Йончева: Изслушването отвори вратата, през която Борисов ще си тръгне от политическата сцена

Евродепутатите от групата към комисията по граждански свободи и върховенство на закона към Европарламента, които в петък (28 август) изслушаха представителите на българското правителство, не са удовлетворени от отговорите на въпросите и това е много меко казано.

Това заяви българският евродепутат Елена Йончева след заседанието, което беше закрито. „Дневник“ разговаря с нея в петък сутрин за повече информация за предстоящото изслушване и след него за това как е преминала срещата.

Тъй като обсъждането не е публично, Йончева беше лаконична в коментарите си. Тя каза все пак, че особено активно са били задавани въпроси от Венецианската комисия, която през годините многократно отправяше препоръки към българските власти да намерят адекватен механизъм за носене на отговорност и от главния прокурор. От Европейската прокуратура са припомнили изследване на Европарламента, че България губи 12 млрд. лв. само от корупциионни практики.

Твърдението в сайта на Прокуратурата, че днешното изслушване било по предложение на главния прокурор Иван Гешев, Йончева определи като „пълен абсурд, абсолютно фалшива новина, недопустима на сайт на държавна институция, и то прокуратурата.““Като е по негово искане – на главния прокурор, той защо не дойде, а прати заместничката си? Както се скри и Борисов – и пратиха, тези велики мъже, пратиха четири жени да представляват властта им в Брюксел“, коментира евродепутатът.

Тя обобщи днешното изслушване като отваряне на вратата, през която Борисов ще си тръгне от политическата сцена завинаги.

„Дневник“ ѝ зададе въпроси по няколко други казуса, по които тя настоява за проверки или е сезирала и властите в белгийската столица.

Обърнахте ли се към белгийската полиция, както заявихте преди месец, по повод аудиозаписа на премиера Борисов, в който той се заканва и към Вас?

– Да, по съвет на председателя на Европейския парламент Давид Сасоли и службата за сигурност на Европарламента, тъй като съм евродепутат и живея в Брюксел, сигнализирах белгийската полиция за съдържащата се заплаха към мен. Направих това веднага щом беше потвърдена автентичността на аудиозаписа в американската лаборатория.

От българската прокуратура търсили ли са Ви по повод организираната от Вас експертиза на записа и потвърдената антгентичност?

– Не, въпреки че две експертизи в две различни лаборатории потвърдиха автентичността на записа, едната е по искане на сайта Биволъ. Аудиозаписът съдържа не само заплаха към опонент, но и закана за унищожаване на бизнес, което потвърждава, че разделението на властите за премиера е празен звук.

Колко сигнала сте изпратили до прокуратурата в България и какво развитие имат?

– Шест сигнала от 2019 г. досега, от които три свързани с премиера Борисов, единият е за къщата в Барселона. Един за оградата на границата, един за шуробаджанащината в Хасково, един за случая „Ало Банов“. И като казвам сигнали, имайте предвид че това са свитъци с документи. Не знам да има развитие по сигналите ми.

Главният прокурор Гешев се е оплакал с писмо до Европарламента, че има натиск над прокуратурата и се посяга на нейната независимост, знаете ли за това писмо?

– Прочетох в медиите, но главният прокурор не казва кой го притиска и му пречи да бъдат разследвани моите сигнали например, включително този за къщата в Барселона. Защо ПРБ не дава никакъв знак, че работи. Ето, това е причината за протестите и искането на оставката – усещането на гражданите, че българската прокуратура работи избирателно с двойни стандарти, а такъв подход е всичко друго, не и върховенство на закона.

Прокуратурата разследва дали е законен записът на премиера, което предизвиква смях сред европейските журналисти, които ме интервюират, а не съдържащите се заплахи към политически опоненти и бизнесмени в телефонния разговор, чиято достоверност е потвърдена, повтарям, в две лаборатории.

Вие сте евродепутат от БСП, а не се забеляза откъм вашата партия активност вътре в България във връзка с аудиозаписа на премиера?

– За мен това мълчание е непонятно. Още повече че точно в този аудиозапис Борисов раздава препоръки от висотата на поста си да бъде смазан бизнес, да бъде унищожен политически опонент, без никакви притеснения, не говоря за скандалния език, с който си служи. И това да се премълчи от опозиционната партия – за мене си остава необяснимо.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: http://onovini.eu/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!