Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Втора нощ на бунтове в Нидерландия срещу полицейския час

Втора нощ на бунтове в Нидерландия срещу полицейския час

В няколко града в Нидерландия отново възникнаха безредици в понеделник, за втора поредна вечер, след като през уикенда беше въведен вечерен час за борба с коронавирусната пандемия. Стигна се до сблъсъци между полицията, която използва водни оръдия, и групи протестиращи в пристанищния град Ротердам, както и в град Гелин, близо до Маастрихт, съобщава Europe 1.

Кметът на Ротердам Ахмед Абуталеб издаде указ, с който разреши на полицията да увеличи броя на арестите. Арестувани са най-малко 151 души, съобщи обществената медия NOS в нощта срещу вторник. В понеделник вечерта кметовете на няколко града в страната обявиха, че ще предприемат спешни мерки, за да предотвратят по-нататъшни вълнения.

По-рано през деня премиерът Марк Рюте осъди "престъпното насилие" на първите безредици в неделя, като ги нарече "най-тежките бунтове от четиридесет години насам". Полицията арестува 250 души в неделя по време на протести в Амстердам, Айндховен и други градове. Имаше разграбени магазини, изгорени коли и опожарен тестов център за Covid-19.

"Това няма нищо общо с борбата за свобода. Ние не предприемаме всички тези мерки

за забавление. Правим го, защото се борим с вируса и в момента вирусът ни отнема свободата", добави премиерът. По думите му "99%" от нидерландците подкрепяли ограниченията.

До вълненията се стигна, след като Нидерландия въведе в събота първия си вечерен час след Втората световна война. Забранено е гражданите да напускат домовете си между 21 и 4:30 часа сутринта, поне до 9 февруари. Всеки нарушител получава глоба от 95 евро. Премиерът заяви в сряда, че решението за въвеждане на комендантски час е мотивирано от разпространението на британския вариант на коронавирус, уточнява BFMTV.com

 

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: Втора нощ на бунтове в Нидерландия срещу полицейския час | glasove.com Новини

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!