Учените от БАН връщат парите на Пеевски. Искат да се разследват Борисов и Гешев

БАН ще направи всичко възможно, за да върне дарението от депутата Делян Пеевски, направено за борба с коронавируса. 150-годишната институция, която се появява преди държавата и съществува въпреки държавата, не може да си позволи лукса да приема дарения от разкаяли се разбойници. Учените поискаха и съд и следствие за Борисов и Гешев.

Това стана ясно от изявление пред БГНЕС на директора на Института за изследване на изкуствата проф. д-р Емануел Мутафов. Дарението от 50 000 лева бе направено в края на месец април.

Стои въпросът защо дарението е било прието, а впоследствие, няколко месеца по-късно, се ражда идеята за връщането на сумата.

По думите на проф. Мутафов решението е било на ръководството на Академията, а освен всичко през месеците март, април и май народният представител е правил сериозни дарения на различни институции и болници. Сега обаче въпросът е на чест.

“Ние смятаме, че след като ситуацията ескалира в политическата обстановка в страната и се открои неговата роля е въпрос на чест да върнем тези пари. Даже има и радикални предложения от млади колеги, които искат да вземат потребителски кредит и да му върнат тези пари”, заяви той.

Директорът на Института за изследване на изкуствата е твърдо убеден, че в този момент нямаме нужда от нова Конституция, разработена за три дни и под натиск, както и от свикване на Велико Народно събрание.

“Велико Народно събрание от този парламент и това правителство не бива, в никакъв случай да бъде свиквано. ВНС се свиква по конкретен повод, трябва да се направят необходимите промени в Изборния кодекс, в структурата и управлението на ЦИК. В настоящия момент свикването на ВНС не е на дневен ред“, обясни той.

Академикът е поредният човек, който заявява, че това е опит за отклоняване на вниманието. Той определи случващото се като “стар трик на съвременните и стари диктатори”.

“Това, което прави впечатление е, че важните неща са тези, за които не се говори, докато се говори за маловажни неща, като ВНС, ремонт на Конституцията. Това е стар трик на съвременните и стари диктатори от типа на Ердоган, Путин, Лукашенко. Сериозните неща е някой да отговори, не толкова дали са автентични ли са записите, които изтекоха в медийното пространство, а дали е автентично тяхното съдържание”, смята той и добави, че по-голямата част от хората не се съмняват в това.

Учените поискаха съд и следствие за премиера Борисов, кабинета му и главния прокурор Иван Гешев.

„Да, и както се пошегувах, аз бих добавил и доживотен курс по английски език с отклоняване от политиката“, добави още проф. Мутафов.

Учените са категорични – този тип управление разгражда държавата – политически, икономически, научно и културно.

„Управляващите искат да направят първата копка на черната дупка. Академичният тон не може да бъде спазен и да се говори с научна терминология. За една кола, която е излязла от пътя не важи Законът за движение по пътищата, а Законът за гравитацията. Една джипка много дълго време лети надолу и тази джипка най-после трябва да катастрофира”, посочи гл.ас. д-р Георги Латев.

https://frognews.bg/

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: https://svobodnoslovo.eu/

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!