Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Истории от древен Китай: Стремежът към удобство бил забранен

„Когато хора без образование и култура се хранят добре, имат топли дрехи и живеят охолно, те наподобяват животни. Това е голям проблем за светец, изпратен да учи хората на етика и морал.” (Менций)

В древното китайско общество се смятало, че стремежът към удобство е вреден за човека, както отровното вино. На прекомерната наслада и стремеж към удобство се гледало с лошо око, смятайки ги за нарушаване на табуто.   

Китайска поговорка гласи: „С мъките и опасностите хората живеят, но от удобството умират”. Въпреки че самото удобство не може да доведе до смърт, то може да засили мързела и да съблазни човек да отслаби волята си. Конфуций е казал: „Да не правиш нищо след обилно хранене не е добре. Не може ли човек поне да поиграе шах? Дори играта на шах е по-добра от това да мързелуваш.”

Менций също е имал какво да каже по темата: „Когато хора без образование и култура се хранят добре, имат топли дрехи и живеят охолно, те наподобяват животни. Това е голям проблем за светец, изпратен да учи хората на етика и морал.”

В действителност хората в древен Китай са вярвали, че удобството е вредно. Охолният живот без образование, знания и стремеж към култура може да вкара хората в грешен път и да ги накара да вършат неща, присъщи за животните.

Лиу Бей, един от владетелите по време на ерата на Трите кралства, въздъхнал веднъж със сълзи на очите: „В миналото сядах винаги на гърба на кон и нямах тлъстини по бедрата. Сега, когато вече не яздя, тлъстините се появиха. Времето тече като вода. Стар съм, а не съм постигнал нищо. Не мога да направя нищо, освен да се чувствам тъжен.”

Тао Канг, държавник по време на династията Джин, пренасял сутрин по 1000 керамични контейнера навън, а вечер ги връщал обратно. Хората полюбопитствали защо го прави

. „Опитвам се да дам на народа най-доброто от себе си.” – отвърнал той – „Опасявам се, че ако се чувствам твърде удобно, може да не съм изпълнил задълженията си достатъчно добре”. Впоследствие той станал губернатор на осем провинции и бил добре известен.  

Хората в древен Китай казвали: “Течащата вода не замирисва, заключалки и панти не ръждясват от използване”.

Древните китайци знаели, че животът на човек е кратък. Ако живее в удобство и безцелно, стане мързелив и пасивен, той ще се бои от трудностите и решителността му отстъпи пред слабостта. Когато го сполети беда, той е неспособен да прави жертви и следователно не придобива нищо. Прекомерно силното отдаване на стремежа към удобство може да доведе до трудности; успешните хора са обикновено силни, усърдни и решителни.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!