Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Огнян Минчев: Милиционерският елит на ДС разграби държавата

kafene.net

Не си спомням в моя живот нито един ден, в който да е управлявала БКП или БСП, и в България да се е живеело нормално, казва политологът.

Интервю на Аделина Делийска
Новинар

Политологът Огнян Минчев е роден във Варна през 1958 година. Доктор е на социологическите науки, изпълнителен директор на Института за регионални и международни изследвания и на българския клон на международната организация „Трансперънси интернешънъл”.
 
- Г-н Минчев, ще има ли сътресения в тройната коалиция след трагедията в ДПС и последвалото нажежаване на обществените страсти заради това?

- Сътресения ще има – видими или прикрити, тъй като управлението е в дълбока криза. Същевременно и тримата коалиционни партньори ще се постараят да приключат мандата навреме, за да не допуснат предсрочни избори. Мисля, че само сериозни външни предизвикателства биха могли да доведат до предсрочни избори – нов скандален доклад от Брюксел, загуба на нови големи суми европейско финансиране, мощни скандали, индуцирани от международни разкрития за интимните механизми на системна злоупотреба с власт в България. За БСП е много важно да приключи мандата на управление, за да прекъсне поредицата от провали на партията във властта след 1989 г. (а според мен – и преди 1989 г.).
 
За всяка една от трите партии е важно да се приключи мандата, защото скандалното му предсрочно прекратяване би унищожило и без това скромните им шансове за представяне на следващите парламентарни избори. Накрая – но не и по значение – предсрочни избори според българската конституция означават служебен кабинет, назначен от президента и контрол на Георги Първанов върху изборите. Това вече коалиционните партньори не биха допуснали на никаква цена.Трябва да се подчертае, че добрите шансове за приключване на мандата са въпреки, а не благодарение на качеството на управление на страната от тройната коалиция.
 
Обществената пасивност към безобразията на властта е благоприятното обстоятелство, създаващо комфорт на властта. Същевременно ние навлизаме в период на задълбочаване на всеобхватната криза, в която се намира страната – политическа, институционална, криза на доверието и на представителството. Има сериозни рискове и за отражение на глобалната финансова криза и рецесия върху България. Причините за вътрешната криза са породени не само от ниското качество на политическото управление – те са по-дълбоки, системни. Кризата е проява на дълбоката органична симбиоза на организираната престъпност и държавните институции в България. И водещата роля на БСП в правителството задълбочава проблемите на тази симбиоза.
 
Вижте, аз не си спомням в моя живот нито един ден, в който да е управлявала БКП или БСП и в България да се е живеело нормално. Ако има хляб – няма да има вода. Ако има ток – няма да има парно, и т.н... Но еманципираните от контрола на БСП бивши служби за сигурност, мутирали в мрежа на олигархична организирана престъпност днес представляват по-голям проблем, надхвърлящ ефекта на самото управление на държавата от БСП. Проблемът е в това, че за разлика от 1990 и 1997 г., днес няма надеждна политическа алтернатива – мафията унищожи алтернативите на собственото си криминално управление чрез транспортирането обратно в страната на мадридския изгнаник, чрез утвърждаването на модела на политическото брокерство и “тарикатския консенсус” в българската политика.
 
ГЕРБ се самоопределя като алтернатива – дано да стане такава. Засега обаче това е един проект в динамика, в който единственото ясно нещо е персоналната харизма и стремежът към власт на лидера на партията Бойко Борисов. Днешната криза е опасна и поради заплахата от игра “ва банк” на властови фактори като ДПС и Ахмед Доган. Смъртта на близкия до Доган функционер Ахмед Емин хвърли кратка светлина не

просто върху населеното с призраци задкулисие на ДПС. Тази смърт извади от равновесие самия Доган, освети неговата лична криза на самота, самоизолация, комплекс за величие, истеризира страха му от отговорност за системната злоупотреба с властта.

Доган плаши с етническа криза, поставяйки знак за равенство между себе си и собствената си партийна олигархия и общността на българските турци. Той продължава да се счита за предопределен водач на българските турци и мюсюлмани, убеден е, че те нямат право да избират нищо друго освен неговата собствена диктатура над техния живот. Реалната заплаха за България е опасността Доган и олигархията на ДПС да използват етническата карта, за да предотвратят и замажат собствената си огромна отговорност за криминалното управление на държавата.

- Лидерът на ДПС е доказано добър технолог във властта, смятате ли, че събитията от последните дни ще убият неговото движение? Или може би ще допринесат за сплотяването му?

- Прогнозите за край на ДПС са силно преувеличени. Движението концентрира в ръцете си огромен властови ресурс, огромно въздействие и върху помаци, роми и части от българското население. Много главатари по места са включени в корупционните схеми на ДПС, поради което изваждането на движението от властта в никакъв случай не може да бъде едноактен процес. Те имат много сериозно присъствие в местната, в съдебната власт, в публичната администрация.

За вътрешно разцепление на ДПС би могло да става дума при определени обстоятелства, но Доган се стреми да предотврати подобни вътрешнопартийни конфликти чрез циментирането на партията и нейния електорат с бойния вик „етническа криза”. Доган, който в продължение на много години се правеше на либерал, преструваше се на лидер на общобългарска партия, сега, когато му опря яйцето до едно деликатно място, веднага се върна към озъбената гримаса на етническия вожд, който заплашва с етническа криза. Това е и ползата от кризата в това движение – всички виждат какво представлява на практика неговият лидер.

- Преди време обявихте, че България се управлява от милиционерска олигархия, защо?

- Всички очевидни факти водят към един подобен извод. Това, че в държавата ни има олигархично управление, не е тайна за никого. Една група от 800-1000 души и техните семейства са сложили ръце върху огромна част от националното богатство и върху начина, по който то се управлява чрез инструментите на държавата. Но проблемът не е просто в олигархичния модел на държавно управление – повечето съвременни общества се управляват по-малко или повече олиграхично. Олигархиите са ключов елемент на националните елити, които са призвани да произвеждат визия и стратегия за развитието на обществото и държавата. Качествата на олигархичните елити обаче са различни и тази разлика е от огромно значение.

Повечето големи западни общества са доминирани от бизнес олигархии, които са мощни, алчни, но изключително продуктивни и динамични. Дори когато произвеждат кризи, подобни на днешната глобална финансова криза, на тях не може да им се отрекат заслугите за огромните богатства, произведени от западните общества. Друг тип олигархии са военните режими. Те са антидемократични и репресивни, но много успешни в модернизацията на изостанали в развитието си общества – кемализмът в Турция, режимът в Чили след 1973 г., Япония в предходни исторически епохи. България има лошия шанс да бъде управлявана от най-паразитния тип олигархия – полицейска, милиционерска олигархия. Нашето общество бе атомизирано в края на комунистическото управление.

Единствената организирана група – репресивните органи на режима – разполагаше с националния ресурс и с инструментите за криминалното му присвояване. Милиционерският елит на Държавна сигурност организирано разграби националното богатство, скри се в подземието и скоро след това изплува с претенцията за нов бизнес елит. Нещо повече – чрез корупция и натиск върху новите крехки институции на държавата този милиционерски елит се врасна в държавната структура и се превърна във всесилна олигархия. Виждали ли сте милиционер да произвежда нещо? Те могат да ви набият, да ви затворят, да ви ограбят, да ви спретнат мръсен номер и шантаж, но не могат да произведат нищо ново – могат само да преразпределят наличното богатство на страната.

Тяхната власт над страната е с целенасочено криминален характер – както навсякъде в посткомунистическия свят. У нас ситуацията обаче е по-тежка, защото тази милиционерска олигархия – за разлика от путинска Русия например – няма единна визия за интерес, за държава, за перспектива. Българската милиционерска олигархия е наследник на комунистическата колониална администрация на БКП, която никога не е била национален елит – тя беше назначен от Москва елит.

Затова у нас милиционерската олигархия функционира не като политически елит, а като хлабава мрежа от конфликтуващи помежду си криминални интереси, дърпащи към дъното обществото и държавата. Това непрекъснато възпроизвежда скандали на повърхността и блокада в дълбоките структури на държавата. Слава Богу, ние сме в ЕС, където подобна структура на властта е изцяло неприемлива. Отстраняването на милиционерската олигархия от позициите във властта обаче няма да бъде нито лесен, нито кратък процес – ако въобще успеем да го постигнем.

- А вие как смятате – подобриха ли се или се влошиха действията на българските институции след членството ни в ЕС?

- След първи януари 2007 г. имаме качествено, непрекъснато, лавинообразно влошаване във функционирането на институциите. Докато бяхме под лупата на наблюдението от Брюксел с цел членство, функционерите убеждаваха бандитите да се приберат по ъглите. След това цялата тази паплач се развихри по днешния безобразен начин на всички равнища.

В йерархичен план милиционерската мафия функционира на две равнища – на горното са милиционерските босове и техните наследници, които са ръководителите на бизнеса. На долното са мутрите, които са “операторите” на системата. Всяка мутра има позиции в силовите институции. Организираната престъпност е привилегия – до нея не се допускат цивилни.

Милиционерската мафия непрекъснато засилва предизвикателството към националните институции, които все повече изглеждат като една безпомощна черупка. В България има органична симбиоза между власт и организирана престъпност. А милицонерската олигархия е инфраструктурата на организираната престъпност.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!