъчно кураж, за да го сторят.”

Сред тези 1000 души протестиращи, видеозапис, получен от телевизия Ню Танг Дайнъсти (New Tang Dynasty Television) показва в кадър и такива, които крещят „Долу ККП” – призив, който би бил немислим само преди 10 години.

Китайската държавна медия Шинхуа (Xinhua) оповести, че Янг Джия е бил екзекутиран на 26 ноември тази година.

Оттеглянията

ККП има многобройни организации – от ориентираната към младежта „Млади пионери”, към която много китайци се присъединяват в началното училище, до същинското членство в ККП, което включва чиновници на всички правителствени нива, в действителност контролиращи държавата.

Китайските граждани, дали обет да служат на ККП с живота си, се отричат сега масово от този обет.

По думите на Гао, в Пекин се оттеглят от партията повече хора отколкото във всеки друг район. Други големи центрове, като Гуандонг и Шанхай, се нареждат втори, вероятно защото за хората там е по-лесно да намерят информация от чужбина.

Гао сподели, че преди няколко години доброволец от Центъра за оттегляне от партията, който е държавен служител на ниво провинция в южен Китай, е попитал около 100 кадри на ККП, включително губернатора на провинцията, генералните директори на някои ведомства, както и началниците на отдели, дали някой от тях все още вярва в комунистическата партия.

Всички са отговорили „Не”.

„Преди 40 години ако някой кажеше, че не вярва в ККП, рискуваше доживотен затвор, ако не и смърт – каза Гао. – Днес ако човек каже, че вярва в ККП, хората смятат, че се шегува или лъже. Или че е луд.”

За четирите години от публикуването на Деветте коментара, от ККП се оттеглят средно по 30 000 души на ден. 

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!