Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Сократ за познанието

Сократ
Мраморна статуя на Сократ. (Public domain)

Нели Сфигополоу, Epoch Times

Припомняне на някои известни цитати

Дали е бил честен и праведен гражданин, както е казал историкът Ксенофон? Или е бил пионерът-морален философ, рисувал с думи в своите диалози, според философа Платон? Или този, който почерпил философия от Небето и я поставил в сърцата и домовете на хората, по думите на римския писател и политик Цицерон?

По-голямата част от света познава Сократ като великия атински философ (4 юни 470 г. пр.Хр. до 339 г. пр.Хр.).
От античността до наши дни учените са размишлявали над живота и учението на Сократ. Мнозина са правили изводи за начина, по който е живял, а други са предполагали различни неща, базирани на слухове.
Всичко това e могло да се случи, защото Сократ така и не е оставил ръкописи. За него са писали тези, които са живели в близост до него или такива, които са се интересували от него.

Нормално е важните фигури в живота на хората и обществото да бъдат обект на много дебати. Независимо от това, което казват специалистите, Сократ е оставил културно наследство, което говори на човек пряко или косвено и го учи как да се държи.

GNOTHI SE AFTON: Познавай себе си

Много хора са се опитвали да коментират тази фраза, за да разберат най-дълбокото й значение. Лесно е да се разберат думите, но действията на човек разкриват дали е разбрал смисъла.

"Gnothi sе afton" означава "познавай себе си". Който е наистина съзнателен по отношение на своето съществуване и действия, разбира и другите. На по-просто ниво, това означава човек да открие дали навиците му са добри или лоши и дали има способността да се учи и да се подобрява през живота си.

EN OIDA OTI OUDEN OIDA: Знам, че нищо не знам

Фразата на гръцки може да бъде преведена по-точно така: "Аз знам едно нещо и то е, че нищо не знам." По мое мнение Сократ няма предвид, че не знае нищо, а по-скоро това, че човек не може да знае каквото и да било с абсолютна сигурност, въпреки че може да се чувства уверен за някои неща. Сократ изследвал себе си и колкото и да откривал, осъзнавал, че не знае нищо.

Този ред на мисли е сходен с източната философия, където Буда Шакямуни заявява: ''Аз не съм преподавал никакъв Дхарма (Закон) в този живот", след като в продължение на десетки години преподава на своите последователи истините за Вселената.

Която и философия да разгледаме, всички си приличат по едно нещо: че насърчават човек да познава и да открива себе си.

Защото който познава себе си, може да избегне много лоши ситуации. Историята на

Дедал ни напомня, че е добре да се познават собствените ограничения.

Дедал бил изключително изкусен майстор – толкова изкусен, че за него се говорело, че изобретявал образи, които изглеждали живи. Цар Минос го затворил в кула, за да не станат известни познания му за прочутия лабиринт в Крит. Той и синът му Икар искали да избягат от остров Крит и  можели да го направят само летейки.

Така той направил два чифта крила. Дедал предупредил Икар да не лети прекалено високо, защото топлината на слънцето би стопила восъка, нито твърде ниско, тъй като морската пяна би намокрила крилата и така не биха могли да летят. Така баща и син отлетели. Преминали те Самос, Делос и Лебинтос, когато момчето започнало да се издига нагоре, сякаш за да достигне небето.

Яркото слънце разтопило восъка, който крепял перата, и те се разлепили. Икар паднал в морето. Баща му заплакал, горчиво оплаквайки своята сръчност, и назовал земята в близост до мястото, където Икар паднал в океана, Икария, в памет на своето дете.

Да не познаваме себе си, да не вземаме съветите присърце и да мислим, че знаем всичко – това означава, че ни очакват много трудни ситуации.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!