Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Репортерите от CCTV трябва да са знаели предварително за инсценираното самозапалване

(Minghui.org) Пожар избухва през нощта на 18 юли 64 г. сл. н. е. и гори в Рим повече от шест дни. Известен като Големият пожар в Рим, той бележи началото на почти тривековно преследване на християните.

На 23 януари 2001 г., в навечерието на китайската Нова година, петима души се самозапалват на площад Тянанмън. Китайската комунистическа партия (ККП) бързо обявява, че самозапалилите се са практикуващи Фалун Гонг.

Подобно на оклеветяването на християните от Нерон за Големия пожар в Рим, ККП също измисля множество лъжи, за да атакува практикуващите Фалун Гонг. Една от най-лошите лъжи е инцидентът със самозапалването, който по-късно ще стане известен като „фалшивият пожар“.

По-долу е анализ, първоначално публикуван на 23 януари 2019 г., за да развенчае лъжата на ККП за самозапалването.

***

Китайската комунистическа партия (ККП) организира инцидента на самозапалването на Тянанмън на 23 януари 2001 г. и държавната новинарска агенция "Синхуа нюз" незабавно съобщава за това.

Седем дни по-късно програмата на Китайската централна телевизия (CCTV) Фокус започва да излъчва инсценирания инцидент като част от кампанията на партията за оклеветяване на Фалун Гонг.

Според Фокус неговите репортери са заснели кадри от инцидента в близък план. Послепис в края на програмата на Фокус за предполагаемото самозапалване гласи: „След самозапалването репортерите на Фокус отидоха на място и събраха информация от първа ръка.“

Послепис в програмата Фокус за предполагаемото самозапалване.

Целият инцидент продължава само седем минути. Репортери на Фокус са на мястото няколко минути преди пристигането на линейките. В кадрите на Фокус, в допълнение към

близък план на нивото на очите и близък план от птичи поглед, някои изображения са направени от далечно разстояние.

Изображенията, направени отдалеч, трябва да са от видеонаблюденията на площад Тянанмън. Думите „Камера 71, 23 януари 2001 г.“ и времето в минути и секунди са показани в долния десен ъгъл на изображенията. Това дава улика за определяне дали репортерите на CCTV са били информирани предварително.

Имали ли са репортерите на CCTV време да пристигнат на мястото?

В 14:41 ч. Уанг Джиндонг пламва и огънят е потушен за по-малко от минута. Той е сложен в полицейска кола и откаран в спешен център. След като Уанг Джиндонг приключва, останалите четирима души се запалват в 14:47 ч. В 2:48 пристигат три линейки.

Нека да разгледаме ситуацията с Уанг Джиндонг, която продължава общо шест минути. През първата минута огънят е запален и потушен. На шестата минута той е откаран с полицейско превозно средство. Там все още няма линейки, но репортери и фотографи на CCTV се втурват към мястото. На репортерите на CCTV отнема четири минути, за да стигнат до мястото.

Кога полицията се е свързала с репортерите на CCTV? Не е възможно това да е направено през първите минути, тъй като всички са заети с гасенето на огъня. Дори и да са били информирани незабавно, нямаше да е възможно екипът на репортерите да пристигне навреме, защото ще трябва да премине с камери и оборудване през контролно-пропускателния пункт на площад Тянанмън, който е под строга охрана в навечерието на Нова година.

Изображенията, направени от камерата за наблюдение, показват само две полицейски превозни средства в близост до местопроизшествието. Снимачният екип трябва да е оставил автомобила си извън площад Тянанмън и да е бягал най-малко 50 метра (55 ярда) до мястото на инцидента. След като пристигат, трябва да разберат какво се е случило, кого да интервюират, да извадят камерата и да са готови да заснемат видеозаписите. Не би било възможно да направят всичко това в рамките на четири минути.

В Китай е трудно да се правят снимки на „чувствителни“ места или събития без разрешение. Изображенията в близък план е невъзможно да се вземат без предварително одобрение.

Ако видеозаписите са записани първа ръка от снимачния екип, единственото обяснение е, че екипът вече е чакал близо до мястото на самозапалване. С други думи, репортерите са знаели за инцидента предварително и са се съгласували с полицията, за да го отразят.

Ли Юцян е водеща репортерка на CCTV. Репортаж, озаглавен „Ли Юцян от CCTV признава, че част от сцената на „самозапалване“ е била инсценирана”, е публикуван на Minghui.org, на 14 май 2003 г. „В началото на 2002 г. Ли Юцян е в център за промиване на мозъци, т.нар. „Център за юридическо образование и обучение в столицата на провинция Хъбей“, за да интервюира Уанг Бо. По време на посещението си тя провежда „дискусия“ с практикуващи Фалун Гонг, които са незаконно задържани там.

„Практикуващите я разпитваха за подозрителния характер на програмата за CCTV, съдържаща сцената на „самозапалване“. Те споменаха доказателства като примера на Уанг Джиндонг, който е силно изгорен, но бутилката Sprite, пълна с бензин, остава напълно непокътната между краката му.”

„Сблъсквайки се с доказателства и анализи, Ли Юцян нямаше друг избор, освен да признае, че са поставили бутилката Sprite между краката на Уанг Джиндонг, след като той е бил изгорен, и че сцената е инсценирана. Тя се опита да твърди, че сцената е подредена в опит да докаже на публиката, че практикуващи Фалун Гонг провеждат „самозапалването“. Тя дори призна, че ако са знаели, че някой ще се усъмни в автентичността му, нямали са да го заснимат."

Репортерката на CCTV Ли Юцян интервюира Уанг Бо

Репортерката на CCTV Ли Юцян

Записвали ли са западни репортери видеоклиповете отблизо?

След излъчването на програмата Фокус, нейните близки кадри са сметнати за подозрителни, но CCTV и Xinhua News не предлагат никакви обяснения. Yangcheng Evening News съобщава, че видеоклиповете отблизо са заснети от репортери на CNN на площад Тянанмън. Но новинарският директор на CNN Ийсън Джордан отрече това и заяви, че фотографът на CNN е бил арестуван почти веднага след инцидента.

 На 9 февруари 2001 г. Washington Post съобщава, че CNN отрича да са предоставили кадри в близък план на програмата Фокус на CCTV.

Взаимодействието с полицията по време на близките кадри на самозапалването в програмата Фокус ​​показва, че това не е записано от чуждестранен журналист. Докато прави снимки на Уанг, полицията бавно премества огненото одеяло напред-назад зад него. Тъй като Уанг е седнал на земята, фотографът трябва да се наведе, за да направи тези близки снимки.

В друг кадър Лиу Сийинг лежи на земята и вика майка си. Тъй като кадрите отблизо са направени под ъгъл отгоре, медицинският персонал трябва да се оттегли. След заснемането на видеото няколко души слагат дъщерята на носилка. Цялата последователност се случва в рамките на няколко минути. Очевидно е, че полицията и медицинският персонал си сътрудничат с фотографите и тези близки планове не са заснети от чуждестранни репортери.

Видеокадри от Фокус на Уанг Джиндонг„

Видео от Фокус на Лиу Чунлинг, поразена с предмет, хвърлен от мъж, за когото се подозира, че е служител в цивилно облекло.

Видео от Фокус на Лиу Сиуинг, която вика майка си.

Дали екипът на Фокус е бил информиран предварително?

Очевидно е, че екипът на Фокус е бил информиран предварително и полицията е сътрудничила. На мястото на инцидента е съобщено, че г-жа Лиу Чунлинг е починала от пламъците, което е пресметнато усилие за подбуждане на обществено възмущение и ненавист към Фалун Гонг. Внимателният преглед на видеозаписите обаче показва, че тя е била ударена в главата от предмет, хвърлен от мъж, за когото се подозира, че е служител в цивилно облекло. Целият инцидент е инсцениран на най-чувствителното място в Китай - площад Тянанмън. Всичко това показва, че става дума за заговор, планиран на най-високо ниво.

Според репортажа на Фокус за предполагаемото самозапалване: „Програмата изигра ключова роля в борбата срещу Фалун Гонг, създаде нова ситуация, в която бяха разкрити пропагандните усилия срещу Фалун Гонг, и постави основата за бъдещи усилия срещу Фалун Гонг. Стилът на програмата беше високо оценен от най-високохоставения лидер на ККП."

По това време този лидер на партията е Джианг Земин, тогавашният глава на ККП, който започва преследването на Фалун Гонг на 20 юли 1999 г. Той планира да унищожи Фалун Гонг в рамките на три месеца.

Кои са задкулисните режисьори на инсценирания инцидент на самозапалване? Основните играчи са Джианг, Луо Ган (тогава секретар на Комитета за политически и правни въпроси на ККП) и Офис 610 (извънправна организация, отговорна за преследването на Фалун Гонг).

Ли Донгшенг, заместник-директор на CCTV, е и заместник-директор на Офис 610. Ли е един от първите хора, последвали ръководството на Джианг в преследването на Фалун Гонг.

След години на интензивно и тежко преследване, Фалун Гонг не изчезна. И до днес практикуващите Фалун Гонг продължават да изясняват истината, молят за справедливост и държат транспаранти на площад Тянанмън. А хората стават все по-уморени от политическата пропаганда и лъжите на ККП.

Милиони осъдиха комунизма осъдете го и Вие...

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: CCTV Reporters Must Have Known about the Staged Self-Immolation Beforehand | Falun Dafa - Minghui.org

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!