Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Срещу 30 китайски държавници са подадени съдебни искове в чужбина

По материал на Дин ЧЕН, Великая Эпоха

Олимпиадата в Пекин отшумя и според много тя бе успешна. Но ако е така, за кого? Хората, чийто източници на информация не са тежко цензурираните държавни китайски медии, са наясно, че на Олимпиадата може да се гледа като на успех единствено от гледна точка на Китайската комунистическа партия (ККП). Тя изглежда успя да заблуди света, въпреки редицата явни фалшификации около церемониите и медийните забрани.

Но обикновените китайци ККП не може да заблуди дори и с нещо като най-скъпата до сега в историята Олимпиада. Защото макар медийна комунистическа пропаганда да промива мозъците им ежеминутно с информация за величието на партията-майка, когато 80% от населението трябва всеки ден да мисли как да сложи купичка ориз на семейната трапеза, някак си е трудно да повярва на партийните супрелативи за хармония, успех и величие.

Към ежедневните несрети за оцеляване те трябва да прибавят и реалността за преследвани близки, съседи и колеги, поради откровено изказано мнение, или неразумността да се изрази вяра в нещо друго освен идеологията на комунистическата партия.

Противно на очакванията, Китайската комунистическа партия продължава да засилва преследването на редица групи, като тибетци, уйгури, християни и Фалун Гонг. Така например според данни на Информационния център на Фалун Дафа (Фалун Гонг) над 8 000 практикуващи медитативната практика са били арестувани за първите шест месеца на тази година, т.е. в навечерието и по време на пекинската Олимпиада, която китайският режим получи тъкмо заради обещанията си да подобри своето досие с човешките права.

Преследването на Фалун Гонг продължава вече 9 години в Китай и независимо от усилията на ККП да прикрива фактите около него, оцелели жертви представят в чужбина доказателства, на основата на които се инициират съдебни процеси по света срещу различни държавни лица, отговорни за геноцидни престъпления.

За периода от 2000 г. до 2007 г. например в десетки градове по света са подадени заявления за над 50 съдебни процеса срещу бившия лидер на ККП, Джиянг Земин. Някои средства за масова информация ги наричат „най-крупните международни

правозащитни съдебни процеси на 21 век”.

През 2007 г. австралийският съд призна за виновен бившия министър на търговията в Китай, Бо Силай, който е най-висшестоящият служител на ККП, осъден зад граница. Освен него, в САЩ са били осъдени бившия кмет на Пекин, Лю Ци, бившия зам. управител на провинция Ляонинг, Сиа Деджен, и зам. началника на Управлението за обществена безопасност на провинция Хубей, Джао Джифей.

Следва списъкът на 30 високопоставени китайски служители, които са призовани на съд в чужбина:

Джиянг Земин – бивш лидер на ККП. Съдебни искове срещу него са подадени в ООН, в Международния углавен съд, и в страните: САЩ, Белгия, Тайван, Корея, Испания, Германия, Канада, Боливия, Гърция, Чили, Австралия, Нова Зеландия, Холандия, Япония, Швеция.

Джен Чинхун – член на Постоянния комитет на Политбюро на ЦК на ККП, бивш заместник председател на КНР. Съдебни искове са подадени в ООН и в Международния углавен суд.

Луо Ган – член на Постоянния комитет на Политбюро на ЦК на ККП, ръководител на Управление 610 (специално създадена институция за провеждане преследването на Фалун Гонг, ползваща се с над-държавни правомощия и оприличавана на хитлеровото Гестапо). Съдебни искове са подадени в ООН и в страните: Белгия, Тайван, Корея, Испания, Канада, Боливия, Гърция, Чили, Исландия, Финландия, Армения, Молдова, Япония, Швеция, Аржентина.

Ли Ланчин – бивш вице-премиер на Държавния съвет на КНР, един от ръководителите на Управление 610. Съдебни искове са подадени в Белгия, Тайван, Корея, Гърция, Чили, Холандия, Канада, Франция, Япония, Швеция.

Джоу Йонканг – бивш министър на обществената безопасност на КНР. Съдебни искове са подадени в САЩ и Белгия.

Лю Ци – бивш кмет на Пекин. Признат за виновен в САЩ.

Сиа Деджен – бивш зам. управител на провинция Ляонинг. Признат за виновен в САЩ.

Джао Джифей – бивш зам. началник на управлението за обществена безопасност на провинция Хубей. Признат за виновен в САЩ.

У Гуанджен – бивш постоянен член на Политбюро на ЦК на ККП. Съдебен иск срещу него е подаден в Кипър.

Пан Синчун – бивш зам. генерален консул на КНР в Канада. Признат за виновен в Канада.

Сун Джиянджен – бивш министър на културата на КНР. Съдебен иск е подаден във Франция.

Лиу Джин – бивш зам. министър на общественната безопасност в КНР. Съдебен иск е подаден в Канада, Белгия и Швеция.

Бо Силай – бивш управител на провинция Ляонинг, а така също и министър на търговията на Китай, понастоящем партиен секретар на гр.Чунчин. Съдебни искове са подадени в САЩ и Австралия. Австралийският съд го е признал за виновен.

Го Чуандже – член на партийната група на Китайската академия на науките, председател на партийния комитет на Китайския научно-технически институт, бивш завеждащ Управление 610. Признат за виновен в САЩ.

Чен Джили – член на Държавния съвет на КНР, бивш министър на образованието на КНР. Съдебен иск подаден в Танзания.

Гу Чинлин – бивш партиен секретар на Пекин. Съдебни искове подадени в Австрия и Испания.

Ли Чанчун – бивш постоянен член на Политбюро на ЦК на ККП. Съдебен иск подаден във Франция.

Хуан Джю – бивш вице-премиер на Държавния съвет на КНР. Съдебен иск подаден в Ирландия.

Уан Юйшен – бивш член на Управлението за борба с еретическите секти в КНР. Съдебен иск подаден в Швеция.

Уанг Тайхуа – бивш партиен секретар на провинция Анхюей. Съдебен иск подаден в САЩ.

21. Уанг Сюйдун – бивш партиен секретар на провинция Хебей. Съдебен иск подаден в САЩ.

22. Уанг Маолин – бивш началник на централния отдел на Управление 610. Съдебен иск подаден в Канада.

23. Су Джун – бивш партиен секретар на провинция Гансу. Съдебен иск подаден в Замбия.

24. Сюй Гуанчун – бивш партиен секретар на провинция Хенан. Съдебен иск подаден в САЩ.

25. Ли Юануей – бивш началник на Централното управление на затворите в провинция Ляонинг. Съдебен иск подаден във Франция.

26. Ху Чунуан – бивш председател на Върховната народна прокуратура на КНР. Съдебен иск подаден в Дания.

27. Ли Янчджи – бивш зам. партиен секретар на провинция Джилин. Съдебен иск подаден в Канада.

28. Джао Джичен – бивш директор на телевизията в гр.Ухан, провинция Хубей. Съдебен иск подаден в САЩ.

29. Хуан Хуахуа – бивш управител на провинция Гуандонг. Съдебен иск подаден в Канада и САЩ.

30. Джан Деджян – бывший партиен секретар на провинция Гуандонг. Съдебен иск подаден в в Австралия.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!